Κύρια ατομική ευθύνη, η ταξική συνείδηση

image_pdfimage_print

Και ξαφνικά η «ελλαδίτσα μας» και ο πλανήτης ολόκληρος αντιμετωπίζει μια νέα «ασύμμετρη απειλή». Αυτή την φορά δεν είναι υπεύθυνοι οι «κολασμένοι» και συνήθως αλλόθρησκοι ξυπόλητοι πρόσφυγες – μετανάστες (των πολέμων, της φτώχειας και της περιβαλλοντικής καταστροφής στην οποία βουλιάζουν όλο και περισσότερα τμήματα του πλανήτη που κανοναρχεί το «αόρατο χέρι της αγοράς»), αλλά ένας αόρατος στο μάτι ιός, ο περίφημος κορωνοϊός covid-19 ή SARS-cov2.

Και με σάλπισμα από τον Π.Ο.Υ. (WHO – παγκόσμιος οργανισμός υγείας), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Υγείας κλπ. τρέχουν όλες οι κυβερνήσεις να θέσουν σε επιφυλακή τα όποια δημόσια συστήματα υγείας, να βγάλουν από την μπρίζα ολόκληρους τομείς της οικονομίας (του τομέα των υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση του πρωτογενή ή δευτερογενή τομέα) και πάνω απ’ όλα να επιβάλλουν περιορισμούς στις συναθροίσεις – κυκλοφορία κλπ., μεταφέροντας την κοινωνική ευθύνη του κράτους για την υγειονομική προστασία των πολιτών του, στην ατομική ευθύνη ενός εκάστου, όσο πιο αποδιαρθρωμένα τα δημόσια συστήματα υγείας από την 40ετία επέλασης του νεοφιλελευθερισμού τόσο περισσότερο (π.χ. Ουγγαρία, Φιλιππίνες κλπ.κλπ.). Απαραίτητη διευκρίνιση, ότι οι εν λόγω οργανισμοί δεν είναι ανεξάρτητα επιστημονικά φόρα, αλλά διορισμένα από τις κυβερνήσεις όργανα.

Η απειλή για την ανθρωπότητα σήμερα βαφτίστηκε covid-19, οι αριθμοί εστιάζονται σε αυτόν και κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να αναφέρει παράλληλα ότι π.χ. οι θάνατοι από πνευμονία (κατά κύριο λόγο στις «ευπαθείς» ομάδες) είναι 1 εκατομμύριο κατ’ έτος μόνο στις ΕΠΑ, ή π.χ. ότι στην Ελλάδα πεθαίνουν κατ’ έτος πάνω από 120 χιλιάδες (πάλι κατά κύριο λόγο από τις «ευπαθείς ομάδες») και ότι ποσοστό περί του 15% αυτών των θανάτων υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να ανασταλούν με επαρκή φροντίδα υγείας. Κανένας δεν θυμάται ότι στην χώρα μας τα 80 κρεβάτια ΜΕΘ που παρέμεναν κλειστά για χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού (πλην των 560 περίπου που λειτουργούν την τελευταία 20ετία), υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή σε πάνω από 2.000 συνανθρώπους μας κάθε χρόνο. Πολύ περισσότερο δεν αναφέρεται σαν απειλή η ελονοσία, ή η πείνα που σκοτώνει μόνη της πάνω από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο στον πλανήτη μας.

 

Έτσι, χλεχλέδες ή μάτσο φιλελέδες, ο Μητσοτάκης και οι ομόσταβλοί του ανά τον κόσμο μετατράπηκαν σε «πατερούληδες» όλων μας, σε ηγέτες με μεγαλύτερη έγνοια την δημόσια υγεία, δηλ. τις ταπεινές υπάρξεις μας. Ας είναι…

Ωστόσο, και στην συγκεκριμένη περίπτωση υπολείπονται των αναγκών. Χώρες κολοσσοί (ΕΠΑ με την υψηλότερη αναλογία παγκόσμια κρεβατιών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, 34 κρεβάτια, αλλά στην πλειοψηφία τους ιδιωτικά και Ιταλία –μέλος του G-7 με 12,5 κρεβάτια ανά 100.000, 1 παραπάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ αλλά με διαλυμένες δομές, μειωμένο προσωπικό κλπ. από τα χρόνια του Μπερλουσκονισμού) δείχνουν ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες για δευτεροβάθμια plus φροντίδα υγείας -νοσηλεία καραντίνας, αναπνευστήρες κλπ.(ενώ την πρωτοβάθμια –κέντρα υγείας, δημόσιοι γενικοί γιατροί κλπ. την έχουν όλοι «γραμμένη» κι ας διαφημίζουν «στα πρώτα συμπτώματα απευθυνθείτε στον γιατρό σας», εννοούν τον ιδιώτη).

