Κάτω τα χέρια από τα δημόσια πανεπιστήμια

image_pdfimage_print

του Γιώργου Διαμάντη

Σύνταγμα άρθρο 16 παρ. 8 : « Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται»

Αυτή είναι η ρητή και σαφέστατη διάταξη του Συντάγματος. Η κυβέρνηση όμως , αποφάσισε να καταλύσει ακόμα και αυτά τα όρια της αστικής νομιμότητας προκειμένου να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τη στηρίζουν. Έτσι, σύμφωνα με δηλώσεις του Βορίδη, σχεδιάζει να περάσει μέσα στον Γενάρη ,νομοσχέδιο που να επιτρέπει την ίδρυση πανεπιστημίων από ιδιώτες.

Η απόφαση αυτή βεβαίως, δεν ξενίζει κανέναν. Ήδη από την πρώτη 4ετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Κεραμέως φρόντισε ώστε  η Ειδική Βάση Εισαγωγής να στερεί από δεκάδες χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργώντας έτσι την απαραίτητη γι αυτά τα « πανεπιστήμια» πελατεία.

Η στοχοθεσία της νεοφιλελεύθερης αυτής αντιμεταρρύθμισης είναι προφανής : κέρδη για τους ιδιώτες, περιορισμός της ήδη πενιχρότατης χρηματοδότησης για τα Δημόσια Πανεπιστήμια και τελικά ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης γενικά. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθείται και στον τομέα της υγείας, των συγκοινωνιών κλπ.: πλήρης διάλυση και απαξίωση του δημόσιου τομέα και στη συνέχεια ξεπούλημά του σε εξευτελιστικές τιμές. Στην περίπτωση των πανεπιστημίων μάλιστα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά τα πολλά τους προβλήματα, διατηρούν ακόμα ένα σχετικά υψηλό επίπεδο σπουδών, σίγουρα υψηλότερο από αυτό που θα μπορέσουν ή θα θελήσουν να φτάσουν οι αεριτζήδες της εκπαίδευσης που θα έχουν ως μόνο σκοπό το κέρδος. Ταυτόχρονα, το μέτρο αυτό θα καταστήσει ακόμα πιο ταξική την παιδεία, αφού πλέον η απόκτηση ενός τίτλου σπουδών θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την οικονομική κατάσταση του καθενός.

Η απάντηση στο έκτρωμα της κυβέρνησης είναι μία: αντίσταση μέχρι τη νίκη.

Όπως δάσκαλοι και καθηγητές καταφέρνουν εδώ και χρόνια να μπλοκάρουν την αξιολόγηση που κατηγοριοποιεί τα σχολεία αναγκάζοντάς τα να αναζητούν ιδιώτες χορηγούς, όπως οι φοιτητές εδώ και 5 χρόνια έχουν καταστήσει νόμο κενό περιεχομένου τις ρυθμίσεις για την κατάργηση του ασύλου, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα τουρνικέ στις εισόδους των σχολών, έτσι και τώρα η νεολαία και όλος ο εκπαιδευτικός κόσμος θα ματαιώσουν τα σχέδιά τους για αυτή τη νέα αντιδραστική μεταρρύθμιση.

Ήδη 115 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα καλούν σε πορείες την Πέμπτη 11 Γενάρη, ενώ και οι καθηγητές πολλών σχολών συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις Είναι χρέος μας να ακολουθήσουμε.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

1 Σχόλιο

  1. Τρία βασικά ελπιδοφόρα σημεία για το φοιτητικό κίνημα :

    1. Ο δεύτερος γύρος των συνελεύσεων ήταν πιο μαζικός και αποφασιστικός από τους φοιτητές και αποκρυσταλλώθηκε και στο δρόμο. Μαζικές και μαχητικές ήταν οι πορείες – διαδηλώσεις τόσο στην Αθήνα και στις περισσότερες πόλεις. Παρόλο τις προσπάθειες της κυβέρνησης (στο ΕΜΠ, στην Κέρκυρα, στο Περιστέρι,….) με τον αυταρχισμό και την καταστολή προσπαθεί να τρομοκρατήσει την νεολαία και ευρύτερα τον λαό. Το ποτάμι φαίνεται δεν γυρνάει πίσω όσο και αν προσπαθεί η ΔΑΠ με τον εκβιασμό για το χάσιμο της εξεταστικής και την κίτρινη προπαγάνδα των ΜΜΕ. Έχουν βάλει δετούς και δεμένους να πνίξουν τον νεολαϊστικο ξεσηκωμό. Η μεγαλύτερη μαζικότητα και ενότητα μπορούν και πρέπει να καταφέρουν να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο…

    2. Πιο ελπιδοφόρο βήμα είναι η ενότητα που διαφαίνεται στο κίνημα. Ήδη έγινε ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ( ΚΝΕ- ΕΑΑΚ….) που αυτό είναι βασικό σημείο για να μαζικοποιηθεί και να πολιτικοποιηθεί το κίνημα και να μην σπέρνει απογοήτευση από την πολυδιάσπαση. Στην Αθήνα υπάρχει ΜΙΑ πορεία και αυτό απαιτείται (εκεί που δεν υπάρχει…) και σε άλλες πόλεις. Η ενιαία έκφραση και δράση της φοιτητικής αριστεράς είναι βασικός παράγοντας για να νικήσει το κίνημα…

    3. Οι μαθητές αποτελούν βασικό συντελεστή του κινήματος, πολλά σχολεία βρίσκονται σε καταλήψεις ενώ αξιολάτρευτη είναι και η παρουσία τους στο δρόμο. Ακολουθούν και τα άλλα κομμάτια της εκπαιδευτικής κοινότητας (με στάσεις εργασίας…). που όλοι και όλες μαζί, εργαζόμενοι – πληττόμενοι από την ΝΔ ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε και πρέπει να κόψουμε το βήχα του 41 %…

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.