Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: η σταθερή δουλειά είναι δικαίωμα

image_pdfimage_print

Το σχέδιο της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς των διορισµών – συµβάσεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, βάζοντας πλαφόν στην προϋπηρεσία, που έχει αποκτηθεί µε χρόνια εργασίας µακριά από τον τόπο κατοικίας και εισάγοντας τα κριτήρια-προσόντα, είναι απειλή για τα εργασιακά δικαιώµατα όλων των συµβασιούχων-αναπληρωτών, νέων και παλιών. 

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι απλός: από τη µία, να ανακυκλώνει την ανεργία, όπως κάνει άλλωστε και µε τα πεντάµηνα του ΟΑΕ∆. Και από την άλλη, να µεταφέρει τις ευθύνες της χρόνιας αδιοριστίας που έφεραν τα µνηµόνια, στις πλάτες των ίδιων των θυµάτων της πολιτικής της. ∆ηλαδή υπεύθυνη για την ανεργία µας δεν θα είναι η πολιτική της λιτότητας, αλλά οι εργαζόµενοι που δεν συγκεντρώσαµε αρκετά «προσόντα».

Η καθιέρωση των κριτηρίων (διδακτορικά, µεταπτυχιακά, επιµορφώσεις) θα φέρει «εµφύλιο» στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Θα είναι αναγκασµένοι/ες κάθε χρόνο για να δουλέψουν, να κυνηγάνε και νέα χαρτιά και προσόντα – επιµορφώσεις – µε όποιο οικονοµικό κόστος αυτό συνεπάγεται. Η ανατροπή των πινάκων κατάταξης προσλήψεων εποµένως, θα φέρει την ανασφάλεια σε όλους και όλες.

Η λογική που λέει ότι το βασικό πτυχίο δεν είναι προϋπόθεση για την εργασία των αναπληρωτών στα σχολεία, είναι επόµενο ότι θα επηρεάσει και τους µόνιµους. Οι όποιες προσλήψεις γίνουν στο µέλλον, θα έχουν προϋπόθεση την πέραν του βασικού πτυχίου εξειδίκευση.

Απαιτούµε οι οµοσπονδίες ∆ΟΕ και ΟΛΜΕ να πάψουν να παριστάνουν το γραφείο Τύπου του Γαβρόγλου και να προκηρύξουν άµεσα απεργία και κινητοποιήσεις. Χρειάζεται το εκπαιδευτικό κίνηµα µονίµων και συµβασιούχων να επιβάλει τη µονιµοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει έστω και µία φορά, επειδή τα σχολεία τούς χρειάζονται.

Κάτω τα χέρια από την προϋπηρεσία – Καµία αµφισβήτηση του βασικού πτυχίου – Η σταθερή δουλειά είναι δικαίωµα!

Σ.Χ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.