 

Για να έρθουμε στην χώρα μας. Όλοι επαινούν τον Μητσοτάκη, το τζιμάνι υπουργό Κικίλια (που καθώς είχε να μπει σε δημόσιο νοσοκομείο από τα χρόνια που έκανε ειδικότητα, «φρόντισε το καλοκαίρι, σε συνεννόηση με τον Μητσοτάκη, να νοσηλευτεί δωρεάν ένας πυροσβέστης» – ο άσχετος!) και τον «άγιο» Τσιόδρα για την αμεσότητα των μέτρων περιορισμού κλπ. που θα μας «σώσει» από ένα σενάριο π.χ. Ιταλίας. Σε αυτό συναινούν όχι μόνο οι #menoume europi που μας σώζουν ξανά ως #menoume spiti αλλά επί της ουσίας και η μείζονα αντιπολίτευση. Ο Πολάκης προσέφερε τις υπηρεσίες του στον πολυδιαφημισμένο εθελοντισμό, ενώ μαζί με τον Ξανθό στήσανε παρατηρητήριο να μετράνε κρεβάτια, αναπνευστήρες κλπ. Δεν δικαιούνται να ομιλούν αυτοί που 5 χρόνια δεν προσέθεσαν 1 κρεβάτι ΜΕΘ στο ΕΣΥ, που, πέραν της (εν πολλοίς αναγκαστική) μεταρρύθμισης της δωρεάν νοσηλείας με ΑΜΚΑ, δεν κάνανε καμιά ουσιαστική τομή στο ΕΣΥ (πραγματική πρωτοβάθμια, μηχ/ση, κωδικοποίηση, πανεπιστημιακοί κλπ.), πολύ περισσότερο που αυτοί τουλάχιστον προερχόταν από τα σπλάχνα του. Παρά τους επιμέρους λεονταρισμούς, όπως λένε για τους «Τσιπραίους», «φοβότανε να κλάσουνε ακόμη και μόνοι στην τουαλέτα».

Η πραγματικότητα είναι πως με ένα ΕΣΥ που επί χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, συστηματικά αποψίλωναν από υγειονομικό υλικό, υποδομές, προσωπικό, κάνοντας το συχνά να εξαρτάται από τις γνωστές φοροαπαλλακτικές δωρεές των «φιλάνθρωπων» κεφαλαιούχων και εφοπλιστών, η κυβέρνηση επιλέγει να κλείσει κατά το δυνατό τον κόσμο στο σπίτι, μήπως και αντέξει ένα σύστημα υγείας το οποίο βάφτιζε για χρόνια «γεμάτο πλεονάζοντες γιατρούς και δυσλειτουργικό».

Η επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα μας -παρά τους άδειους δρόμους- που προετοίμαζαν τα τηλεοπτικά κανάλια από καιρό (ΟΛΑ φιλοκυβερνητικά), εξαντλεί την αυστηρότητα αναφορικά με τα μέτρα καραντίνας, και επιχειρεί να δικαιολογήσει τη χαρακτηριστική καθυστέρηση σε μέτρα στήριξης και στελέχωσης του ΕΣΥ που αφήνεται γυμνό μπροστά στην αναπόφευκτη αύξηση των κρουσμάτων.

Η μόνη αποτελεσματική πρακτική ήταν αυτή που εφαρμόστηκε σε Ν. Κορέα και Σιγκαπούρη με πολλά δωρεάν tests, αποκτώντας έτσι και τη δυνατότητα εντόπισης και διαχείρισης των νοσούντων περιστατικών, σε συνδυασμό με την ουσιαστική ενίσχυση των δομών υγείας και κάποια στοχευμένα περιοριστικά μέτρα.

