Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του “Ανυπότακτου Κορυδαλλού”

image_pdfimage_print

Τρίτη 3 Οκτωβρίου
🕗 στις 19:30
📌 πλατεία Αγίου Γεωργίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Οι Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 γίνονται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, για τη πόλη μας και τους κατοίκους της.
Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και του τρόπου με τον οποίο αυτή διαχειρίστηκε από το κεντρικό κράτος, ο πληθωρισμός καλπάζει, η ακρίβεια στην ενέργεια, στα ενοίκια, στα τρόφιμα και στα βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης εκτινάσετε. Την ίδια ώρα οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι εξανεμίζοντας έτσι τα λαϊκά εισοδήματα και πιέζοντας ασφυκτικά πλέον τους ανθρώπους της εργασίας και την νεολαία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία -ο οποίος πλέον είναι πραγματικότητα στην καρδιά της Ευρώπης- μας επηρεάζει άμεσα οικονομικά, ανθρωπιστικά και πολιτικά, οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών από τράπεζες και επενδυτικά funds ακόμα και για μικροποσά επανεκκινούν και απειλούν τα χαμηλά στρώματα, η αυταρχικοποίηση του κράτους και η ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην υλοποίηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ιδιωτικοποιήσων, δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια στα λαϊκά στρώματα και διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ασταθές και εν δυνάμει εκρηκτικό κοινωνικό τοπίο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ –από τον πρώτο χρόνο της θητείας της και συνεχίζοντας τις αναδιαρθρωτικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων με τα σχέδια Καλλικράτης και Κλεισθένης- προσπάθησε να διευκολύνει θεσμικά την εφαρμογή στρατηγικών κατευθύνσεων για την χωρική αναδιάρθρωση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρεί να στήσει ένα συνολικότερο θεσμικό πλαίσιο που αφορά κυρίως 4 άξονες:
Την διευρυνση της επιχειρηματικοποίησης στη λειτουργία των δήμων και την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας στις δημοτικές υπηρεσίες ταυτόχρονα με την σκλήρυνση της οικονομικής επιτροπείας και της λιτότητας. Την ώρα που οι παρανόμως παρακρατηθέντες πόροι –για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της κεντρικής διοικησης- από φόρους

όπως ορίζονται από την σχετική νομοθεσία αγγίζουν τα 27 δις ευρώ, το κεντρικό κράτος όχι μόνο δεν επιστρέφει τα χρήματα αυτά στους δήμους αλλά απαγορεύει την κατεύθυνση πόρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, το πράσινο κι ο ηλεκτροφωτισμός. Την ίδια στιγμή, οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους ξεπερνούν το 65%, αναπτυξιακές ΑΕ ιδρύθηκαν και συνδέθηκαν με χρηματοδοτήσεις δίχως έλεγχο, δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες πέρασαν στα χέρια ιδιωτών με αποτέλεσμα τα οικονομικά βάρη να πέφτουν πάνω στις πλάτες των πολιτών είτε άμεσα μέσω δημοτικών τελών είτε έμμεσα μέσω της χαμηλής ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Την κατεύθυνση εθνικών και κοινοτικών πόρων μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης– χρηματοδοτικών εργαλείων που απευθύνονται στους δήμους σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας οι οποίοι αποτελούν προνομιακά πεδία κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι συγκεκριμένες ανάγκες κάθε δήμου και χωρίς να δίνεται η δυνατότητα αυτοτελούς σχεδιασμού στα δημοτικά συμβούλια με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες. Έτσι βλέπουμε τεράστια ποσά να ξοδεύονται σε αναπλάσεις και δευτερεύοντος χαρακτήρα παρεμβάσεις ενώ για τις μεγάλες ανάγκες της πόλης (στελέχωση δημοτικών υπηρεσιών με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, διαμόρφωση χώρου πρώην Λατομείων, δημοτική συγκοινωνία, ολοκληρωμένος σχεδιασμός και υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής, παρεμβάσεις στις γειτονιές εκτός του κέντρου του δήμου κ.α.) «δεν υπάρχουν λεφτά».

