Μια “top-cop” υποψήφια αντιπρόεδρος του Μπάιντεν

Μάριος Αυγουστάτος

Η 55χρονη Χάρις, κόρη μεταναστών από την Ινδία και τη Τζαμάικα, είναι η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που διεκδικεί την αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Πολλοί/ές από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο έσπευσαν να το χαιρετίσουν σαν μια θετική εξέλιξη. Είναι όμως θετική αυτή η εξέλιξη;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποτύχει παταγωδώς με την πανδημία, με την ανεργία σε διψήφιο ποσοστό (10,2% σε επίσημα στοιχεία τον Ιούλιο με διάφορα “δημιουργικά” τεχνάσματα, ενώ στην πραγματικότητα είναι αρκετά ψηλότερα· πχ ο δείκτης ανεργίας, ο οποίος μετρά τους ανέργους οι οποίοι έχουν αποθαρρυνθεί και δεν αναζητούν πια εργασία, καθώς και τους περιστασιακά ανέργους ήταν στο 16,5%), σχεδόν 30 εκατομύρια αμερικανοί δεν έχουν καν τα στοιχειώδη (2) και με το κίνημα Black Lives Matter ακόμα στους δρόμους. Συνολικά η αμερικανική κρίση δεν έχει κανένα ιστορικό προηγούμενο. Παρόλο την κατάρρευση Τραμπ, στην οποία η “αντιπολίτευση” (οι Δημοκρατικοί εν προκειμένω) θα λέγαμε ότι θα πάρει το ματς με κλειστά τα μάτια, η υποψηφιότητα του Μπάιντεν είναι από αναιμική έως αδιάφορη.

 

Γιατί την Καμάλα Χάρις;

Η πρώτη “εύκολη” ερμηνεία που δίνει η ανακοίνωση για την υποψηφιότητά της είναι ότι ο βαθύς εκλογικός μηχανισμός των Δημοκρατικών ξύπνησε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Μια άλλη είναι ότι απλά το βαθύ καπιταλιστικό κράτος έχει αποφασίσει πως ο Τραμπ με όλες τις “τρέλες” του δεν τους κάνει πια. Είτε γιατί φοβάται πως έχει χάσει το στοίχημα τελείως με την πανδημία εσωτερικά, είτε ετοιμάζονται να οξύνουν την κατάσταση στην εξωτερική πολιτική για να “ρεφάρουν” τη χασούρα της πανδημίας. Όλες οι χώρες επενδύουν πολλά δις για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού και όλοι οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε παρατεταμένη τεράστια οικονομική κρίση και όχι μια απλή βραχεία ύφεση, με διψήφιο αριθμό μείωσης Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στην πλειοψηφία των χωρών. Οπότε, ποιος άλλος παρά ο “καλούλης”, μετριοπαθής Μπάιντεν για να βγάλει τα κάστανα απ’τη φωτιά;

Έχοντας όμως ήδη ιστορικό ρατσιστικών πράξεων και δηλώσεων, καθώς και σεξουαλικών παρενοχλήσεων είναι πολύ δύσκολο να πείσει το πιο προοδευτικό κομμάτι των ψηφοφόρων, συν τους Αφροαμερικανούς-λατίνους. Και το αντι-Τραμπ από μόνο του δεν αρκεί.

 

Είναι ικανή να γυρίσει το κλίμα η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της “μαύρης” Καμάλα Χάρι;

Με μια επιφανειακή πρώτη ανάγνωση ναι. Ενδεχομένως να δώσει μια ώθηση εκλογικά αλλά: η Καμάλα Χάρις είναι μια αντιδραστική εισαγγελέας με πλούσιο ιστορικό στην καταπίεση φτωχών Αμερικανών, και ειδικά των ομόχρωμων της. Δεν είναι τυχαίο το παρατσούκλι Cop-mala που της έχουν αποδώσει εδώ και χρόνια (3).

H Briahna Joy Gray, υπεύθυνη τύπου του Μπέρνι Σάντερς δήλωσε: “Βρισκόμαστε εν μέσω του μεγαλύτερου κινήματος διαμαρτυρίας στην αμερικανική ιστορία, το θέμα του οποίου είναι η υπερβολική αστυνόμευση, και το Δημοκρατικό Κόμμα επέλεξε έναν «top cop» (κορυφαίο μπάτσο) για να μας σώσει από τον Τραμπ. Η περιφρόνηση για τη βάση είναι, ουάου.” (4)

 

Τι θα επιδιώξει ο Μπάιντεν με την υποχηφιότητά της;

  1. Το να βάλει μια μαύρη γυναίκα δίπλα του ο Μπάιντεν είναι το τέλειο πλυντήριο για το ιστορικό ρατσιστικών και σεξιστικών πράξεων και δηλώσεων του, σε μια κοινωνία που (θεωρούν) ότι όλα λειτουργούν τόσο επιφανειακά, που τέτοιες κινήσεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από χρόνια πολιτικής παρέμβασης αλλά και προγράμματος.