Αντ’ αυτού, προκήρυξαν 2000 θέσεις προσωπικού (με 2ετή σύμβαση ιδιωτ.δικαίου, μην τυχόν και διεκδικήσουν μονιμότητα) όταν τα επίσημα κενά (με οργανισμούς που οι περισσότεροι ανάγονται στην 10ετία του 80) είναι πάνω από 30.000. Ήταν τραγελαφική η αρχική προκήρυξη για 40 γιατρούς με 4μηνη σύμβαση, που λόγω μηδενικής συμμετοχής την απέσυραν…

 

Χαρακτηριστικά στο «μικρομεσαίο» νοσοκομείο που δουλεύω (280 κρεβάτια – 650 περίπου άτομα προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και σχέσεων εργασίας) υπέγραψαν αυτές τις μέρες σύμβαση 8 νοσηλεύτριες/τές και 2 παραϊατρικό, όταν τα κενά είναι 6πλάσια. Με αναστολή των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων πρακτικά έχουμε ένα άδειο νοσοκομείο που είναι εδώ και ένα μήνα stand by για την πανδημία κορωνοϊού, καταπονώντας άσκοπα χωρίς να δικαιολογεί μια μέρα άδειας το προσωπικό (οι «ειδικού σκοπού» πρακτικά δεν υφίστανται στα νοσοκομεία), απλά μεταθέτοντας την ανελαστική ανάγκη για παροχή υπηρεσιών υγείας στους επόμενους μήνες… Με 9 σταθερούς και 5 φορητούς αναπνευστήρες φιλοδοξούμε να λειτουργήσουμε 10 κλίνες ΜΕΘ και 7 ΜΑΦ, ενώ για τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, στολές κλπ.) η κατάσταση είναι «κωμική», δίνονται μάσκες (απλές χειρουργικές όχι fftp2-3) με περιορισμένη ονομαστική κατάσταση ενώ όλοι έχουν κάποιο γνωστό που τις διαθέτει με 3-4 €. Το ίδιο το νοσοκομείο που αγόραζε τις απλές μάσκες με 3 λεπτά τη μία, τώρα τις αγοράζει 87… Η δε προβλεπόμενη καραντίνα για τους ερχόμενους σε επαφή με «θετικά περιστατικά» 14 ημερών, έγινε 7ήμερη καθώς οι εφημερίες κατέδειξαν ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με αυτόν τον τρόπο το υφιστάμενο προσωπικό 1ης γραμμής θα βγει εκτός μάχης. Η μείωση της προσέλευσης στις εφημερίες κατά 80% περίπου (έρχονται μόνο τα πραγματικά επείγοντα) κατέδειξε την ανυπαρξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα μας και την ανορθολογική κατανομή των πόρων.

 

Από την άλλη, την ίδια ώρα που το δημόσιο αρνείται να ανοίξει νέα εργαστήρια και να διευρύνει τον αριθμό των ελέγχων (που γίνονται με το σταγονόμετρο) εκδίδεται σκανδαλώδη ρύθμιση που σε συνδυασμό με την προκλητική τιμολόγηση από τον ΕΟΠΥΥ δίνει 30 εκατ. € στα ιδιωτικά κέντρα. Είναι γνωστό ότι τα ιδιωτικά κέντρα και νοσοκομεία περιορίζονται στη λήψη του δείγματος,  δεν πραγματοποιούν αυτούς τους ελέγχους και στηρίζονται αποκλειστικά στις «πλάτες» του ΠΑΣΤΕΡ και της Ιατρικής  Σχολής. Το «πάρτυ» των ιδιωτών θα είχε κοπεί αν η Κυβέρνηση είχε απαγορεύσει στο ΠΑΣΤΕΡ και την Ιατρική Σχολή να πραγματοποιεί ελέγχους για κορονοϊό  για λογαριασμό ιδιωτικών εργαστηρίων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Παράλληλα θα είχε εξασφαλίσει ένα μεγάλο μέρος αντιδραστηρίων που σπαταλήθηκαν άσκοπα σε περιστατικά που δεν πληρούσαν τους όρους για την πραγματοποίηση ελέγχου.

