«Τυφλή» Δικαιοσύνη και «ανάπτυξη-οδοστρωτήρας»

image_pdfimage_print

του Πάνου Κοσμά

Είναι πλέον φανερό πως όταν ο Μητσοτάκης δεσμευόταν προεκλογικά σε επιχειρηματίες ότι η κυβέρνησή του θα έλθει σαν οδοστρωτήρας που θα σαρώσει τα εμπόδια στην «ανάπτυξη», το εννοούσε. Ο οδοστρωτήρας δουλεύει υπερωρίες σε όλα τα «μέτωπα». Τελευταία, και στο «μέτωπο» της Δικαιοσύνης.

Σαρώθηκαν έτσι τα «εμπόδια» του εργατικού συνδικαλισμού (δικαίωμα στην απεργία, αυτονομία των συνδικάτων από το κράτος κ.λπ.) αλλά και ρυθμίσεις που περιόριζαν σχετικά την εφόρμηση του ιδιωτικού κεφαλαίου σε δημόσιες υπηρεσίες και δημόσια αγαθά. Με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου άνοιξε ο δρόμος για να εξοπλιστεί το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο με τον σιδηρούν κατασταλτικό βραχίονα των ΜΑΤ – που ανέλαβαν αμέσως δράση εφαρμόζοντας σε ευρεία κλίμακα μεθόδους καταστολής εμπνευσμένες από τη Λ. Αμερική.

Τραπεζική ασυλία, Λάτσης, Φρουζής
και δάνεια ΝΔ – ΠΑΣΟΚ!

Όμως, τέτοιοι -και άλλοι πολλοί- «αναπτυξιακοί εκσυγχρονισμοί» δεν ήταν αρκετοί˙ ήταν προφανώς αναγκαίο να σαρωθούν και κάποια εμπόδια στο χώρο της Δικαιοσύνης. Τα εμπόδια δεν ήταν οι ίδιοι οι δικαστές -των οποίων το αναπτυξιακό φιλότιμο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί- αλλά κάποιες «αναχρονιστικές» και προπάντων αντι-αναπτυξιακές ρυθμίσεις που τους έδεναν τα χέρια. Κι επειδή όλα περνούν (και) από τις τράπεζες, οι οποίες ελέγχουν το χρήμα και τις ροές του, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να λύσει τα χέρια των τραπεζικών στελεχών ώστε να διαχειρίζονται το χρήμα και τις ροές του με απόλυτη ασυδοσία. Προώθησε λοιπόν ρύθμιση για την αναθεώρηση των Κωδίκων με βάση την οποία παρέχεται ασυλία σε τραπεζικά στελέχη που θα χειρίζονται ζητήματα χρηματοδοτήσεων και διαχείρισης δανείων, δηλαδή δεν θα κινδυνεύουν με δίωξη για την κατηγορία της απιστίας.
Είναι προφανής η… αναπτυξιακή στόχευση του μέτρου και εύγλωττα τα γεγονότα που άμεσα τη συνόδευσαν, έστω και αν δεν προήλθαν άμεσα από αυτήν: ο κ. Φρουζής της Novartis ανέκτησε τον έλεγχο του τραπεζικού του λογαριασμού (δωράκι για την κατάθεσή του στην Προανακριτική της Βουλής) ενώ η Lamda Development του κ. Λάτση εξασφάλισε από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς δάνειο-μαμούθ ύψους 880 εκατ. ευρώ που μαζί με τη χρηματοδότηση του ΦΠΑ θα κυμανθεί περί το 1 δισ. ευρώ (!!!) για να προχωρήσει το «πρότζεκτ» του Ελληνικού. Ιδού πού σκόνταφτε η «επένδυση του Ελληνικού: στις απαιτήσεις του «εθνικού επενδυτή», που ήθελε λυμένα χέρια (και ένα και δύο καζίνα και όσο πράσινο τον βολεύει και όσες πολυτελείς κατοικίες και ουρανοξύστες τον βολεύουν και όση καταστρατήγηση περιβαλλοντικών όρων και όση «χειραφέτηση» από την Αρχαιολογική Υπηρεσία επιθυμεί), αλλά και να του δώσουν στο χέρι τα χρήματα της… επένδυσης. Και ενώ συνήθως τα ίδια κεφάλαια, ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη μιας επιχείρησης είναι η εγγύηση για να πάρει δάνειο, εδώ έγινε το αντίστροφο: Με εγγύηση το δάνειο-μαμούθ, το οποίο εξασφαλίζει μια επένδυση που ο ίδιος ο Λάτσης δεν ήθελε ή δεν μπορούσε νε εξασφαλίσει ο ίδιος, η Lamda Development εξήγγειλε αύξηση κεφαλαίου κατά 650 εκατ. ευρώ και έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ιδού η χρηστή φόρμουλα της α λα ΝΔ ανάπτυξης: το κράτος νομοθετεί ασυλία στα τραπεζικά στελέχη, αυτά χρηματοδοτούν μια επιχείρηση με δάνειο-μαμούθ και με εγγύηση την ίδια την επένδυση που δανείζουν, ο δε επενδυτής με εγγύηση την επένδυση που εγγυώνται οι τράπεζες θα αντλήσει και άλλα 800 εκατ. ευρώ με μετοχές και ομόλογα!!!

