Καμία περηφάνεια για την «Ελλάδα μας»-καμιά συναίνεση με τη Δεξιά

image_pdfimage_print

του Αλέξη Λιοσάτου

Eνώ εξελίσσεται η πανδημία, φαίνεται ότι εμπλέκονται περισσότεροι παράγοντες στη διασπορά ή μη του ιού καθώς και στη θνησιμότητά του. Ο αριθμός κρουσμάτων είναι επισφαλής δείκτης, αφού διεθνώς τα κρούσματα διεθνώς θεωρούνται δεκαπλάσια από τα καταγεγραμμένα (δίνοντας έτσι έναν δείκτη θνησιμότητας περίπου 1%) και η πολιτική τέστ διαφέρει από χώρα σε χώρα. Αρκετά πιο ασφαλής δείκτης θεωρείται ο αριθμός θανάτων.

Στη Γερμανία, που ναι μεν έχει ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά έχει σαφώς καλύτερο σύστημα από αυτό της Ελλάδας, που πήρε σχετικά γρήγορα περιοριστικά μέτρα και ακολούθησε πολιτική μαζικών τεστ, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 2700. Βεβαίως τα ποσοστά θνησιμότητας στη Γερμανία παραμένουν μικρά σε σχέση με άλλες χώρες, περίπου 2%. Στην Ελλάδα το σχετικό ποσοστό είναι θεωρητικά 4%, αλλά με δεδομένη την υποκαταγραφή των κρουσμάτων το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο. Στις ΗΠΑ, χώρα που υπερπροβάλλεται για τα «εντυπωσιακά» νούμερα (για να φανεί πόσο καλό πρωθυπουργό έχου«με» ως «χώρα» υπάρχουν 500.000 κρούσματα και 20.000 νεκροί. Καταγεγραμμένη θνησιμότητα= 4%, όση και η επίσημη της Ελλάδας. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι μισοί θάνατοι αφορούν τη Νέα Υόρκη με την εγκληματική πολιτική (πχ ανοιχτά σχολεία σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα), τα εντυπωσιακά νούμερα σχετικοποιούνται.

Επίσης η καμπύλη ρυθμού διασποράς και θανάτων διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην Ισπανία και την Ιταλία άρχισε να πέφτει στο δίμηνο ενώ στη Γερμανία και τη Σουηδία η κορύφωση ήρθε στους 2,5 με 3 μήνες. Βεβαίως πλέον θεωρείται ότι ο κορωνοϊός «κυκλοφορούσε» πιθανά από τα μέσα Γενάρη κι ίσως εδώ βρίσκεται τμήμα της εξήγησης του «περίεργου» της καμπύλης. Και πάλι όμως υπάρχουν κενά. Πώς εξηγείται ότι η Γερμανία είχε μόλις 2 νεκρούς στις 9 Μάρτη και μόλις 300 στα τέλη Μάρτη (2 μήνες μετά το πρώτο κρούσμα), δηλαδή λιγότερους αναλογικά από όσους η Ελλάδα 1 μήνα μετά το πρώτο κρούσμα, αλλά σήμερα έχει 30 φορές περισσότερα κρούσματα με μόνο 8πλάσιο πληθυσμό; Στη δε Βρετανία το πρώτο κρούσμα ήταν τον Γενάρη, και μέχρι πρόσφατα ο Τζόνσον υποστήριζε τη «στρατηγική» της «ανοσίας της αγέλης» μην παίρνοντας κανένα μέτρο και οι νεκροί είναι 10.000, 2,5 μήνες μετά. Η διαφορά είναι σχετικά μικρή σε σχέση με τη Γερμανία, οι νεκροί είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς σε Ισπανία και Ιταλία και σίγουρα φαίνεται να μην δικαιολογείται ο ισχυρισμός Τσιόδρα ότι σήμερα μπορεί να είχαμε χωρίς μέτρα 2,500 νεκρούς ((https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CE%BF%CF%8D_%CF%83%CF%84%CE%B7_%CE%93%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1_%CF%84%CE%BF_2020

https://www.aa.com.tr/en/europe/coronavirus-germany-reports-first-2-deaths/1759875))

