Η πρόταση Τσίπρα για «τετραμερές» Μουντιάλ στα Βαλκάνια το 2030

image_pdfimage_print

Του Αλέξη Λιοσάτου

«∆ιεθνισµός» παρέα µε τον σφαγέα Νετανιάχου, επίδειξη ηγεµονικού ρόλου στα Βαλκάνια, νεκρανάσταση της «µεγάλης ιδέας» του Σηµίτη, «πάρτι» για τους καπιταλιστές και σκληρότερο µνηµόνιο-εργασιακή «γαλέρα» για τους εργαζοµένους.

Νέα «εθνική» πρωτοβουλία πήρε ο Αλ.Τσίπρας σε τετραµερή συνάντηση των πρωθυπουργών Σερβίας, Ρουµανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας στις 2 Νοέµβρη στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να έριξε την ιδέα για τη συνδιοργάνωση µε τις τρεις άλλες χώρες του Μουντιάλ του 2030 (µε εναλλακτική, τη διοργάνωση του Euro). Η αποκάλυψη έγινε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βάρνα στη διάρκεια της 5ης Τετραµερούς Συνόδου Κορυφής και, όπως φαίνεται επ’ αυτού, έχει «κλειδώσει» συµφωνία.1,2,3

Στις 23 Νοεµβρίου υπήρξε νέα τετραµερής των υπουργών Αθλητισµού στο Βελιγράδι, όπου η κοινή βούληση επιβεβαιώθηκε. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Αθλητισµού Γιώργος Βασιλειάδης, δήλωσε: «Θέλουµε να κάνουµε κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους λαούς µας και στις οικονοµίες των χωρών µας». Στη συνάντηση των τεσσάρων υπουργών συµφωνήθηκε να γίνει λεπτοµερής καταγραφή των αναγκών κάθε χώρας (εγκαταστάσεις, υποδοµές), οι οποίες θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση που θα γίνει σε ένα µήνα και στην οποία θα καθοριστούν τα επόµενα βήµατα.4

 

«∆ιεθνισµός» µε… Νετανιάχου

Φυσικά ο Τσίπρας πλασάρει την ιδέα µε… διεθνιστικό περιτύλιγµα, ώστε να αναγνωρίζονται στον κόσµο τα Βαλκάνια ως «µια περιοχή συνεργασίας, φιλίας, ευγενούς άµιλλας». Ως αντίπαλες υποψηφιότητες πλασάρονται η κοινή υποψηφιότητα Αργεντινής, Παραγουάης και Ουρουγουάης, η Ιρλανδία από κοινού µε Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, όπως και από κοινού οι Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο ή η τριπλέτα Μαρόκο-Ισπανία-Πορτογαλία.1,2,3,5,6

Το χαρακτήρα της πρότασης και της συνάντησης φωτίζει καλύτερα το γεγονός ότι αυτές πραγµατοποιήθηκαν παρουσία του ακροδεξιού σφαγέα Αράβων φτωχών, του Μπ. Νετανιάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ. Οι 4 πρωθυπουργοί προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις µε τον ηγέτη του κράτους-τροµοκράτη στη Μέση Ανατολή. Ο Τσίπρας επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία µε τον «φίλο του», όπως χαρακτήρισε τον κατά συρροήν δολοφόνο, τονίζοντας πως τα Βαλκάνια έχουν µεγάλη στρατηγική σηµασία και ειδικότερα για το µεγάλο πρότζεκτ του Eastmed για το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία ανάµεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ.

 

Ηγεµονικός ρόλος

Μέσω άλλης µιας «πρωτοβουλίας», ο ελληνικός καπιταλισµός κάνει επίδειξη του ηγεµονικού του ρόλου στα Βαλκάνια, προωθώντας παράλληλα «την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της Τετραµερούς Συνόδου. Η Ελλάδα κλείνει τις εκκρεµότητες στα Βαλκάνια κάνοντας επίδειξη δύναµης στην Αλβανία και τη ∆τΜακεδονίας και οδηγώντας τες µε τους δικούς της όρους στην αγκαλιά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει σαν παράγοντας που εγγυάται τη σταθερότητα για τη διεύρυνση της επιρροής του δυτικού ιµπεριαλισµού σε βάρος του κινδύνου εξ ανατολών (Ρωσία-Κίνα).

