Εκλογές ΕΜΔΥΔΑΣ 13/3/2019: Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Δημοσίου

Συνάδελφισσες/φοι
Όλοι μας βιώνουμε τις συντριπτικές επιπτώσεις των επί εννέα χρόνια συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών. Τα μνημόνια όμως δεν είναι μια προσωρινή επιλογή, αλλά ένα καθεστώς ακραίας νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, ένα υπόδειγμα για το παρόν και το μέλλον. Πρόκειται για στρατηγική μεταβολή, για τη γενική εκκαθάριση δικαιωμάτων των εργαζομένων και των μεσαίων στρωμάτων, με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο άγριας καπιταλιστικής ανάπτυξης και αποκατάστασης της υψηλής κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που οδηγεί στη δραματική υποβάθμιση της οικονομικής και κοινωνικής θέσης των λαϊκών στρωμάτων, μέσω της θέσπισης επιτροπείας και κατά συνέπεια, της κατάλυσης της -όποιας- δημοκρατίας.
Πρόκειται για την επιστροφή σε συνθήκες πρωταρχικής συσσώρευσης, για την επιστροφή στον 19ο αιώνα κι ακόμα παραπίσω.
Η μεγαλύτερη δυσκολία όμως σήμερα δεν είναι η συνεχιζόμενη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματά μας. Είναι το κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης. Η υποχώρηση των μεγάλων κινημάτων μετά το 2012, η υποταγή της κυβέρνησης, η καταρράκωση της ελπίδας για ρήξη με το μοντέλο αυτό και ο ευτελισμός της δυνατότητας εναλλακτικών πολιτικών, ενισχύουν τα υπαρκτά ρεύματα ατομισμού και κυνισμού. Κανείς όμως δε μπορεί να πάει μακριά με αυτές τις αντιλήψεις που μόνο προσωρινές διεξόδους μπορούν ίσως σε κάποιους να προσφέρουν, ενώ παράλληλα οδηγούν σε πολύ επικίνδυνους δρόμους.
Στο χώρο μας βιώσαμε αυτήν την γενικευμένη απογοήτευση και παραίτηση με μια σοβαρή συρρίκνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ. Λίγοι είχαμε τη δύναμη να επιμείνουμε ώστε το σωματείο μας να παραμείνει ζωντανό και να μη σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για τις δύσκολες μέρες αλλά και για το αύριο.
Η επιμονή μας αυτή επιβραβεύτηκε με μια σημαντικά αυξημένη δύναμη που μας έδωσαν οι συνάδελφοι στις προηγούμενες εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής (46%) και έτσι η παρουσία μας σ’ αυτήν καθώς και στην ΠΟ, κατοχύρωσε μια διεκδικητική, αγωνιστική, δραστήρια παρουσία του σωματείου. Δεν απουσιάσαμε από καμία αγωνιστική κινητοποίηση του κλάδου ή γενικότερη, προσπαθήσαμε -όσο μας επέτρεπαν οι δυνάμεις μας- να έχουμε συνεχή επαφή με τους συναδέλφους, εγκαινιάσαμε μηχανισμούς ενημέρωσης, τριπλασιάσαμε τα μέλη του σωματείου, συνεργαστήκαμε ισότιμα με όλους τους συναδέλφους είτε στα συμβούλια, είτε αλλού.
Οι αγώνες μας δεν πήγαν χαμένοι. Ο κλάδος μας άρχισε σιγά σιγά να συνέρχεται απ’ την ολομέτωπη επίθεση και να ανακάμπτει.
Παρά το πολύ αρνητικό φαινόμενο οι συνάδελφοί μας να θεωρούν ότι αρκεί η ανάθεση των διεκδικήσεών μας σε κάποιους συνδικαλιστές και να είναι απόντες από κινητοποιήσεις, είχαμε μια σειρά από επιτυχίες, μικρές μεν αλλά που ανοίγουν ευρύτερους δρόμους διεκδίκησης:
 • Βάλαμε επιτέλους μπροστά μετά από πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες τον πόρο 6ο/οο και κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την απόδοση του αποθεματικού του καταργημένου παλιού πόρου στους συναδέλφους. Φυσικά για να μην περιοριστεί το 6ο/οο σε φιλοδώρημα, χρειάζεται η συνεχής επαγρύπνηση και παρέμβαση όλων μας ώστε να μη βαφτίζονται τα έργα ‘προμήθειες’ και οι μελέτες ‘υπηρεσίες’.
 • Ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την επαναφορά της Νομικής Κάλυψης που είχε καταργηθεί.
 • Κατοχυρώσαμε το ενιαίο και αδιάσπαστο πενταετές πτυχίο ως Intergrated master που ανοίγει το δρόμο για μισθολογική αναγνώρισή του.
 • Πετύχαμε αποφάσεις του ΣτΕ που αναγνωρίζουν το προβάδισμα των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) οι οποίες αποτυπώθηκαν και σε εγκυκλίους των Υπ. Εσωτερικών και Διοικητ. Ανασυγκρότησης.
 • Κινηθήκαμε δικαστικά ή με παρεμβάσεις για διάφορα προβλήματα του κλάδου όπως για τη διεκδίκηση επιστροφής της Ειδικής Προσαύξησης, κατά της ΥΑ Σταθάκη για την έκδοση οικοδομικών αδειών (στην κατηγορία 3), για τον Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής, για τα προβλήματα του ΜηΜΕΔ.
 • Παράλληλα είχαμε παρουσία σε πολλά περιβαλλοντικά κινήματα και διεκδικήσεις, στηρίξαμε συναδέλφους κλπ.
Η γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας όμως συνεχίζεται αμείωτη, παρά την φιλολογία της κυβέρνησης για «φιλολαϊκή στροφή» και «ανάπτυξη» (για ποιους άραγε). Κατά συνέπεια μπροστά μας έχουμε πάρα πολλά σοβαρά και ουσιαστικά για το μέλλον μας ζητήματα:
 • Τη συνεχή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και της εκχώρησης του Δημόσιου Ελέγχου σε ιδιώτες (Ελεγκτές δόμησης, Ηλεκτρονική Πολεοδομία, Ιδιώτες Επιμετρητές, Ανεξάρτητοι Μηχανικοί κ.α. που και η παρούσα κυβέρνηση έχει νομοθετήσει και προωθεί με αποτελεσματικότητα).
 • Την τρομακτική υποστελέχωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και το γερασμένο προσωπικό, που προφανώς εξυπηρετεί τα παραπάνω σχέδια, ώστε τα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς έναν έστω στοιχειώδη δημόσιο έλεγχο να κερδοσκοπούν ασύστολα.
 • Την με συνέπεια συστηματική αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, με αντικατάσταση της μονιμότητας από ελαστικές μορφές ημιαπασχόλησης και ομηρίας των εργαζομένων.
 • Τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων (όπως αυτό της απεργίας), τις διώξεις, την τρομοκρατία και την καταστολή.
 • Τις δραματικές επιπτώσεις της εφαρμογής του αντιασφαλιστικού Ν4387/16 (όπως η μη απονομή εδώ και κάποια χρόνια οριστικών συντάξεων, οι τεράστιες μειώσεις τους κλπ).
 • Τη συστηματική συρρίκνωση των εισοδημάτων μας, είτε με μειώσεις αποδοχών, είτε με τη διογκούμενη φοροληστεία.
 • Τη θεσμική και μισθολογική υποτίμησή μας.
 • Το ξεπούλημα της Δημόσιας Περιουσίας, το Υπερταμείο, τους «Στρατηγικούς Επενδυτές» (και όχι μόνο), παρά την εικονική πραγματικότητα που παρουσιάζεται.
 • Την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τη συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού του τόπου – βλέπε εξόρυξη υδρογονανθράκων, Σκουριές και πολλά άλλα.
Για μας, το κυρίαρχο ζήτημα αυτή την περίοδο είναι αν θα συνεχίσουμε έναν αγωνιστικό διεκδικητικό δρόμο για το σωματείο μας ή θα υπερισχύσει η αδράνεια, ο ατομισμός και η ιδιώτευση, πολύ περισσότερο τώρα που διάφοροι άλλοι κλάδοι έχουν αρχίσει να κινούνται μετά από μια μακρά περίοδο νάρκης.
Παλεύουμε για τα κλαδικά, αλλά και για τα συνολικά μας αιτήματα, με την ενεργό συμμετοχή όλων μας και όχι με ανάθεση σε κάποιους σωτήρες.
Για μια ΕΜΔΥΔΑΣ αυτόνομη και μαχητική

 

 

ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΔΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
1ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔ. ΑΘΗΝΑΣ (μόνο Π.Ο.)
2ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΕΔΣΝΑ
3ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΤΕΕ
4ΒΑΪΔΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣΥΠΕΕΚΑ
5ΒΟΥΛΙΚΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣΣ. Ε. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
6ΓΑΛΑΤΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΥΠΕΝ
7ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
8ΓΙΑΛΑΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣΕΛΚΕΘΕ
9ΓΙΑΝΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ
10ΓΙΔΑΚΟΥ ΛΙΑΥΠΕΝ
11ΓΙΟΛΔΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣΠΕΡΙΦ. Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ (μόνο για Π.Ο.)
12ΓΚΕΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣΥΠΕΝ
13ΓΚΟΥΜΑ ΒΑΓΙΑΥΠΥΜΕ
14ΓΡΑΨΑ ΜΑΡΙΑΔ. ΒΒΒ (μόνο για ΔΣ)
15ΔΙΚΑΡΟΣ ΝΙΚΟΣΥΠΕΣ
16ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΤΕΡΙΝΑΔ. ΑΘΗΝΑΣ
17ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣΔ. ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
18ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΟΥΛΗΔ. ΒΒΒ (μόνο Π.Ο.)
19ΘΕΜΟΥ ΜΟΝΙΚΑΥΠΕΝ (μόνο Π.Ο.)
20ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΣΑΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΔ. ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ
21ΘΕΟΔΟΣΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ
22ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣΟΑΕΔ (μόνο Π.Ο.)
23ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΑΚΗΣΥΠΥΜΕ
24ΚΑΒΑΛΛΑ ΦΑΝΗΔ. ΑΘΗΝΑΣ
25ΚΑΚΑΤΣΟΥ ΛΙΝΤΑΔ. Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
26ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣΓ.ΧΗΜΕΙΟ.Κ.
27ΚΑΚΟΥΡΟΣ ΚΩΣΤΑΣΥΠΥΜΕ
28ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣΥΠΑ
29ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΑΠΟΚ. ΔΙΟΙΚΗΣΗ
30ΚΑΤΣΑΜΠΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣΣΕΕΔΔ (μόνο Π.Ο.)
31ΚΕΧΑΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗΔ. ΒΒΒ/ΥΔΟΜ (μόνο Π.Ο.)
32ΚΟΛΟΒΟΥ ΠΟΛΥΥΠΥΜΕ
33ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΝΝΑΥΠΥΜΕ
34ΚΟΥΤΖΑΝΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣΥΠΥΜΕ (μόνο Π.Ο.)
35ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΜΑΡΙΟΣΟΑΕΔ
36ΛΑΓΟΠΑΤΗ ΕΛΕΝΗΔ. ΠΕΙΡΑΙΑ
37ΛΙΩΣΣΗΣ ΝΙΚΟΣΕΕΕΤ
38ΛΟΥΙΖΙΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣΕΜΠ
39ΛΟΥΠΟΣ ΜΑΡΙΟΣΥΕΘΑ
40ΜΑΡΚΟΤΣΗΣ ΝΩΝΤΑΣΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ
41ΜΕΘΥΜΑΚΗ ΣΤΕΛΛΑΔ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
42ΜΙΚΡΩΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣΔ. ΠΑΙΑΝΙΑΣ
43ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣΕΦΕΤ
44ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΣΗΦΗΣΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
45ΠΑΣΒΑΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
46ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΥΕΘΑ
47ΠΙΤΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣΥΠΟΙΑΝ
48ΣΚΑΜΠΑ ΑΘΗΝΑΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
49ΣΚΟΥΦΑΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣΥΠΕΝ
50ΣΠΙΝΟΥ ΑΘΗΝΑΔ. ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
51ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
52ΣΦΑΚΑΚΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ
53ΤΡΟΜΒΟΥΚΗΣ ΚΛΕΑΡΧΟΣΣΕΕΔΔ (μόνο Π.Ο.)
54ΦΟΙΝΙΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣΔ. ΒΡΙΛΛΗΣΙΩΝ
55ΦΡΑΓΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣΥΕΘΑ
56ΧΑΛΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΠΕΡΙΦ. ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1ΔΡΟΥΓΑ ΙΟΥΛΙΑΥΠΕΝ
2ΜΕΪΤΙΝΙΔΟΥ ΠΗΝΕΛΟΠΗΔ. ΑΙΓΑΛΕΩ
3ΜΠΕΧΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΥΠΕΠΑ
4ΣΠΑΝΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΥΕΘΑ/ΓΕΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.