Για τη Σουηδία φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο τα ανοιχτά εστιατόρια και καφετέριες, ενώ στη Γερμανία ότι οι μεγάλες βιομηχανίες συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά. Ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο και ο τουρισμός (πχ επιδείξεις μόδας στην Ιταλία). Στην Ελλάδα με ελάχιστα τέστ, ανεπαρκέστατες υποδομές και ενώ τα πρώτα περιοριστικά μέτρα πάρθηκαν 3 βδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα και οι περιορισμοί κυκλοφορίας σχεδόν έναν μήνα μετά, η καμπύλη έχει ήδη επιπεδωθεί και οι νεκροί είναι ελάχιστοι συγκριτικά με άλλες χώρες. Το ίδιο ισχύει για τις χώρες των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Η Σλοβακία έχει 2 θανάτους, η Αλβανία 23, η Πολωνία 208 (με 40 εκ. πληθυσμό), η Β.Μακεδονία 34, η Σερβία 74, η Σλοβενία 50, η Τσεχία 129, Βουλγαρία 28 , η Ρουμανία 306 με 20 εκατομμύρια πληθυσμό. Η Ρωσία έχει μόνο 130 νεκρούς με 140 εκ. πληθυσμό. Πιθανότατα να παίζει ρόλο και το κλίμα στη διασπορά του ιού, αλλά όλα αυτά βρίσκονται προς διερεύνηση.

Ως άλλη αιτία διερευνάται το γεγονός ότι «η Ανατολική Ευρώπη δεν διαθέτει πολύ μεγάλα αεροδρόμια transit με πολλές συνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.  Ακόμα και το “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην Αθήνα δεν έχει ακόμη τον τεράστιο transit φόρτο των αεροδρομίων της δυτικής Ευρώπης.» ((https://tvxs.gr/news/kosmos/mythoi-kai-pragmatikotita-i-xartografisi-toy-covid-19?fbclid=IwAR0VyM6RusZESZGoEjIkgbu0rh5mtKTeX5IQ37w9_o9qb3hmZpsOegxtIg0

https://longform.protothema.gr/koronoios/

https://www.news247.gr/kosmos/koronoios-voylgaria-ypochreotiki-i-chrisi-maskas-gia-toys-polites.7621562.html

https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/

https://www.protothema.gr/world/article/995140/koronoios-rosia-i-megaluteri-auxisi-se-imerisia-krousmata-oures-ta-asthenofora-sti-mosha/

https://www.news247.gr/kosmos/anatoliki-eyropi-mazi-kai-ellada-kalo-senario-paradeigmata.7616771.html?fbclid=IwAR35nKEy4xBpxLA_4_8OsSlqONq2qOSNnDHS5PO-UkzHmVeEXm844VZf6c0))

Υποτίθεται ότι η στρατηγική της Σουηδίας χωρίς καθόλου περιοριστικά μέτρα κατέρρευσε, έτσι ισχυρίζονται τα ελληνικά ΜΜΕ, και άρα δικαιώνεται ο φωτεινός ηγέτης Μητσοτάκης που επέβαλε απαγορεύσεις και μας έσωσε από την καταστροφή. Ούτε αυτό επιβεβαιώνεται.

Κάποιες χώρες με απλές συστάσεις στους πολίτες είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

Η Ισλανδία πριν 1 βδομάδα είχε 4 νεκρούς.  ((https://www.ieidiseis.gr/kosmos/item/40280-islandia-i-stratigiki-ton-mazikon-test-gia-koronoio-apetrepse-to-lockdown))

Η Λετονία πριν 10 μέρες είχε 3 νεκρούς στα 493 κρούσματα. ((https://www.protothema.gr/world/article/991988/koronoios-protos-thanatos-sti-letonia/))

Η Ρωσία έχει πήρε πολύ πρόσφατα περιοριστικά μέτρα με πολύ καλά αποτελέσματα. Η Φινλανδία 5 μέρες πριν είχε μόλις 34 θανάτους, η Ουγγαρία 54 και η Ιρλανδία 210 με ελάχιστα ή καθόλου περιοριστικά μέτρα. Αντίθετα στην Αυστρία και την Ελβετία με καθολικά περιοριστικά μέτρα πιο έγκαιρα από την Ελλάδα και πιο μικρό πληθυσμό οι θάνατοι είναι 243 και 641 αντίστοιχα. ((https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19-odigies-gia-taxidiotes/))

Και σίγουρα δεν είναι ο φωτεινός ηγέτης Μητσοτάκης, που κατατάσσεται για διεθνή ΜΜΕ στην ακροδεξιά πτέρυγα του πολιτικού φάσματος μαζί με τη Λεπέν και τον Σαλβίνι, ο πρώτος που πήρε περιοριστικά μέτρα-υπολείπεται πολλών χωρών.