Το ελληνικό κεφάλαιο έχει συγκεκριµένες φιλοδοξίες: «Η Συµφωνία των Πρεσπών (…) µπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθµιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, µετατρέποντάς τη σε σηµαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εµπορικό, ναυτιλιακό και µεταφορικό διαµετακοµιστικό κόµβο.Μιλήσαµε για τις µεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν µέσα από τη συνεργασία των χωρών µας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB (Ελλάδας-Βουλγαρίας) έργο υψηλής σηµασίας. Πρόσθεσε ότι µε τον Νετανιάχου συζήτησαν «ένα έργο µεγάλης γεωπολιτικής σηµασίας όχι µόνο για τις χώρες µας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med. «Ο Eastmed, ο αγωγός που θα µεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, να έχει τη δυνατότητα να πάει και προς τα Βόρεια µέσω των ήδη υπαρχουσών υποδοµών στην Ελλάδα».7,8

Πολύ απλά, ο Τσίπρας διαφηµίζει την προνοµιακή «πραµάτεια» (υποδοµές) της «πατρίδας» και τη «φιλία» µε το πανίσχυρο κράτος-απαρτχάιντ και το δυτικό ιµπεριαλισµό για να θυµίσει ποιος είναι το αφεντικό στη βαλκανική ιεραρχία.

 

Η «ισχυρή Ελλάδα»  το 2004 και σήµερα

Εν τω µεταξύ, η µέχρι τώρα ευθυγράµµιση της Ελλάδας µε ΕΕ/ΝΑΤΟ κι η συγκριτική αναβάθµιση του  ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια κάνει ισχυρή την υποψηφιότητα για το 2030.

Τι σηµαίνει όµως η διοργάνωση ενός τέτοιου «τετραµερούς» Μουντιάλ στα Βαλκάνια; Για να το φανταστούµε, αρκεί να ανατρέξουµε λίγα χρόνια πριν, στην «ισχυρή Ελλάδα» των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004. Κατασπατάληση άπειρου δηµόσιου χρήµατος, µίζες και σκάνδαλα, τεράστια περιουσία που έπειτα σαπίζει ή δίνεται τσάµπα προς «αξιοποίηση» στους ιδιώτες, καταστροφή του περιβάλλοντος, αστυνοµοκρατία,  αυταρχισµός και συνεργασία µε µυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών, λιτότητα για τους φτωχούς για να επιτευχθούν οι στόχοι του «έθνους» (δηλαδή για να µπουκώσουν οι πλούσιοι µε επιπλέον δισεκατοµµύρια). Να θυµηθούµε το πάρτι των αναβολικών που συνέτριψε τότε την «εθνική υπερηφάνεια» της Ελλάδας – πίσω από την… ευγενή άµιλλα των «εθνών» ανταγωνίζονται παράλληλα και ιατροφαρµακευτικά teams που προσπαθούν να αποδείξουν την ανωτερότητα της «πατρίδας» τους µε την τελευταία λέξη στη µόδα του ντόπινγκ για να αποφεύγουν την ανίχνευση των ουσιών… Ή να θυµηθούµε την Ολυµπιάδα και το Μουντιάλ στη Βραζιλία, τη µαζική εκτόπιση πληθυσµών, τη σύγκρουση και τις µαζικές δολοφονίες κατοίκων που διαµαρτύρονταν για την υποβάθµιση της ζωής τους και για τις προκλητικές δαπάνες που κατευθύνονταν στις φιέστες και τους χορηγούς τους, την υποβάθµιση των εργατικών συµφερόντων για τη «µεγάλη εθνική ιδέα». Αυξήσεις στις τιµές δηµόσιων αγαθών, περικοπές κοινωνικών δαπανών, εκκενώσεις καταλήψεων στέγης από αστέγους, εκδίωξη των ήδη εξαθλιωµένων κατοίκων των παραγκουπόλεων, παιδική και καταναγκαστική πορνεία. Μουντιάλ και Ολυµπιάδα, µεταξύ άλλων, γονάτισαν µια από τις µεγαλύτερες οικονοµίες του πλανήτη. ∆ιοργανώσεις που πάντα οδηγούν σε υπερκέρδη που τσεπώνουν οι ιδιώτες καπιταλιστές, µε ζηµία ωστόσο για τα δηµόσια οικονοµικά και για τα λαϊκά στρώµατα. Άλλη µια «µεγάλη ιδέα» έρχεται, λοιπόν, για να καταλήξει όπως συνήθως σε νέα µεγάλη τραγωδία για τους φτωχούς.

