Πραγματική αύξηση μισθών και συλλογικές διαπραγματεύσεις!

image_pdfimage_print

Της Σάσας Χασάπη

Όχι κρατικό «χαρτζιλίκι» στο όνοµα της παραγωγικότητας  και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η αύξηση του κατώτατου µισθού ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό µε τυµπανοκρουσίες και προκλητικά χειροκροτήµατα από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι εργαζόµενοι και τα λαϊκά στρώµατα δεν έχουν κανένα λόγο να «ενθουσιάζονται» για τα ψίχουλα που µοιράζει η κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή είναι µακριά από τα αιτήµατα του εργατικού κινήµατος και τις υποσχέσεις για επαναφορά του κατώτατου µισθού στα 751 ευρώ. Η κυβέρνηση αυτή, που κοµπάζει για τα ψίχουλα που δίνει, διατήρησε για τέσσερα χρόνια το βασικό µισθό στα 492 ευρώ καθαρά (586 µεικτά), καθώς και τον υποκατώτατο µισθό για τους νέους εργαζόµενους, δηµιουργώντας εργαζοµένους δύο ταχυτήτων. Στη λήξη της θητείας της και µε προφανή στόχο να ανεβάσει τα ποσοστά της ενόψει εκλογών, δίνει αύξηση 50 ευρώ το µήνα και ανεβάζει τον κατώτατο στα 546 καθαρά (650 µεικτά). Αλήθεια, ποιος µπορεί να χειροκροτήσει επειδή πρέπει να ζει µε 546 ευρώ το µήνα; Μήπως οι εργαζόµενοι του ιδιωτικού τοµέα, όπου η εκ περιτροπής και αδήλωτη εργασία είναι καθεστώς;

H υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου επικυρώνει το νόµο Βρούτση (υπουργός Εργασίας επί κυβέρνησης Ν∆-ΠΑΣΟΚ) και όλα όσα προβλέπει. Θυµίζουµε ότι η τροπολογία Αχτσιόγλου πατάει σε αυτόν το νόµο, ο οποίος στο άρθρο 103 προβλέπει ότι «το ύψος του νοµοθετηµένου κατώτατου µισθού και νοµοθετηµένου ηµεροµισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαµβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονοµίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιµών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδηµάτων και µισθών». Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρχουν ελεύθερες διαπραγµατεύσεις για τις ΣΣΕ αλλά η αύξηση θα καθορίζεται µε απόφαση κάθε φορά του κράτους, του υπουργείου Εργασίας, µε βάση τους οικονοµικούς δείκτες κερδοφορίας της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.

Οι απώλειες του εισοδήµατος των λαϊκών στρωµάτων δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια της θητείας της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού το κόστος ζωής και οι άµεσοι και έµµεσοι φόροι τσάκισαν τα πενιχρά εισοδήµατα. Το 2020 η µείωση του αφορολόγητου ορίου θα εξανεµίσει την όποια αύξηση του κατώτατου µισθού και οι πραγµατικές απολαβές των εργαζοµένων θα πέσουν στα ίδια και χειρότερα επίπεδα.

Η στάση της ΓΣΕΕ απέναντι στην παραπάνω εξέλιξη είναι προκλητική. Με ανακοίνωσή της εκτιµά σαν θετική την αύξηση και -εντελώς αναµενόµενα- αποφεύγει οποιοδήποτε κάλεσµα στους εργαζόµενους να αντισταθούν στον εµπαιγµό της κυβέρνησης. Οι εργαζόµενοι δεν έχουν τίποτα να περιµένουν από τον προδοτικό, κυβερνητικό συνδικαλισµό και συνδικάτα που συµπορεύονται µε τους εργοδότες και την κυβέρνηση. Ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια των ίδιων των εργαζοµένων για επαναφορά του κατώτατου µισθού στα 751, υπογραφή Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας, πραγµατικές αυξήσεις µε βάση τις ανάγκες µας και όχι την κερδοφορία των εργοδοτών και του κεφαλαίου.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.