Αντίθετα, στις 4 Απριλίου, ενώ η Ελλάδα βρισκόταν στην 75η θέση διεθνώς σε κρούσματα (βεβαίως εδώ παίζει ρόλο και η δραματική υποκαταγραφή των κρουσμάτων), βρίσκεται στην 38η θέση σε θνησιμότητα.

Παρά δε την υποκαταγραφή η Ελλάδα βρισκόταν ελαφρά πάνω από το διεθνή μέσο όρο ((https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoiosellada-75isekroysmata?fbclid=IwAR24Jlqyms9n1TJDcmPvotIKO_IeUOF84dgbSuuqdf_lJOBZ_Rj0C_TKGyY))

Στην Ευρώπη η χώρα βρίσκεται στη μέση της σχετικής κατάταξης. ((https://tvxs.gr/news/kosmos/mythoi-kai-pragmatikotita-i-xartografisi-toy-covid-19?fbclid=IwAR0VyM6RusZESZGoEjIkgbu0rh5mtKTeX5IQ37w9_o9qb3hmZpsOegxtIg0))

Πριν 10 μέρες ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος ανέβασε στο fb από τον Imed έναν χάρτη της διασποράς του ιού και πρόσθεσε «Ευρώπη δεν είναι μόνο Ιταλία και η Ισπανία».

Eδώ είναι επικαιροποιημένος. Η εικόνα μένει παρόμοια. ((https://lab.imedd.org/covid19/))

Τελευταία είδαν το φως της δημοσιότητας έρευνες που συσχετίζουν το εμβόλιο κατά της φυματίωσης με την ανθεκτικότητα απέναντι στον ιό. Χώρες που δεν εφαρμόζουν γενική πολιτική εμβολιασμού στον πληθυσμό, όπως η Δυτική Ευρώπη και οι ΗΠΑ, πλήττονται περισσότερο. Η Ιαπωνία, δίπλα στην Κίνα, είχε ελάχιστους νεκρούς, μόλις 105 στις 9 Απρίλη (126 εκατομμύρια πληθυσμός). Ακολουθεί πολιτική γενικού εμβολιασμού από το 1947. Ίδια πολιτική ακολουθεί και η Πορτογαλία, με 470 νεκρούς, δίπλα στην Ισπανία που έχει πάνω από 17000 νεκρούς. Η Ανατολική Ευρώπη επίσης ακολουθεί πολιτική γενικού εμβολιασμού, όπως και η Ρωσία. Είναι γνωστό ότι το εμβόλιο αυτό αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού απέναντι σε άλλους μικροοργανισμούς και ιούς κατά 30%. Θα είναι σημαντικό αν αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη μάχη κατά του κορωνοϊό. ((https://www.lifo.gr/now/world/277632/koronoios-iaponia-gia-proti-fora-pano-apo-500-kroysmata-se-24-ores-kseperasan-tis-5-000-synolika

https://www.euronews.com/2020/04/06/has-the-key-to-a-coronoavirus-vaccine-been-staring-us-in-the-face-for-a-century

https://www.sciencemag.org/news/2020/03/can-century-old-tb-vaccine-steel-immune-system-against-new-coronavirus?fbclid=IwAR1cMW-nZM0D1yVMVD__Xet2HMnQrWi5iNdDLULlKTNs_MiOLcBUP3lpqvM#

https://www.ethnos.gr/kosmos/98614_ereynaligoteroithanatoiapokoronoioseoseshoresekananemboliofymatiosis))