 

«Πάρτι» για τους καπιταλιστές, σκληρότερο µνηµόνιο για τους εργαζοµένους

Ταυτόχρονα έτσι «δένει» καλύτερα ο Τσίπρας τις συµµαχίες του µε την ελληνική αστική τάξη, αφού έχει µοιράσει ήδη απλόχερα υποσχέσεις, άδειες, χρηµατοδότηση και εκτάσεις για γήπεδα: Γήπεδο στον Μελισσανίδη (ΑΕΚ), γήπεδο στον Σαββίδη (ΠΑΟΚ), γήπεδο στον Μαρινάκη (ΟΣΦΠ), γήπεδο στον Αλαφούζο (ΠΑΟ). Γήπεδα που σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν από «µεγάλες διοργανώσεις» για να πλουτίσουν, χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι ολιγάρχες του ποδοσφαίρου.

Σε µια εποχή κρίσης και φτώχειας, ο Τσίπρας σχεδιάζει για την ήδη γονατισµένη από τη λιτότητα ελληνική κοινωνία άλλο ένα «event» που θα επιβαρύνει ακόµα περισσότερο το ελληνικό χρέος και έλλειµµα (στο όνοµα των εξόδων του 2004 ο Καραµανλής εξαπέλυσε επίθεση σκληρής λιτότητας στους εργαζόµενους), έστω και µοιρασµένο µε τις άλλες χώρες (δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες…), επιβαρύνοντας µε νέα λιτότητα τους λαούς των Βαλκανίων.

Πόσο κοστίζουν, όµως, τα Μουντιάλ; Πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά κοστολογούνται: 11 δισ. κόστισε το Μουντιάλ στη Ρωσία, 14-20 στη Βραζιλία και τα έξοδα ακολουθούν συνεχώς ανοδική πορεία. Στο Κατάρ (το 2020) τα «έργα υποδοµής» υπολογίζεται ήδη να φτάσουν µέχρι τα… 200 δισ.! Να θυµηθούµε ότι η Ολυµπιάδα του 2004 κόστισε 15 δισ., κι ήταν η πιο ακριβή διοργάνωση… µέχρι την επόµενη: Κίνα 44 δισ. (2008), Ρωσία (χειµερινή ολυµπιάδα) 51 δισ. (2014).