Τον επανασχεδιασμό του αστικού χώρου προς όφελος του κεφαλαίου και την παράδοση δημόσιων χώρων για τις ανάγκες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι για τις ανάγκες των ανθρώπων της εργασίας και της νεολαίας. Η ευρωπαϊκή αυτή στρατηγική κίνηση περνά μέσα από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των Σχεδιών Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που στην πόλη μας αφορά μονάχα το εμπορικό κέντρο του Κορυδαλλού ενώ αφήνει εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού τις υπόλοιπες γειτονιές του δήμου, τον Άνω Κορυδαλλό, το Σχιστό, τον Καραβά, τα Κανάρια, την Μερκάτη. Δεν μελετά και δεν προβλέπει καμιά ανάπτυξη νέων ή υπαρχουσών συγκοινωνιακών γραμμών οι οποίες θα συνδέουν το κέντρο της πόλης και το μετρό με τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του δήμου, δεν μελετά και δεν προβλέπει καμία δράση για την καταπολέμηση του κυκλοφοριακού φόρτου και στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Όλα τα παραπάνω φανερώνουν και το πραγματικό ενδιαφέρον της στρατηγικής αυτής κατεύθυνσης.

Την αντιδημοκρατική θωράκιση της ΤΑ από τα κινήματα, τους κοινωνικούς φορείς και την συμμετοχή των πολιτών ώστε να μπορούν να ασκούν με την λιγότερη δυνατή πίεση τις κεντρικές πολιτικές λιτότητας χωρίς αντιδράσεις. Ήδη ο νόμος Θεοδωρικάκου που αλλοίωσε την βούληση των δημοτών όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές διαθέτοντας πλαστές πλειοψηφίες στις δημοτικές αρχές, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ ενώ η πρόσφατη τροπολογία Βορίδη που υποτίθεται ήρθε προς εφαρμογή της απόφασης, θα κριθεί αντισυνταγματική καθώς δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ και φανερώνει την βαθιά περιφρόνηση της κυβέρνησης της ΝΔ προς το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαιωνίζει τα προβλήματα της λειτουργίας των δήμων.

Όλοι & Όλες μαζί να εκπληρώσουμε το Όραμα μας για μια Σύγχρονη Δημοκρατική Πόλη για έναν Άλλο Κορυδαλλό που είναι Αναγκαίος και Εφικτός.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες να παρουσιαστεί η νέα δημοτική αρχή Χουρσαλά- Δημόπουλου ως ανεξάρτητη και υπερκομματική, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει δεν έχει επιχειρήσει να εκφράσει έστω και την ελάχιστη αντίθεση του στα σχέδια της κυβέρνησης. Από την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που επιχειρείται να εγκατασταθεί στην περιοχή του Σχιστού και θα επιβαρύνει σημαντικά την πόλης μας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά για τα επόμενα 30 χρόνια, την ανησυχητική αδράνειά του να διεκδικήσει με αποφασιστικότητα την έκταση των φυλακών προς όφελος των κατοίκων του δήμου, την θετική του τοποθέτηση σε όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της κυβέρνησης -οι οποίες μία μία κρίνονται ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ- έως την εκπληκτική ταχύτητα με την οποία έτρεξε να δημιουργήσει Αναπτυξιακή ΑΕ και Κοινωφελή Επιχείρηση φορτώνοντας με δαπάνες τον προϋπολογισμό του δήμου για να εξυπηρετεί την ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών και την προσπάθεια να τοποθετήσει ιδιωτικές εταιρίες security σε δημόσιους χώρους, είναι πασιφανές ότι η «νέα» δημοτική αρχή αποτελεί μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης. Σήκωσε τα χέρια ψηλά προσπαθώντας να μας πείσει πως δεν υπάρχει εναλλακτική, ανακύκλωσε στην τοπική εξουσία τους ίδιους ανθρώπους τους οποίους κατηγορούσε προεκλογικά.
Απέναντι σε όλα αυτά, απέναντι στο κλίμα συναίνεσης που διαμορφώνεται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, εμείς απαντάμε δυναμικά και αποφασιστικά πως υπάρχει άλλος δρόμος. Που θέτει σε προτεραιότητα τα ζητήματα από την σκοπιά των συμφερόντων της θιγόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας. Από τα κεντρικά και μεγάλα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δήμου μας μέχρι τα καθημερινά και απλά των γειτονιών του Κορυδαλλού. Που προσπαθεί να βάλει σε κίνηση τις κοινωνικές δυνάμεις και δυναμικές που αναπτύσσονται με την λογική της αυτονομίας και της συμμετοχής στη λήψη απαφάσεων, στον σχεδιασμό και στον έλεγχο. Ένας άλλος δρόμος με όραμα για την πόλη και τους κατοίκους της κόντρα στην παθητική διαχείριση της λιτότητας. Αν θέλουμε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει τον ουσιαστικό ρόλο της, δίπλα στις ανάγκες και τις αγωνίες των πολιτών της, θα πρέπει να σταθεί απέναντι σε όλες τις αντιμεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές λιτότητας και η κεντρική εξουσία. Από την πρώτη στιγμή ο Ανυπότακτος Κορυδαλλός έχει σταθεί απέναντι τόσο στα προγράμματα Καλλικράτης και Κλεισθένης, όσο και στην τελευταία αντιμεταρρύθμιση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, συμμετέχοντας μαζί με εκατοντάδες δημοτικές κινήσεις από όλη την Ελλάδα σε κινηματικές διαδικασίες για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Εμπνεόμενοι από τις Δημοτικές αρχές της Αριστεράς της δεκαετίας του ’70 και ’80, πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μέσα από το κίνημα και τους αγώνες του λαού, μόνο μέσα από την ανυπακοή στις αντιλαϊκές πολιτικές της κεντρικής εξουσίας, μπορούμε να αλλάξουμε ξανά την πόλη μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Όλοι και όλες που έχουμε συγκροτήσει την Ριζοσπαστική Προοδευτική Δημοτική Κίνηση
«Ανυπότακτος Κορυδαλλός» δεν είχαμε ποτέ καμία θέση εξουσίας. Είμαστε εργαζομενοι/ες, νέοι και νέες της πόλης, πολίτες με τις ίδιες αγωνίες με κάθε Κορυδαλλιώτη και Κορυδαλλιώτισα. Η συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων και στον έλεγχο της λειτουργίας του δήμου αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της «ταυτότητας» του Ανυπότακτου Κορυδαλλού. Θεωρούμε ότι η διοίκηση του δήμου δεν θα πρέπει να ασκείται πίσω από κλειστές πόρτες στο Δημαρχείο και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά στις γειτονιές, εκεί που ζει και αναπνέει η πόλη. Οι προγραμματικές κατευθύνσεις και λειτουργίες του δήμου θα πρέπει να βασίζονται στις ανάγκες των πολιτών και αυτές οι ανάγκες θα πρέπει να καθορίζουν τις αποφάσεις της κάθε δημοτικής αρχής. Με ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες, οι πολίτες του δήμου μας θα πρέπει να συναποφασίζουν για όλα τα ζητήματα της πόλης και να ελέγχουν καθημερινά την εφαρμογή των αποφάσεων. Οι πολίτες δεν πρέπει να εμφανίζονται στο προσκήνιο μόνο στο τέλος κάθε τετραετίας απλά για να επιλέξουν την επόμενη δημοτική αρχή αλλά θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να παρεμβαίνουν καθημερινά στην λειτουργία του δήμου.