Καθώς τα τραπεζικά στελέχη και διοικήσεις έχουν πλέον λυμένα τα χέρια τους χάρη στη νομοθετημένη ασυλία, αναμένεται ένα οργιαστικό πάρτι με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των… κομμάτων. Ποιος θα ζητήσει πλέον λογαριασμό από τραπεζικά στελέχη και διοικήσεις αν διαχειριστούν με τον πιο χαριστικό τρόπο τα δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; (Το δεύτερο φρόντισε να… αυτοδιαλυθεί μέσα στο ΚΙΝΑΛ ώστε από τούδε και στο εξής να «επιχειρεί», δηλαδή να δανείζεται, με νέο κωδικό στην εφορία – για τα δανεικά κι αγύριστα του ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει η ρύθμιση της ασυλίας να δώσει μια λύση… Η γνωστή φόρμουλα: Δεν πληρώνω τα παλιά δάνεια, όσο για τα νέα, τα αφήνω να παλιώσουν!)

 

«Πάρτι» και ασυδοσία

Όλα τα «εμπόδια στην ανάπτυξη» σαρώνει αυτή η κυβέρνηση, και καθώς αυτό το υπέρτατο «πρόταγμα»… νομοθετεί, κάθε κατηγορίας «ημέτεροι» κάνουν πάρτι: ο περιβόητος κ. Φλώρος, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Energa, απαλλάσσεται. Ο Φρουζής ανακτά τον έλεγχο του προσωπικού του λογαριασμού. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Νίκος Γεωργιάδης απαλλάσσεται από τις κατηγορίες για ασέλγεια κατά ανηλίκων λόγω παραγραφής.
Η παραγραφή ήταν επίσης η αιτία που αποδόθηκε στην κοινωνία αθώα περιστερά ο Θόδωρος Τσουκάτος, αλλά και 26 συγκατηγορούμενοί του για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Η υπόθεση ερευνάται από το 2006 και η δίκη ξεκίνησε το 2016…
Μέσα στο γενικό κλίμα… αναπτυξιακής ευωχίας και καθολίκευσης των αξιών της αριστείας, το πάρτι επεκτείνεται στον κρατικό τομέα. Αποκαλύπτεται αίφνης ότι ολόκληρος υφυπουργός Εξωτερικών, ο κ. Αντώνης Διαματάρης, παραποίησε συνειδητά το βιογραφικό του προσκομίζοντας ανύπαρκτο τίτλο… αριστείας (ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Columbia!) Και με έναν άλλο λειτουργό της αριστείας, τον κ. Κ. Πατέρα, από τους πολιτευτές που περιμάζεψε ο Κ. Μητσοτάκης μαζί με τον πελατειακό τους στρατό για να συστήσει τη μεγάλη συμμαχία της ανάπτυξης και της αριστείας, γέλασε το πανελλήνιο όταν διορίστηκε σε βαθιά γεράματα ων διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας…

Αγαπητός, καθαρίστριες, αριστεροί φοιτητές:
τα πραγματικά «αναπτυξιακά εμπόδια»

Ωστόσο, ας μην απογοητευόμαστε: ούτε η αριστεία ούτε η δικαιοσύνη ούτε οι γενναίοι δικαστές εξέλιπαν. Το κράτος επαγρυπνεί και αναγνωρίζει τους πραγματικούς και μείζονες κινδύνους που φράσσουν το δρόμο της ανάπτυξης και της αριστείας. Έτσι, για να αναφερθούμε μόνο σε τρία παραδείγματα:

