Κύμα αντιρατσιστικών-αντιφασιστικών συγκεντρώσεων στην Ιταλία

image_pdfimage_print

Στην Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύσσεται ένα μαζικό κίνημα στους δρόμους απέναντι στους φασίστες και την Ακροδεξιά. Έχει γίνει γνωστό ως το «κίνημα της σαρδέλας».

Η ακροδεξιά Λέγκα του Σαλβίνι το καλοκαίρι έφυγε από τη συγκυβέρνηση με το Κίνημα 5 Αστέρων, ωστόσο η χώρα δεν οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές, αφού στη συγκυβέρνηση προσχώρησαν οι Δημοκρατικοί. Ωστόσο ο Σαλβίνι, που βγήκε μάλιστα πρώτος με διαφορά στις Ευρωεκλογές κι έχει απορροφήσει ένα μεγάλο ποσοστό της μπερλουσκονικής Δεξιάς, συνεχίζει να επιδεικνύει δημοσκοπική δυναμική (δημοσκοπικά η Λέγκα είναι σήμερα πρώτη δύναμη) και φιλοδοξεί να κυβερνήσει σύντομα. Στις επερχόμενες τοπικές εκλογές της περιφέρειας Εμίλια-Ρομάνια προβάλλει ως φαβορί για την πρωτιά, σπάζοντας μια παράδοση δεκαετιών που ήθελε πρώτη την Αριστερά-Κεντροαριστερά, ενώ τα διάφορα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για αστάθεια της κυβέρνησης Κόντε και πιθανές πρόωρες εκλογές ακόμα και τον Γενάρη, λιγότερο δηλαδή από δυο χρόνια μετά τις προηγούμενες εκλογές (2018). Απ’ ότι φαίνεται δε, το κόμμα-υβρίδιο των 5 Αστέρων βρίσκεται σε υποχώρηση και ένα τμήμα του αφομοιώνεται από την Ακροδεξιά, όπως πρόσφατα 3 γερουσιαστές του.

Το κλίμα …μαύρης μαυρίλας ήρθε να σπάσει ένα κύμα συγκεντρώσεων που άρχισε να ξεδιπλώνεται στους δρόμους διάφορων πόλεων, κάθε φορά που πραγματοποιεί συγκεντρώσεις ο Σαλβίνι. Στόχος των συγκεντρωμένων είναι οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις να είναι μαζικότερες και να αποθαρρύνουν τη συμμετοχή στις ομιλίες του Σαλβίνι.

«Στη Μπολόνια, στη Μόντενα, στη Ρίμινι, στην Πάρμα, χιλιάδες άνθρωποι, νέοι, φοιτητές, εργάτες, υπάλληλοι, ηλικιωμένοι, διαδηλώνουν ταυτόχρονα με τις συγκεντρώσεις του Σαλβίνι, με χάρτινες, πολύχρωμες σαρδέλες στο χέρι, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του…Την ίδια ώρα το κίνημα της «σαρδέλας» διογκώνεται και απλώνεται πέραν της Εμίλια Ρομάνια, καθώς ετοιμάζεται να πλημμυρίσει και τις πλατείες σε Μιλάνο, Τορίνο, Φλωρεντία, Τοσκάνη αλλά και στο Παλέρμο της Σικελίας» έγραφε το tvxs πριν ένα μήνα περίπου.

Στη διοργάνωση των συγκεντρώσεων φαίνεται να έπαιξαν, τουλάχιστον αρχικά, σοβαρό ρόλο δυνάμεις των Δημοκρατικών, που συμμετέχουν προσπαθώντας να κρατήσουν τις αντιδράσεις σε «πολιτισμένα πλαίσια», να εμποδίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, προσπαθώντας να είναι αντι(ακρο)δεξιές αλλά επιφανειακά πολιτικοποιημένες και μη αντισυστημικές. Ωστόσο η 4 Διεθνής το περιγράφει ως ένα κίνημα με θετικό πρόσημο, καθώς εμπλέκει χιλιάδες κόσμου και ιδιαίτερα τη νεολαία στη δράση στον δρόμο απέναντι στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τους φασίστες με γραβάτα του Σαλβίνι.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση καλείται να χαράξει τακτική η επαναστατική Αριστερά.  Στις 7 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε κοινή συνέλευση 7-8 οργανώσεων και 20 περίπου τοπικών συλλογικοτήτων, που κατέληξε σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων ενάντια στις στρατιωτικές δαπάνες, για την εργασία, τις εθνικοποιήσεις εργοστασίων που κλείνουν, το ασφαλιστικό κλπ. Αυτές οι δυνάμεις έχουν καθήκον να συντονιστούν και να συμμετέχουν στο υπαρκτό αντιφασιστικό κίνημα ενισχύοντας την πολιτικοποίηση και το δέσιμό του με τις εργατικές αντιστάσεις και την ταξική-αντικαπιταλιστική οπτική, αφαιρώντας παράλληλα το έδαφος κάτω από τα πόδια των Δημοκρατικών.

Ότι δημιουργήθηκε πάντως κίνημα στους δρόμους της Ιταλίας είναι καλό νέο και σίγουρα  μπορεί να αποτελέσει τμήμα της απάντησης για τον περιορισμό της επιρροής και των ποσοστών της Ακροδεξιάς. Αλλά δύσκολα μπορεί να γίνει αυτό μέσω του στίγματος των Δημοκρατικών, οι οποίοι άνοιξαν τον δρόμο στη Ακροδεξιά, χρεώνονται από τον απλό κόσμο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και σήμερα παραμένουν νεοφιλελεύθεροι και προσφέρουν ανοιχτό πεδίο στους φασίστες να δημαγωγούν.

Ο πιο ασφαλής δρόμος για να χτυπηθεί η Ακροδεξιά είναι να «χτίσει» πάνω στις αυθεντικά αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές διαθέσεις του κόσμου η Αριστερά, για να αποκτήσει το κίνημα το δικό της στίγμα και να το αξιοποιήσει για την ανασύνταξή της.

https://tvxs.gr/news/kosmos/bella-ciaoto-kinima-tis-sardelas

http://www.kerdos.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/349267-%CF%80%CE%BD%CE%AD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CF%83%CE%B8%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CE%AF-%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CE%B9-%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BA%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-100-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%82

http://www.avgi.gr/article/10807/10563873/trigmoi-sten-kybernese-konte-apo-paideia-kai-gephyres

https://sputniknews.gr/kosmos/202001025770776-prothyra–katarreusis-kyvernisi–italia-/

http://www.internationalviewpoint.org/spip.php?article6343

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.