Σωματείο εργαζόμενων δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: η απλήρωτη εργασία βαφτίζεται εθελοντισμός

image_pdfimage_print

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

[email protected]                                                                    

                                                                                                         04/04/2024

                                               ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

                                       ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΗΘΗ!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται στον Δήμο μας να γίνονται εργασίες από  «εθελοντές», όπως η διοργάνωση του καρναβαλιού, η 25η Μαρτίου, ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο επαγγελματικό προσωπικό.Η  εργασία  αυτή είναι αρμοδιότητα των τεχνικών συνεργείων του Δήμου. Οι συνάδελφοί μας είναι αυτοί που στήνουν εξέδρες. Αυτές οι τεχνικές εργασίες με “εθελοντική εργασία”, όπως φαίνεται από Δελτίο Τύπου του Δήμου θα επεκταθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον τελικό του Conference League στην πόλη μας.

Πρόκειται για ξεκάθαρη έκκληση για δωρεάν προσφορά εργασίας που δεν θα πληρωθεί!!!  Βαφτίζοντας την απλήρωτη εργασία εθελοντισμό! 

 Ίσως ο εκτεταμένος «εθελοντισμός» να οφείλεται στην κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον Δήμο μας, διότι πράγματι υπάρχουν οικονομικές οφειλες στα τεχικά συνεργεία απο την προηγούμενη Διοίκηση. Το γεγονός αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συναινέσουμε  να οδηγήσει στην υποκατάσταση της εργασίας των συναδέλφων μας, από την «εθελοντική» εργασία.

Προεκλογικά, είχαμε καταθέσει σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις την άποψή μας, για τον «εθελοντισμό». Είχαμε τονίσει,  ότι θα πρέπει να λειτουργεί με  συγκεκριμένους όρους, πλαίσιο και στόχο, καθώς και να δρα υποστηρικτικά και συμπληρωματικά προς τους συναδέλφους μας. Με προετοιμασία, οργάνωση, εκπαίδευση, υποστήριξη και εποπτεία των εθελοντών/τριών. 

Εν προκειμένω, οι προϋποθέσεις αυτές δεν υφίστανται και επιδιώκεται πολύ καθαρά να καλυφθούν ανάγκες και καθήκοντα που δεν αντιστοιχούν σε εθελοντές/τριες , αλλά σε επαγγελματίες.

Επιπροσθέτως, όταν για την εκτέλεση εργασιών απαιτείται εξειδίκευση και αυτή δεν υπάρχει, εγκυμονεί ο κίνδυνος ατυχήματος, πολύ περισσότερο δε όταν δεν χορηγούνται μέσα ατομικής προστασίας.

Καταγγέλλουμε αυτή την πολιτική της Δημοτικής Αρχής και την καλούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ αυτού του τύπου τον «εθελοντισμό», γιατί η μη αμειβόμενη εργασία είναι εκμετάλλευση. Πάγιο αίτημά μας η αναγακαιότητα των προσλήψεων προσωπικού, ώστε να ενισχυθούν οι υπηρεσίες μας και  να προασπιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους προς όφελος των πολιτών.  Τέλος σας γνωρίζουμε, ότι εάν υπάρξουν ξανά τέτοια φαινόμενα εθελοντισμού θα ενημερώσουμε την Επιθεώρηση Εργασίας.

                                                 ΤΟ Δ.Σ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.