Παμπειραϊκή οργή για το εργοδοτικό έγκλημα στο Πέραμα

image_pdfimage_print

Ξεχείλισαν από αγανάκτηση η πλατεία Κοραή και οι δρόμοι του Πειραιά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στην συγκέντρωση αλληλεγγύης που οργάνωσε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Σε αυτή πήραν μέρος εκατοντάδες εργαζόμενοι-ες, συνταξιούχοι, ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της νεολαίας.

Στην συγκέντρωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ο οποίος μεταξύ των άλλων κατήγγειλε:

Την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, τις διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων και την εργοδοτική – εγκληματική αυθαιρεσία.

Εξέφρασε την απαίτηση όλων των εργαζομένων για:

– Εντατικοποίηση των ελέγχων στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής.
– Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.
– Επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και των πυροσβεστικών σταθμών στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση του.
– Άμεση κήρυξη της τοπικής ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών ως υποχρεωτικής για τις επιχειρήσεις του κλάδου από το Υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Η Παρέμβαση του Γ.Γ. της ΠΕΝΕΝ, Φώτη Κισκήρα.

Στην συγκέντρωση μίλησε εκ’ μέρους της Ένωσης μας ο Γ.Γ., Φώτης Κισκήρας, ο οποίος ανέφερε:

Εργαζόμενοι- ες, νέοι και νέες

Το προχθεσινό εργοδοτικό έγκλημα στο Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «ASTERION II» στο Πέραμα επιβεβαιώνει την έλλειψη των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στους εργασιακούς χώρους.

Μακρύς και ατελείωτος είναι ο κατάλογος των εργατικών δυστυχημάτων – εγκλημάτων στα εργοδοτικά κολαστήρια με τα οποία πληρώνει την ζωή της η εργατική τάξη της χώρας μας για το μεροκάματο!

Πριν λίγες μέρες είχαμε νεκρούς στο Ναυπηγείο της Σύρου, πέρυσι στην Cosco, τραυματισμούς στο Ναυπηγείο της Σαλαμίνας, επίσης δεκάδες είναι τα καταγεγραμμένα ατυχήματα στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης στα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα!!

Η ίδια αυτή εικόνα αντικατοπτρίζεται στον χώρο της Ναυτιλίας. Το 2022 είχαμε 7 νεκρούς σε Ναυτικά δυστυχήματα πολλές δεκάδες τραυματισμούς.

Έως τώρα (5μηνο 2023) οι απώλειες για την εργατική τάξη ξεπερνούν τους 60, οι οποίοι έπεσαν θύματα της εργοδοτικής βαρβαρότητας και ασυδοσίας!

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ (και των προηγούμενων που άσκησαν διακυβέρνηση) για την κραυγαλέα απουσία των αναγκαίων μέτρων στους χώρους δουλειάς.

Τα αιτήματα, οι διεκδικήσεις και οι επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις και απεργίες στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη των εργαζομένων για λήψη μέτρων προστασίας στην δουλειά δεν έχουν βρει ακόμη ευήκοα ώτα στους Υπουργούς της αντιλαϊκής κυβέρνησης της ΝΔ.

Ο τραγικός θάνατος του 47χρονου στο Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο «ASTERION ΙΙ» αποδεικνύει περί πάσης αμφιβολίας τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Οι εφοπλιστές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στην κερδοφορία, αλλά για τις άθλιες και επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες και την προστασία στην δουλειά, δεν δείχνουν να νοιάζονται…

Το έγκλημα αυτό είναι όψη της ίδιας αντεργατικής πολιτικής που θεοποιεί τις επενδύσεις και τα επιχειρηματικά κέρδη υπονομεύοντας τα εργατικά δικαιώματα με την απορυθμισμένη αγορά εργασίας, με την αποδυνάμωση κάθε θεσμού και μέτρου στα ισχύοντα της εργατικής νομοθεσίας.

– Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στην ζώνη, στα Ναυπηγεία, στα καράβια και σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

– Καμία έκπτωση στην ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων.

– Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για το νέο εργοδοτικό έγκλημα.

– Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και τις απεργίες που έχει κηρύξει το συνδικάτο μετάλλου.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Μάρκος Μπεκρής, Πρόεδρος του ΕΚΠ και ο Μιχάλης Φαναρτζής, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΑΠΕΙ.

Δεκάδες μέλη της ΠΕΝΕΝ πλαισίωσαν το μπλοκ και το πανό του ΕΚΠ.

Στην συγκέντρωση και διαδήλωση πήραν επίσης μέρος:

– Πολυμελή αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος του ΠΓ, Γιάννη Πρωτούλη.
– Επίσης συγκροτημένα μπλοκ και πανό είχαν οι οργανώσεις: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΕΡΑ 25, Λαϊκή Ενότητα, ΚΚΕ- μλ, ΟΚΔΕ, ΜΛ- ΚΚΕ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.