Σε ένα θεσμικό πλαίσιο προσωποκεντρικό/δημαρχοκεντρικό, όπου κυριαρχούν ο πολιτικός καριερισμός, η ατομική διαπραγμάτευση και το πολιτικό πάρε-δώσε, εμείς προτάσσουμε την δημιουργικότητα του συλλογικού νου και αγώνα. Επιμένουμε πως η πολιτική δεν είναι προνόμιο των λίγων ειδικών αλλά κεκτημένο των πολλών, θέση που αποτελεί θεμέλιο της ανοιχτής συγκρότησης και της δημοκρατικής λειτουργίας μας, χαρακτηριστική της αντίληψής μας για την πολιτική και την εκπροσώπηση των συλλογικών μας αποφάσεων.
Καταθέτουμε στην κρίση του λαού του Κορυδαλλού τα βασικά σημεία του προγράμματός μας και απευθύνουμε είναι ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες του Κορυδαλλού, στις νέες και τους νέους που ονειρεύονται το μέλλον τους σε μια πόλη ανθρώπινη, σε κάθε συλλογικότητα και πρωτοβουλία που ενεργοποιείται, αγωνιά και καταθέτει τον αγώνα και την εμπειρία της και την άποψή της, σε όλους του κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς που δεν βολεύονται στο υπάρχον ασφυκτικό πλαίσιο αλλά προσπαθούν και αγωνίζονται να το υπερβούν δημιουργικά μετασχηματίζοντας το παρόν ώστε να χωράει τις σύγχρονες ανάγκες μας, τις ανάγκες των πολλών και πρωτίστως της νεολαίας και των ανθρώπων της εργασίας, να δώσουμε από κοινού τη μάχη αυτή και να ανατρέψουμε το πολιτικό κατεστημένο που διοικεί το δήμο εδώ και 30 χρόνια

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.