ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΤΑΠ 2019: Φρόνιμα και τακτικά, πάω με εκείνον που νικά!

image_pdfimage_print

27/6/2019

Οι εκλογές του ΣΕΤΑΠ ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και ανέδειξαν πρώτη δύναμη, και μάλιστα με αυτοδυναμία, τη ΔΗΣΥΕ!

Τα αποτελέσματα των εκλογών του ΣΕΤΑΠ 2019 έχουν ως εξής:

 

20192016
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ2.1752.449
ΕΓΚΥΡΑ2.1402.249
ΨΗΦΟΙ%ΕΔΡΕΣΨΗΦΟΙ%ΕΔΡΕΣ
ΔΗΣΥΕ1.14653,551083837,267
ΔΑΚΕ57426,82567229,886
ΣΥΣΠ2039,49240918,194
ΑΓ.ΜΕΤΩΠΟ1627,57224510,892
ΑΓ.ΚΙΝΗΣΗ552,57 
ΑΓ.ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ853,78
ΣΥΝΟΛΑ2.140100192.24910019

 

Το εκλογικό αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα των εκλογών του ΣΕΤΑΠ αποτελεί νίκη της ΔΗΣΥΕ. Η πλειοψηφία των συναδέλφων εμπιστεύτηκε το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥΕ και έδωσε στην παράταξη αυτή την πλειοψηφία των εδρών του Δ.Σ. του συλλόγου. Παρόμοια ήταν και η επιλογή των συναδέλφων του RBU, οι οποίοι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα. Η επιλογή των συναδέλφων του RBU δείχνει ότι εμπιστεύτηκαν την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και του ΣΕΤΑΠ και όχι όσους αντιπάλεψαν την απόσχιση.

Κόντρα στο πολιτικό κλίμα της επικαιρότητας η ΔΑΚΕ –ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είδε τα ποσοστά της να πέφτουν, παρότι, η στάση που κράτησε στην απόσχιση των RBU ήταν πιο αγωνιστική από αυτή της ΔΗΣΥΕ, και παρότι, καλλιέργησε ελπίδες για τις μετατάξεις των ΑΣΕΠιτών στο Δημόσιο, προς άγραν ψήφων, αλλά όπως φαίνεται όλα αυτά δεν έπεισαν.

Όλες οι αριστερές παρατάξεις σημείωσαν επίσης μείωση της εκλογικής τους επιρροής.

Εντύπωση προκάλεσε  η πτώση του ποσοστού του Αγωνιστικού Μετώπου, που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις στα RBU, αλλά φαίνεται ότι δεν καρπώθηκε εκλογικά οφέλη.

Σημαντική υπήρξε και η πτώση των ποσοστών της Συσπείρωσης, που το θολό πολιτικό στίγμα και η υποβόσκουσα στήριξή της στο κυβερνητικό μπλοκ δεν την ωφέλησαν εκλογικά.

Η Αγωνιστική Κίνηση, η οποία θυμίζουμε ότι δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες από συναδέλφους που έφυγαν από τη Συσπείρωση και την Αγωνιστική Πρωτοβουλία, έκανε έναν αγώνα ενάντια στο χρόνο για να κάνει γνωστές τις θέσεις της και έδωσε μια αξιοπρεπή μάχη, χωρίς όμως, να καταφέρει να πείσει πολλούς συναδέλφους.

Αναζητώντας ένα συμπέρασμα για το εκλογικό αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί πλήγμα στον πλουραλισμό και την πολυφωνία στο εσωτερικό του ΣΕΤΑΠ και δείχνει επικράτηση του φόβου.