Η κοινωνική απόσταση σίγουρα περιορίζει την διασπορά του ιού. Ωστόσο τόσο από τα στοιχεία που υπάρχουν μεταξύ των χωρών με διαφορετικά (ή και καθόλου) περιοριστικά μέτρα όσο και τα στοιχεία της κίνησης των πολιτών στην Ελλάδα κι άλλες χώρες πριν και μετά τον περιορισμό κυκλοφορίας σε δρόμους και πάρκα δείχνουν ότι καθόλου δεν δικαιολογούνται αυτοί οι περιορισμοί. Ο ελληνικός πληθυσμός αυτοπεριορίστηκε και «άδειασε τους δρόμους» πριν τα περιοριστικά μέτρα, παρά τα στημένα ρεπορτάζ κυβέρνησης και ΜΜΕ που πάσχιζαν να μας πείσουν για το αντίθετο. Ωστόσο οι μετακινήσεις για την εργασία μικρή «καραντίνα» γνώρισαν, αφού συνεχίζεται το 50% των μετακινήσεων του κόσμου στην Ελλάδα από και προς τη δουλειά του, με την εργασία πλέον να αποτελεί σαφώς πλέον τη βασική εστία διασποράς. ((http://pandiera.gr/η-μείωση-των-μετακινήσεων-και-η-αντιμε/))

Ένα ενδιαφέρον βίντεο περιγράφει αρκετά πειστικά και παραστατικά ότι είτε τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας τηρεί το 90% είτε το 70% είτε και το 50% μόνο, μικρή διαφορά κάνει για την εξέλιξη της επιδημίας, ενώ είναι δεδομένο ότι κάποιες επαφές των ανθρώπων ούτως ή άλλως σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό συνεχίζονται. Το βίντεο εξηγεί ότι τα μαζικά τεστ για τη διάγνωση και την απομόνωση των φορέων είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από μέτρα τύπου καραντίνας που ούτως ή άλλως ελάχιστα συνεισέφεραν στην «κοινωνική απόσταση», τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Πάντως σίγουρα δεν δικαιολογούνται τα παραμύθια-success story του Μητσοτάκη, ούτε η «εθνική ενότητα» και η ανοχή τμήματος της Αριστεράς απέναντι στην κυβέρνηση, που ούτως ή άλλως έχει εγκληματικές ευθύνες- και οι 100 νεκροί είναι νεκροί, δικοί μας νεκροί. Οι χιλιάδες άρρωστοι είναι δικοί μας άρρωστοι. Δεκάδες χιλιάδες υγειονομικοί βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους χωρίς στοιχειώδη μέσα προστασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν συνωστισμένοι με κίνδυνο της υγείας τους.

Είναι άγνωστο τι θα επακολουθήσει, το αν η προσβολή από τον ιό προκαλεί ανοσία και ποιου βαθμού, αν θα βγει εμβόλιο και πότε. Είναι όμως όλο και πιο βέβαιο ότι δεύτερο κύμα θα ακολουθήσει και μάλλον ακόμα πιο καταστροφικό, ακόμα κι αν το καλοκαίρι υπάρχει περιορισμός της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πέσει έμφαση στα μέτρα θωράκισης των συστημάτων υγείας. Αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να ισχύσει η γενικευμένη καραντίνα επ’ αόριστον. Ούτε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να μην δουλεύουν και να μην εργάζονται για μήνες ούτε η κυκλοφορία μπορεί να είναι ελεγχόμενη μονίμως. Οι άρχουσες τάξεις φταίνε που κατέστρεψαν το περιβάλλον, φταίνε που διέλυσαν τα δημόσια συστήματα υγείας και εγκληματούν και σήμερα που τα μέτρα που παίρνουν για την Υγεία είναι ελάχιστα ή μηδαμινά, ενώ αρκετές από αυτές εστιάζουν κυρίως στην καραντίνα και την καταστολή.

