Καταγγελία: περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας κατά του μέλους του σωματείου ΣΕΡΕΤΕ

image_pdfimage_print

Λ.Π.

Οι γυναίκες και οι θηλυκότητες αντιμετωπίζουν βίαιες συμπεριφορές στην καθημερινότητα τους, που έχουν λάβει πανδημικές διαστάσεις. Γι’ αυτό, κάθε 25η Νοεμβρίου όλες οι γυναικείες φωνές ανά τον κόσμο ενώνονται για να φωνάξουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών. Η επιβολή της εξουσίας στις γυναίκες με τη χρήση βίας έχει πολλές μορφές: λεκτική και σωματική βία, σεξουαλική βία, γυναικοκτονίες. Γυναίκες και κορίτσια έχουν ζήσει σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά, στα ΜΜΜ, στο γυμναστήριο, στο πανεπιστήμιο, σε κάποια στιγμή τα ζωής τους. Το κίνημα #metoo άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» και έδωσε δύναμη στα θύματα να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους, ανεξάρτητα από κοινωνικά στρώματα και επαγγελματικούς χώρους.

Οι εργαζόμενοι στην έρευνα και στα πανεπιστήμια, δεν έχουν μόνο να διαχειριστούν τις ελαστικές συνθήκες εργασίας, αλλά και τις σχέσεις εξουσίας και εργασιακής εξάρτησης που δημιουργούνται σε κάθε ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα, οι οποίες λειτουργούν καταχρηστικά εις βάρος των αδύναμων. Το νεοσύστατο Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) έχει δεχτεί καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης, εργασιακού εκφοβισμού και άλλων κακοποιητικών συμπεριφορών (διακοπή σύμβασης, καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση του διδακτορικού) στον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Συγκεκριμένα, μία από τις πρόσφατες καταγγελίες αφορά σε περιστατικό εργοδοτικής αυθαιρεσίας κατά του μέλους του σωματείου από μέλος ΔΕΠ και επιστημονικό υπεύθυνο διδακτορικής διατριβής, με αποτέλεσμα η υποψήφια διδάκτορας να εξαναγκαστεί σε παραίτηση.

Η παραπάνω καταγγελία έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερη καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης, κατά του ίδιου πανεπιστημιακού. Η ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που συντάχθηκε το 2021 με απόφαση του πρύτανη όχι μόνο δεν απομάκρυνε τον καταγγελλόμενο αλλά του επέβαλε απλώς μόνο επίπληξη και σύσταση για την τήρηση των κανόνων, ώστε να μην θίγονται… το κύρος του πανεπιστημίου και των λειτουργών του, αφήνοντας έτσι έκθετους τους εργαζόμενους σε άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις βίας και κατάχρησης εξουσίας.

Μετά από τις παραπάνω καταγγελίες, που αφορούσαν το ίδιο μέλος ΔΕΠ του πανεπιστημίου Πατρών, το σωματείο εργαζομένων ΣΕΡΕΤΕ προχώρησε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρυτανεία του πανεπιστημίου την ίδια μέρα που χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο βγήκαν στον δρόμο διεκδικώντας ισότητα, σεβασμό και προστασία στους χώρους εργασίας.

Οι διεκδικήσεις και οι αγώνες ενάντια στις πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας στους χώρους δουλειάς πρέπει να γίνονται μέσα από τα εργατικά σωματεία, ώστε οι θηλυκότητες να μην είναι πλέον αόρατες και με την ελπίδα να νικήσουν τον φόβο και να μη νιώθουν ευάλωτες στην καθημερινότητά τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.