Υπάρχουν τέτοια ποσά, έστω µοιρασµένα «διά του τέσσερα»; Κι αν υπάρχουν, γιατί δεν δίνονται για τις λαϊκές ανάγκες; Μουντιάλ σηµαίνει τεράστια και άχρηστα κατασκευαστικά έργα µαζί µε τα ανάλογα κέρδη, επιπλέον έξοδα για αστυνοµοκρατία και εξοπλισµούς (για να διασφαλίσουν οι καπιταλιστές την «ασφάλειά» τους από τον εχθρό λαό), όργια στις στοιχηµατικές µπίζνες (5 δισ. το χρόνο ο τζίρος στην Ελλάδα), νέες µεθόδους καταστολής των αντιστάσεων, νέα ενίσχυση των µεγάλων πολυεθνικών-χορηγών, ντόπιων και ξένων. Μόνο η ίδια η FIFA έβγαζε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας περίπου 166 εκατοµµύρια την ηµέρα (τα «νόµιµα» καθαρά κέρδη). Επιπλέον, για να πάρει τη διοργάνωση, η Ελλάδα θα πρέπει να «λαδώσει» γενναία τη  FIFA, ως είθισται, µε δεκάδες σκάνδαλα να έχουν ήδη αποκαλυφθεί σε παρόµοιες διοργανώσεις. Αν η Ολυµπιάδα έπαιξε σηµαντικό ρόλο στην έλευση των µνηµονίων, καταλαβαίνουµε τι θα σηµάνει η διοργάνωση ενός Μουντιάλ στη «µεταµνηµονιακή» περίοδο των θηριωδών πρωτογενών πλεονασµάτων: µνηµόνιο στο τετράγωνο…9,10,11,12,13,14,15,16

 

Μουντιάλ και εργασιακή γαλέρα

Στήσιµο µιας παγκόσµιας διοργάνωσης σηµαίνει επίσης και νέες εργασιακές γαλέρες, παρόλο που το χρήµα πέφτει άφθονο: το κεφάλαιο βρίσκει την ευκαιρία να αποµυζήσει τους εργαζόµενους για το µέγιστο κέρδος στον ελάχιστο χρόνο, µε το ελάχιστο κόστος και τις ελάχιστες συνθήκες ασφάλειας για τους εργάτες. Να θυµηθούµε ότι ο εργασιακός µεσαίωνας, οι κάµερες και τα άλλα «αντιτροµοκρατικά» µέτρα στην Ελλάδα ήρθαν για να µείνουν και να γενικευτούν µετά το 2004. Οι νεκροί εργάτες από «εργατικά ατυχήµατα» µετρήθηκαν 1 στην Ολυµπιάδα του Σίδνεϊ, αλλά τουλάχιστον 18 στα έργα για την Ολυµπιάδα της Αθήνας, πολλοί από αυτούς  µετανάστες. Οι πραγµατικοί αριθµοί των νεκρών είναι κατά κανόνα µεγαλύτεροι, µε πολλά «ατυχήµατα» να αποκρύπτονται. Στα κάτεργα της Βραζιλίας επίσης υπήρξαν αρκετοί νεκροί εργάτες, ενώ πάνω από 1.200 εργάτες έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους στις εργασίες για το Μουντιάλ του Κατάρ, µε κόσµο να δουλεύει 6ήµερο µε 50 βαθµούς Κελσίου για 180 ευρώ, πολλές φορές µάλιστα απλήρωτοι για µήνες. Φυσικά οι πραγµατικοί εγκληµατίες, οι εργοδότες, ούτε αναλαµβάνουν τις ευθύνες τους ούτε τιµωρούνται ποτέ.17,18,19

Αυτός είναι ο λόγος που κατά τη διάρκεια της προετοιµασίας τέτοιου είδους διοργανώσεων ξεσπούν συνήθως απεργίες και κινητοποιήσεις. Χαρακτηριστική ήταν η εξέγερση µεγάλου τµήµατος των Βραζιλιάνων φτωχών: καταλήψεις, απεργίες και διαδηλώσεις επί 2 χρόνια ενάντια στην «εργατική» κυβέρνηση, από µαθητές, εργάτες, ακτήµονες, ιθαγενείς, που απαιτούσαν λεφτά για την υγεία, την παιδεία και την ασφάλιση αντί για άχρηστα γήπεδα και κτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι 22% των Βραζιλιάνων δύο χρόνια πριν δήλωνε βέβαιο πως θα υποστηρίξει την εθνική οµάδα, αλλά ένα 34% δήλωνε πως εύχεται την αποτυχία της, ενώ στις κινητοποιήσεις εκατοντάδες έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνοµίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε αµφισβητούσε το «εθνικό όραµα των Ολυµπιακών Αγώνων», σήµερα ως κυβέρνηση φέρνει νέο «εθνικό όραµα» που -αν υλοποιηθεί- θα γονατίσει ακόµα περισσότερο τις εργαζόµενες τάξεις.