Το ζήτημα που κυριάρχησε σε αυτές τις εκλογές ήταν η απόσχιση του RBU και το δίλημμα που τέθηκε σε σχέση με την απόσχιση είναι σαφές μια και για να ολοκληρωθεί η συμφωνία θα πρέπει – εθελοντικά ή μη – να περάσει στο νέο σχήμα η πλειοψηφία των συναδέλφων. Η στήριξη στη συμφωνία είναι ασύμβατη με το κάλεσμα στους συναδέλφους να παραμείνουν στην τράπεζα. Με απλά λόγια: όποιος καλεί τους συναδέλφους να παραμείνουν στην τράπεζα δουλεύει για την ακύρωση του deal με την Intrum και όποιος υποστηρίζει το deal με την Intrum σαν θετική εξέλιξη σπρώχνει τους συναδέλφους στην έξοδο από την τράπεζα. Το αποτέλεσμα στον ΣΕΤΑΠ ενισχύει την προσπάθεια της τράπεζας να στείλει πεσκέσι τους εργαζόμενους στη νέα εταιρεία, χωρίς να διαταραχθεί η εργασιακή ειρήνη. Ειδικά, η ψήφος των συναδέλφων του RBU δείχνει ότι ένα απρόσμενα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος, αποδέχεται τους χειρισμούς της ΔΗΣΥΕ που θεωρεί ότι δεν είναι ρεαλιστικό το αίτημα να μην φύγει κανείς, που διαφωνεί με την  αναγκαιότητα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αλλά προτείνει την ανάθεση λύσης στους «αρμόδιους», που κρυφά υπόσχεται ατομικές διευθετήσεις και πελατειακές σχέσεις για όποιον δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο νέο σχήμα.

Η κυριαρχία στον ΣΕΤΑΠ (όπως και στον ΣΕΤΠ) δυνάμεων που στηρίζουν τη διαδικασία της απόσχισης, συνεπάγεται ότι αυτοί θα είναι οι σύλλογοι που κυρίως θα έχουν απώλειες από τη μεταφορά προσωπικού στη νέα εταιρεία που φτιάχνει η τράπεζα με την Intrum. Ειδικά για το ΣΕΤΑΠ, η συνεχιζόμενη διαρροή μελών αποτυπώνεται και στον αριθμό των ψηφισάντων. Παρά το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής, οι ψηφίσαντες είναι οριακά λιγότεροι από τους ψηφίσαντες στις περσινές εκλογές του ΣΕΥΤΠΕ (2175 έναντι 2191), καθιστώντας τον ΣΕΤΑΠ 3ο σε μέγεθος σύλλογο στην τράπεζα, πλέον και επίσημα.

Το αποτέλεσμα αποτελεί επιτυχία και της διοίκησης της τράπεζας που στήριξε σε δύσκολες περιόδους τη σημερινή πλειοψηφία, όταν είχε χάσει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων. Οι κινήσεις της διοίκησης εμπεριείχαν ρίσκο, το οποίο δεν απέφυγε καθώς ορισμένες από τις «διευθετήσεις» της διέρρευσαν (π.χ. υπόθεση Σαμπάνη), αλλά τελικά δικαιώθηκε με την σαρωτική κυριαρχία των «φίλιων» δυνάμεων στον ΣΕΤΑΠ.

 

Η χαμένη ευκαιρία της ενοποίησης των συλλόγων

Αφού οι προσπάθειες ενοποίησης απέτυχαν και όσοι επιμέναμε να τονίζουμε την ανάγκη ενοποίησης των συλλόγων παραμέναμε στη μειοψηφία των Δ.Σ. των συλλόγων, οι συνάδελφοι βρήκαν το δρόμο να επιβάλουν την ενοποίηση στην πράξη. Σαν Αγωνιστική Κίνηση ιεραρχήσαμε ως προτεραιότητα την ανάγκη για έναν ισχυρό σύλλογο που να έχει μέλη όλους ή έστω τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στην τράπεζα. Η θέση μας αυτή – όπως και το σύνολο των θέσεών μας άλλωστε – δεν δικαιώθηκε στις εκλογές του ΣΕΤΑΠ, στις οποίες δεν καταφέραμε να εκπροσωπηθούμε στο Δ.Σ., αφού οι ψήφοι που πήραμε αρκούσαν για να πάρουμε μία έδρα με απλή αναλογική, αλλά όχι με το εκλογικό σύστημα του συνδικαλιστικού νόμου (Ν.1264), με βάση το οποίο χρειαζόμασταν αρκετή τύχη, την οποία δεν είχαμε.

 

Συνεχίζουμε!

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που επέλεξαν το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Κίνησης. Μαζί τους, όπως και με πολλούς από τους συναδέλφους που έκαναν άλλες επιλογές στην κάλπη, θα βρεθούμε στους αγώνες για την υπεράσπιση της δουλειάς μας και της σύμβασής μας. Η στήριξή τους μας δεσμεύει να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο.

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
www.akinep.gr[email protected]

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.