Η Εφορία αποδείχτηκε γρήγορη και αποτελεσματική στο να βεβαιώσει εξοντωτικό πρόστιμο 50.000 ευρώ στο στέλεχος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θανάση Αγαπητό. Το πρόστιμο επέβαλε η Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων στην περιφερειακή κίνηση «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά», της οποίας επικεφαλής ήταν ο Θανάσης Αγαπητός. Η ποινή επιβλήθηκε για τρία πανό που υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν παράνομα (!) στην περιοχή των Σερρών – σε προεκλογική περίοδο, όταν οργιάζουν οι επαγγελματικές αφισοκολλήσεις, οι τοποθετήσεις μπάνερ και ακριβών ιλουστρασιόν διαφημίσεων των συστημικών κομμάτων.
Η Δικαιοσύνη όμως (το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Λάρισας) καταδίκασε… παραδειγματικά σε 10ετή κάθειρξη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (111) 53χρονη καθαρίστρια στο Βόλο επειδή προσκόμισε πλαστό απολυτήριο Δημοτικού για να προσληφθεί, 18 χρόνια πριν, σε παιδικό σταθμό.
Στο πρόσφατο όργιο καταστολής στην ΑΣΟΕΕ και στα Εξάρχεια τις μέρες πριν τον τριήμερο γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, οι δυνάμεις καταστολής και τα ΜΑΤ προέβησαν σε όργιο αυταρχισμού και παραβίασης κάθε έννοιας δημοκρατικών δικαιωμάτων. Όχι μόνο με την απαγωγή του φοιτητή ξημερώματα ύστερα από καρτέρι κάτω από το σπίτι του, αλλά και με τη σύλληψη διερχόμενων νεολαίων από την πλατεία Εξαρχείων και το φόρτωμά τους με τον μισό Ποινικό Κώδικα.

Ασυδοσία, ληστρικό σύνδρομο
και προληπτική αντι-εξέγερση

Είναι προφανές ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αφού μπορεί να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ της βιοπαλαίστριας καθαρίστριας, του σ. Αγαπητού ή των αγωνιζόμενων φοιτητών από τη μια μεριά και της αφρόκρεμας τη αριστείας από την άλλη: του Λάτση, των τραπεζικών στελεχών, του Φλώρου, του Τσουκάτου, του Φρουζή, του Πατέρα και όλων των άλλων του ίδιου σιναφιού… Όχι, η Δικαιοσύνη δεν είναι «τυφλή», είναι ταξική. Το ίδιο η νομοθετική εξουσία, ακόμη περισσότερο η εκτελεστική. Είναι οι πυλώνες του κράτους των σύγχρονων αρχόντων, των καπιταλιστών. Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι μια γνώση που οδηγεί στην παθητικοποίηση και τη μοιρολατρία. Το κράτος του αυταρχισμού και της καταστολής, το κράτος της ασυδοσίας των συστημικών πολιτικών δυνάμεων και του «επιχειρηματικού κόσμου» δεν είναι παντοδύναμο. Το κρεσέντο αυταρχισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η νομοθετική ασυδοσία υπέρ των τραπεζών και των επιχειρήσεων και η γενικευμένη «πρεμούρα» να αρθούν εδώ και τώρα όλα τα «εμπόδια στην ανάπτυξη» δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από διαχειριστικές ανάγκες της στιγμής: είναι ληστρικό σύνδρομο και προληπτική αντι-εξέγερση καθώς ο καπιταλισμός, διεθνώς και στην Ελλάδα, δεν κατάφερε να εξέλθει με τρόπο δυναμικό από την κρίση του 2008 και αντίθετα αντιμετωπίζει το φάσμα μιας νέας κρίσης. Ενόψει αυτού, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι είναι οι αντίπαλοι. Αρκεί να γνωρίζουμε κι εμείς ότι καπιταλισμός και τα κυβερνητικά του όργανα σαν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να μην είναι «χάρτινη τίγρης», είναι όμως μια γερασμένη και τραυματισμένη τίγρης. Ο φόβος μπορεί να αλλάξει στρατόπεδο κι η ασυδοσία να γίνει μπούμερανγκ!

Σημειώσεις-παραπομπές:

*Το μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Βασίλης Παπαστεργίου αναφέρει εύγλωττα παραδείγματα για τα δύο μέτρα και σταθμά σε αποφάσεις δικαστηρίων σχετικά με πλαστά πτυχία για διορισμό στο δημόσιο στο παρακάτω άρθρο του:
www.dikastiko.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.