Η µόνη διεθνιστική προσέγγιση του Μουντιάλ είναι να συντονιστούµε µε τις εργατικές τάξεις των άλλων βαλκανικών χωρών για να αποτύχουν να το αναλάβουν οι κυβερνήσεις τους. Με µαζικές κινητοποιήσεις όπως στη Βραζιλία, για να αποτρέψουµε άλλη µια «εθνική επιτυχία» που θα την πληρώσουµε µε εξαθλίωση και αίµα. Να πούµε όχι στις φιέστες των χορηγών, των εθνικών ανταγωνισµών και της µαζικής αποχαύνωσης. Αλλά και να διεκδικήσουµε χρηµατοδότηση για τις ανάγκες µας, περικοπές στο κεφάλαιο, όχι στον πόλεµο, τον εθνικισµό και το ρατσισµό. Έχουµε βέβαια παράλληλα καθήκον να φτιάξουµε µια ισχυρή επαναστατική Αριστερά που θα οδηγήσει αυτούς τους αγώνες στη νίκη, και δεν θα αφήσει τη βέβαιη παρακµή του ΣΥΡΙΖΑ (όπως του Εργατικού Κόµµατος στη Βραζιλία) να τη διαδεχτεί κάποιος επίδοξος Έλληνας Μπολσονάρου…

 

Σηµειώσεις:

1. https://ioanninabars.gr/4574/

2. https://24live.gr/%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%89%CE% B8%CF%85%CF%83.

3. https://hellasjournal.com/2018/11/ti-diorganosi-toy-moyntial-2030-me-servia-voylgaria-kai-roymania-proteinei-o-tsipras/

4. https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/kosmos/234659/mountial-2030-einai-episimo-to-diekdikei-i-ellada-mazi-me-servia-voulgaria-roumania

5. https://www.ethnos.gr/athlitismos/2265_protasi-tsipra-gia-syndiorganosi-toy-moyntial-2030

6. https://rproject.gr/article/enantion-toy-moyntial-toy-2030

7. https://www.iefimerida.gr/news/455705/tetrameris-synodos-sti-varna-synantisi-tsipra-netaniahoy

8. https://www.iefimerida.gr/news/455737/tsipras-i-symfonia-ton-prespon-mporei-na-syneisferei-stin-anavathmisi-tis-v-elladas

9. https://rproject.gr/article/o-tsipras-kai-moyntial-toy-2030

10. https://rproject.gr/article/enantion-toy-moyntial-toy-2030

11. https://rproject.gr/article/ohi-sto-moyntial-sklavias-toy-katar

12. https://www.msn.com/el-gr/sports/olympics/%CE%BF%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BCE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%83%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF/ss-BBrnxKD#image=9

13. https://rproject.gr/article/moyntial-anamesa-stis-mazes-tis-symmories-kai-hrima

14. https://analitis.gr/tessera-xronia-prin-to-moyntial-2022-twn-200-dis-dolariwn-o-infantino-piezei-gia-48-omades/

15. https://rproject.gr/article/i-exegersi-enantia-sto-moyntial-kai-ta-egklimata-kyvernisis-kai-fifa-se-varos-ton-ftohon

16. https://rproject.gr/article/anakoinosi-neolaias-syriza-gia-moyntial-sti-vrazilia

17. http://www.iospress.gr/ios2004/ios20040502a.htm

18. https://rproject.gr/article/ohi-sto-moyntial-sklavias-toy-katar

19. https://www.contra.gr/Soccer/World/WorldCup/oi-ekatontades-nekroi-kai-oi-ekseytelistikes-amoives-toy-katar-2022.5369103.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.