Δεν ξέρουμε τι έχει στο μυαλό της η ελληνική άρχουσα τάξη και τι «νέες ιδέες» της μπαίνουν να περιορίσει το δικαίωμα στη συνάθροιση ή τη συγκέντρωση, αλλά η Αριστερά που κινείται στη λογική διεκδίκησης μαζικών διαγνωστικών τεστ και δραστικής ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και παίρνει ΣΗΜΕΡΑ πρωτοβουλίες (και όχι αύριο, πολύ περισσότερο που το «αύριο» μπορεί να διαρκέσει πολύ) σίγουρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Πέρα από παράγοντες που δεν γνωρίζουμε ακόμα, γνωρίζουμε σίγουρα ότι οι πολιτικές μαζικών τεστ ήταν αποτελεσματικές σε χώρες όπως η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Ν.Κορέα και δεν τις ακολουθεί το ελληνικό κράτος. Γνωρίζουμε τα ελληνικά νοσοκομεία στερούνται μάσκες και αντισηπτικά, ότι έχουν ελάχιστες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού, ελάχιστους αναπνευστήρες και ότι δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές πρέπει να προσληφθούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να φτιαχτούν νέες αποκεντρωμένες δομές έξω από τα νοσοκομεία, πχ αποκλειστικά για τον κορωνοϊό όπως έγινε στην Ν.Κορέα, για να μην μεταδίδεται ο ιός μέσα από τα νοσοκομεία στον υγιή πληθυσμό αλλά και για να μην αποτρέπονται φορείς του ιού αλλά και άλλων ασθενειών να επισκέπτονται τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν μέσα στα σπίτια τους, όπως έγιναν ήδη στην Ελλάδα.

Στην Κορέα η κυβέρνηση «άνοιξε 600 κέντρα αποκλειστικά για τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού. Σε 50 από αυτά δεν χρειάζεται κανείς καν να βγει από το αυτοκίνητό του για να κάνει το τεστ.» ((https://www.ethnos.gr/kosmos/95996_koronoios-pos-i-notia-korea-ta-katafere-horis-lockdown-ta-4-mathimata))

Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε πχ για 2 χρόνια μέσα στο σπίτι χωρίς επαφές, χωρίς παρέα, χωρίς μια βόλτα στο χωριό, στο δάσος, στο πάρκο ή στη θάλασσα, γιατί θα τρελαθούμε πολύ πιο γρήγορα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς δουλειά για μήνες, ωστόσο είναι σωστό που έκλεισαν αρκετοί τομείς της οικονομίας. Εδώ το πρόβλημα είναι ότι δεν έκλεισε όλη η οικονομία (πλην κλάδων που σχετίζονται με τα φάρμακα και τα τρόφιμα), αλλά και ότι στους κλάδους που σωστά έκλεισαν η κυβέρνηση έδωσε ψίχουλα. Συνεπώς εδώ η Αριστερά έχει να διεκδικήσει «πρώτα η υγεία-κανένας στη δουλειά-πλήρης κάλυψη αναγκών».

Η Αριστερά είχε κι έχει να οργανώσει τη διεκδίκηση ολόκληρου του μισθού αλλά κι επιδόματα, καθώς η ακρίβεια σε συγκεκριμένα προϊόντα που σχετίζονται με την αυτοπροστασία μας έχει πάει στα ύψη. Για τους κλάδους σίτισης και φαρμακευτικών προϊόντων πρέπει να απαιτήσει την πλήρη τήρηση των κανόνων υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων.

Είναι απαράδεκτο ένα κουτί μάσκες έχει γίνει δυσεύρετο και κοστίζει 50 ευρώ. Μάσκες, αντισηπτικά, στολές, γάντια και άλλα κανονικά θα έπρεπε να χορηγούνται δωρεάν στον κόσμο, για να μην του βάζουν το δίλημμα «μάσκες και αντισηπτικό ή το ψωμί μας». Είναι απαράδεκτο ότι κλάδοι της υγείας (όπως πχ οι οδοντίατροι, που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν σε απόσταση 10-20 εκατοστά από το στόμα του ασθενή, για αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά) δυσκολεύονται να βρούν τρόπο να εξοπλιστούν με απλές χειρουργικές μάσκες.

Στα τέλη Μαρτίου το ΠΑΜΕ κατήγγειλε πάνω 100.000 απολύσεις. Πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας υπολογίζεται ότι θα χαθούν, πχ από την πτώση του τουρισμού. Καμία θέση εργασίας δεν πρέπει να χαθεί, οι απολυμένοι πρέπει να επαναπροσληφθούν. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύανε «μαύρα», αυτοί δεν δικαιούνται ούτε το χαρτζιλίκι των 800 ευρώ. Συμβασιούχοι κι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη ΔΕΗ μένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται μέρος του μισθού τους.