«Κερασάκι» έρχεται η ρύθμιση για τη μίσθωση ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών με τον διπλασιασμό του μισθώματός τους από το Δημόσιο, αλλά επιλογή από αυτούς των ασθενών που δέχονται ( ). Για δε τον διπλασιασμό του μισθώματος και του κόστους για τους φορολογούμενους και ασφαλιστικά ταμεία γίνεται επίκληση της αριθ. Υ4α/οικ.105494 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β’3096/2012). Είναι η μνημονιακή απόφαση του Αδώνιδος ως Υπουργού Υγείας που στους μη μόνιμους κάτοικους ελλάδας (στο μυαλό του είχε τους «λαθρο») επέβαλε πολλαπλασιασμό του νοσήλιου Χ 2,09. Καμία σχέση απολύτως…

Επιπρόσθετα, στη σειρά business as usual, έρχεται η διαφημιστική καμπάνια 11 εκατομμυρίων € προς τα ιδιωτικά κανάλια για την διασπορά βολικότατης υστερίας, όπου υποτίθεται ότι επιβάλλεται η κυκλοφορία σε ανοιχτούς χώρους με μάσκες και γάντια, αλλά δεν πειράζει αν είναι σε σπάνη στα νοσοκομεία, όπου απαγορεύεται η συνάθροιση άνω των 2 ατόμων (πάλι σε ανοιχτό χώρο) αλλά δεν ενοχλεί το σαρδέλιασμα σε γραφεία, εργοστάσια, στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, φυλακές κλπ.κλπ.

 

Τέλος, οι δωρεές από τους επιχειρηματικούς ομίλους, παρουσιάζονται μετά βαΐων και κλάδων στην καθημερινή ενημέρωση Χαρδαλιά αλλά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ανακοινώθηκε για παράδειγμα ότι ο Καρέλιας δώρισε 50 υπερσύγχρονες κλίνες ΜΕΘ. Άλλες 50 κλίνες ανακοίνωσε η Βουλή ότι δώρισε στο Σωτηρία. Κοστολόγησε μάλιστα τη δωρεά στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Διορθώστε μας αν δεν καταλαβαίνουμε: Μπορεί ο Καρέλιας (μεγάλη εταιρεία, αλλά όχι στις μεγαλύτερες 20 της χώρας), να εξασφαλίσει 50 κλίνες ΜΕΘ και δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ΧΘΕΣ, όχι ΑΥΡΙΟ, 1000;

Είναι κατανοητή η ανάγκη να ξεπλυθεί το μονίμως φοροδιαφεύγον και φοροαπαλασσόμενο ιδιωτικό κεφάλαιο. Καθώς και να θολώσει στα μάτια της κοινωνίας η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αν σε μια επιδημία τη λύση θα δώσουν οι ιδιώτες, μήπως τελικά να αφήσουμε τη Δημόσια Υγεία να υπολειτουργεί και να υποστελεχώνεται δια βίου;

 

Επιτελεύτειο. Ο καπιταλισμός δεν νοιάζεται και δεν μπορεί να σώσει πραγματικά τα «ομιλούντα εργαλεία» του. Ο μόνος δρόμος για να μην γίνει το «μένουμε σπίτι» «πεθαίνουμε σπίτι» είναι να διεκδικήσουμε με κάθε αναγκαίο-πρόσφορο μέσο:

 

  • ΑΜΕΣΑ να τεθούν στην πλήρη διάθεση του δημοσίου το σύνολο των ιδιωτικών νοσοκομείων και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης! ΑΜΕΣΑ!
  • ΑΜΕΣΑ διεύρυνση των τεστ μέσω πρωτοβάθμιων δομών υγείας. Κανείς με συμπτώματα στο σπίτι αδιάγνωστος.
  • ΑΜΕΣΑ να κλείσουν τα στρατόπεδα του αίσχους και να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.
  • ΑΜΕΣΑ προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού!
  • ΑΜΕΣΑ προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους του ΕΣΥ και προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής για την νοσηλεία λόγω covid19!

 

Όχι στο φόβο που καλλιεργούν -Όχι στην εξαθλίωση που ετοιμάζουν!

 

Βαγ. Λιγάσης

Μέλος Δ.Σ. Σωματείου Εργαζομένων

ΓΝΘ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.