Πάρτε πίσω τις απολύσεις!

image_pdfimage_print

Θα υπερασπιστούμε τους 24 συναδέλφους μας μέχρι τέλους

Θα υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας μας

3/12/2019

Τη Δευτέρα 2 Δεκέμβρη, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τη διακοπή σύμβασης 24 συναδέλφων που προέρχονται από το RBU και βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια. Η ανακοίνωση με την οποία η τράπεζα προσπαθεί να δικαιολογήσει τις απολύσεις, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμική αν δεν αφορούσε μια τόσο σοβαρή υπόθεση.

Η κίνηση της τράπεζας είναι απαράδεκτη και προκλητική. Αν οι απολύσεις περάσουν:
1.θα είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται ομαδικές απολύσεις στον κλάδο από τη δεκαετία του 1970,
2. παραβιάζεται η κλαδική σύμβαση που μίλαγε για προστασία της απασχόλησης,
3. παραβιάζεται η περίφημη συμφωνία της τράπεζας με την ΟΤΟΕ και τον ΣΕΤΠ για το RBU.
Αν οι απολύσεις δεν ανακληθούν θα πρόκειται για ιστορική ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος στις τράπεζες.

Με την κίνηση αυτή, η τράπεζα επιδιώκει:
1. να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους της τράπεζας που εργάζονται στην Ιντρουμ με δανειστικές συμβάσεις, ώστε να αποδεχτούν τη μεταβίβασή τους στο νέο σχήμα και
2. να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναγκαστική άδεια και να τους σπρώξει στην εθελούσια.

Έτσι, παρόλο που η κίνηση αυτή είναι νομικά έωλη και πιθανότατα θα οδηγήσει την τράπεζα σε ήττα στα δικαστήρια, φαίνεται ότι η τράπεζα είναι διατεθειμένη να πληρώσει το κόστος αυτό για να πετύχει ένα μεγαλύτερο κέρδος. Το κέρδος αυτό ελπίζει να προέλθει από την εξώθηση από την τράπεζα εκατοντάδων συναδέλφων που είτε θα αποδεχτούν την ένταξή τους στην Ιντρουμ είτε θα φύγουν με εθελούσια.

Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε, αγωνιζόμαστε.

Μπορούμε να νικήσουμε. Μπορούμε να κάνουμε την τράπεζα να πάρει πίσω τις απολύσεις και να τηρήσει τη συμφωνία που υπέγραψε. Με ενότητα και δυναμικούς πολύμορφους αγώνες, με ενημέρωση του κοινού και διεκδικώντας τη συμπαράσταση των συναδέλφων από τις άλλες τράπεζες, μπορούμε να κάνουμε την τράπεζα να ματώσει και να υποχωρήσει.
Να προκηρυχθεί άμεσα κλαδική απεργία από την ΟΤΟΕ. Να βάλουμε λουκέτο στην τράπεζα Πειραιώς μέχρι την ανάκληση των απολύσεων.
Ο ΣΕΤΑΠ να συγκαλέσει άμεσα περιφερειακή συνέλευση στο Λεκανοπέδιο και να προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.