Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας – Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές!

image_pdfimage_print

Ν. Φιλαδέλφεια: «αναφορά» αντιδημάρχου ενάντια σε εργαζόμενους του δήμου

Με ραγδαίο ρυθμό αυξάνονται οι διώξεις κατά συνδικαλιστών εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Τελευταίο παράδειγμα αποτέλεσε η αναφορά που είχε γίνει από τον αντιδήμαρχο Ανανιάδη της απερχόμενης δημοτικής αρχής της Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, κατά του Γιώργου Ορταντζόγλου (μέλος του ΔΣ του συνδικάτου εργαζομένων του δήμου) και κατά του Χατζηκωνσταντή Χρήστου. Η αναφορά έγινε γιατί οι δύο εργαζόμενοι εφάρμοσαν προφορική απόφαση του δημάρχου Α. Βασιλόπουλου για αποξήλωση καμερών παρακολούθησης σε εργασιακό χώρο του δήμου (αμαξοστάσιο-γκαράζ), που είχε τοποθετήσει η διοίκηση του δήμου.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, παρότι εκλέχτηκε πριν 5 χρόνια με ριζοσπαστικό-αγωνιστικό πρόγραμμα, στην πορεία υποχώρησε σε νεοφιλελεύθερες λογικές διαχείρισης και ήρθε σε ρήξη με τους δημότες και τους εργαζόμενους, προκειμένου να εξυπηρετήσει μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και αυτούς που τις επέβαλλαν.

Από το 2016 ήθελε να τοποθετήσει κάμερες παρακολούθησης σε διάφορους δημοτικούς και εργασιακούς χώρους, αλλά οι αντιδράσεις εργαζομένων και δημοτών την εμπόδιζαν.

Το τελευταίο κρούσμα εκδηλώθηκε στα τέλη Ιούλη, ένα μήνα πριν αλλάξει η δημοτική αρχή, με την τοποθέτηση καμερών στο αμαξοστάσιο του δήμου με αφορμή κάποιες κλοπές. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και ο Γιώργος Ορταντζόγλου ζήτησε έκτακτο ΔΣ γι’ αυτό το θέμα, όπου πάρθηκε απόφαση να πάνε στον δήμαρχο και να ζητήσουν να ανακληθεί αυτή η απόφαση. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν γνώριζε κάτι για τις κάμερες και -παρουσία όλων- έδωσε εντολή στο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού να τις βγάλουν. Όπως κι έγινε άμεσα από τους δύο εργαζόμενους που ανήκουν στο συγκεκριμένο τμήμα, με παρουσία όλων των μελών του Δ.Σ. του Σωματείου.

Δύο μέρες μετά, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, Νίκος Ανανιάδης, αφού πρώτα απείλησε το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού και το Σωματείο, συνέταξε γραπτή αναφορά εις βάρος του μέλους του Σωματείου Γιώργου Ορταντζόγλου και του Χρήστου Χατζηκωνσταντή για την αποξήλωση των καμερών.

Το συνδικάτο κατήγγειλε την ενέργεια του αντιδημάρχου και κάλεσε τον δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του και να λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τους εργαζόμενους με την αναφορά.

Ο δήμαρχος για ένα μήνα σχεδόν δεν έδινε καμία απάντηση, ενώ ο αντιδήμαρχος πρόβαλε τις θέσεις του στα κοινωνικά δίκτυα λέγοντας ψέματα και με τρόπο που δείχνει εμπάθεια απέναντι στους εργαζόμενους, χυδαιότητα και δεξιές-νεοφιλελεύθερες θέσεις.

Κινητοποίηση

Χωρίς να υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας λόγω των καλοκαιρινών διακοπών αλλά και της αλλαγής της δημοτικής αρχής, αποφασίστηκε από το συνδικάτο και αλληλέγγυους-αλληλέγγυες μια πρώτη κινητοποίηση τη Δευτέρα 26 Αυγούστου στο δημαρχείο του δήμου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνδικαλιστές από το ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων του Δήμου, σημαντική αντιπροσωπεία από το ΜΕΤΑ, καθώς και εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων και του ΠΑΜΕ.

Όταν ζητήσαμε να δούμε το δήμαρχο, ο μόνος αντιδήμαρχος που βρίσκονταν στο χώρο μας ενημέρωσε πως δεν θα ερχόταν καθόλου το πρωί, παρόλο που είχε ορίσει αντικαταστάτη μέχρι το βράδυ της Κυριακής. Προφανώς είχε ενημερωθεί για τη διαμαρτυρία και ήθελε να αποφύγει τη συνάντηση με τους συνδικαλιστές.

Προειδοποιήσαμε για συνέχιση των κινητοποιήσεων και για την περαιτέρω δημοσιοποίηση των καταγγελιών μας για την απαράδεκτη στάση του δημάρχου και του αντιδημάρχου.

Τελικά, μετά από την πίεση που ασκήθηκε, ο δήμαρχος Βασιλόπουλος με έγγραφό του κάλυψε (ως όφειλε) τους δύο εργαζόμενους, ότι δηλαδή για την αποξήλωση των καμερών υπήρξε εντολή του ιδίου.

Αυτό το συμβάν δείχνει το μένος όσων εκφράζουν και εφαρμόζουν συστημικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές απέναντι στους συνδικαλιστές που λειτουργούν για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δείχνει όμως επίσης ότι η αλληλεγγύη και ο αγώνας μπορούν να έχουν αποτέλεσμα.

Η εργατική τάξη δεν έχει να φοβηθεί κανέναν, αν παλεύει ενωμένη!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.