Άνεργοι, επισφαλώς και «μαύροι» εργαζόμενοι θα έπρεπε να παίρνουν σημαντικό μηνιαίο επίδομα για να μπορούν να καλύψουν στις ανάγκες τους. Καταστήματα που υποχρεώνονται σε κλείσιμο κι έχουν έξοδα κάποιων χιλιάδων δεν μπορούν να κατατάσσονται στη λίστα των 800 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση). Σε επιστήμονες που πληρώνουν 500 ευρώ νοίκι για τα γραφεία τους και άλλα 200-300 για το ταμείο τους δεν είναι δυνατόν να τους προσφέρουν 600 ευρώ με 100 ώρες υποχρεωτικής παρακολούθησης μέσω voucher και σε 2 δόσεις (δηλαδή 600 ευρώ για 2 μήνες στην καλύτερη περίπτωση, όταν τα έξοδά τους μόνο ξεπερνούν τα 2000.

Όταν το κεφάλαιο μπουκώνεται ακόμα και σήμερα με εκατομμύρια (πχ καναλάρχες), όταν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και του υπόλοιπου σιναφιού συνωστίζονται δισεκατομμύρια, τότε όλες οι παραπάνω ανάγκες είναι εφικτό και δίκαιο να καλυφθούν. Αν τα έκανε αυτά η –όποια- κυβέρνηση δεν θα απαιτούταν ούτε καραντίνα ούτε απαγορεύσεις. Ο κόσμος θα ήταν πολύ πιο εύκολο να κρατήσει τις κοινωνικές αποστάσεις και να περιοριστεί πχ για ένα δίμηνο, αντί να στριμώχνεται –πχ στη μονάδα 5 της ΔΕΗ, που έκλεισε με δραματική καθυστέρηση λόγω κρουσμάτων- για να βγει το μεροκάματο.

Το πρόβλημα είναι οι περιορισμοί μετακινήσεων που δυσκολεύουν τον γιο να φροντίσει τον ηλικιωμένο πατέρα του, πχ αν βρίσκεται στο διπλανό χωριό. Είναι τα πρόστιμα σε αστέγους, ο αποκλεισμός από τον καθαρό αέρα, η ποινικοποίηση της παρέας (που μπορεί να υπάρχει έστω μέσω της κοινωνικής απόστασης). Είναι η αναβάθμιση του κατασταλτικού ρόλου της αστυνομίας (και ίσως ακολουθήσει του στρατού) ως φορέων που επιβάλλουν την τάξη με πρόστιμα αλλά και βία, ενώ οι ίδιοι μπορούν να συνωστίζονται ελεύθερα. Είναι η μαζική παρακολούθηση πολιτών και η απαγόρευση διαδηλώσεων και οποιουδήποτε είδους κινηματικών διαδικασιών (ακόμα και το μοίρασμα φυλλαδίων από 5 άτομα απομακρυσμένα μεταξύ τους) σήμερα που είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, αφού κρίνεται η δημόσια υγεία εκατομμυρίων και η ζωή χιλιάδων πολιτών.

Μέτρα όπως τα παραπάνω θα τα εξασφάλιζε μια κοινωνία που λειτουργεί με βάση τις ανάγκες και όχι με γνώμονα τα κέρδη των καπιταλιστών και τις σκοπιμότητες του κάθε Μητσοτακέικου. Και μέχρι να φτάσουμε εκεί, υπάρχουν πολλές αιτίες για να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της νέο-ακροδεξιάς κοπής. Είναι διαφορετικό να χαιρόμαστε γιατί έχουμε χάσει σχετικά λίγους συνανθρώπους μας και διαφορετικό να ταυτιζόμαστε με την κυβέρνηση και να αποδίδουμε στη στρατηγική του Μητσοτάκη τη σχετική επιτυχία, αντί πχ να την αποδώσουμε στον αυτοπεριορισμό του κόσμου που είχε ξεκινήσει πριν από τις απαγορεύσεις. Ίσα-ίσα πρέπει να οργιστούμε γιατί χάσαμε συνανθρώπους μας ακριβώς λόγω των ελλείψεων για τις οποίες ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική. Από τους 100 νεκρούς σήμερα δεν τους συγχωρούμε ούτε έναν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.