 

  1. Δίνει δυνατότητα στους Δημοκρατικούς να παίξουν το χαρτί του συμβιβασμού μεταξύ της σκληρής-δεξιάς-τσιράκι-των-καπιταλιστών που (πραγματικά) εκφράζει το κόμμα, και του φιλελεύθερου κέντρου με υποψία κεντροαριστεράς που εκφράζει η βάση του. Υπονοώντας ότι μπορεί και να φανεί μια κάποια διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο κομμάτων.

 

Η ίδια η Χάρις, παρόλο το χρώμα του δέρματός της και την μεταναστευτική της καταγωγή είναι κομμάτι του βαθέος κράτους, σάρκα από τη σάρκα ενός κτηνώδους συστήματος.

Έτσι φτάνουμε στο

  1. Η αμερικανική κοινωνία σε μεγάλο βαθμό πολιτικά είναι βουτηγμένη στα θολά νερά ενός επικοινωνιακού πολέμου, που είναι αδύνατον να διακρίνει μεταξύ ουσίας κι επιφάνειας. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δεν έχουν χτιστεί πάνω σε ταξικούς διαχωρισμούς, οι διαφορές μεταξύ τους είναι κυρίως επιφανειακές.

Δεδομένου ότι ο Μπάιντεν αν κριθεί ιατρικά ανεπαρκής για την προεδρία (που είναι πολύ πιθανό σενάριο) αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος, τότε το ενδεχόμενο να αναλάβει η πρώτη μαύρη γυναίκα, ενθουσιάζει ένα κομμάτι της κοινωνίας (εκτός από τους μεγαλοαστούς και τη “μεσαία” τάξη) που οικονομικά δεν έχει να χάσει τίποτα (το αντίθετο μάλιστα) από μια ακόμα σκληρή κυβέρνηση και στα εσωτερικά, πόσο μάλλον στην εξωτερική πολιτική. Πολύ βολικά, οι βόμβες δεν θα πέσουν στα κεφάλια τους. Ίσα ίσα καταφέρνει να τους απαλύνει τις οποίες ενοχές και να τους προσφέρει ένα προοδευτικό πολιτικό άλλοθι, γύρω από πολιτικές ταυτοτήτων και χωρίς ουσιαστικό ταξικό πρόσημο.

 

Ελλείψει ουσιαστικής πολιτικής μαζικής αντιπολίτευσης στον Τραμπ από τα αριστερά, σίγουρα ένας παράγοντας θα είναι τι θα πει η “αριστερή” πτέρυγα των Δημοκρατικών. Ο Μπέρνι Σάντερς ήδη έδωσε συγχαρητήρια και στηρίζει την Καμάλα Χάρις, η προοδευτική συμμαχία “The Squad” (Alexandria Ocasio Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib και Ayanna Pressley) είτε έκαναν με βαριά καρδιά retweet τη δήλωση Σάντερς (Alexandria Ocasio Cortez), είτε ένα χλιαρό “συγχαρητήρια” (Rashida Tlaib, Ayanna Pressley, Ilhan Omar, εστιάζοντας ότι είναι η πρώτη μαύρη υποψ. αντιπρόεδρος).

 

Μένουν κάποιοι μήνες μέχρι τις εκλογές στις ΗΠΑ που πολλά ενδέχεται να άλλάξουν και πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κινήσεις στη σκακιέρα του Τραμπ.

Έχουν αποφασίσει όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Η οργή της μεγάλης πλειοψηφίας των φτωχών, των Αφροαμερικανών, των Λατίνων και των εργαζόμενων τάξεων αλλά και των άνεργων, μετά από όσα έχουν περάσει δεν μπορεί να κατευναστεί πλέον με φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα. Και αυτοί/ές είναι που θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα τελικά.

 

1 από τα πρώτα σχόλια των Black Socialists in America:

https://twitter.com/BlackSocialists/status/1293300907241857026

 

2 https://www.bloombergquint.com/onweb/almost-30-million-in-u-s-didn-t-have-enough-to-eat-last-week

 

3 Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως προστάτεψε τις τράπεζες στην Καλιφόρνια ενώ ήταν εισαγγελέας, απέναντι σε φτωχούς πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους:

https://d3n8a8pro7vhmx.cloudfront.net/occupyfightsforeclosures/pages/849/attachments/original/1421346871/OFFResponseToKamalaHarrisSenateBid_January_2015_v1.pdf

Eδώ κάποια από τα πεπραγμένα της
α. από το δεξιό-φιλελεύθερο reason:

https://reason.com/2019/01/09/kamala-harris-new-book-tries-to-massage/

β. από τους NY Times:

https://www.nytimes.com/2016/05/29/magazine/kamala-harris-a-top-cop-in-the-era-of-black-lives-matter.html

 

4 https://twitter.com/briebriejoy/status/1293286212699136006

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.