Το σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών καταργεί τη δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα Προ Ημερησίας Διάταξης

image_pdfimage_print
Aναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση του Ανυπότακτου Κορυδαλλού:
Η Κυβέρνηση με το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση, διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης επικαλούμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου»!
Συγκεκριμένα στην Έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση αναγράφει:
«Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων».
Η μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης να επιβάλει δια Νόμου «σιωπητήριο» στις Παρατάξεις και στα Δημοτικά Συμβούλια με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου» αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία. Ξεπερνά τα χειρότερα αντιδημοκρατικά νομοθετήματα και μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές. Από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Εσωτερικών θεσμοθέτησε πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές διατάξεις με τις οποίες αλλοίωσε πραξικοπηματικά τα αποτελέσματα των εκλογών και υποβάθμισε εντελώς τα Δημοτικά Συμβούλια αφού μετέφεραν όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες πραξικοπηματικά έδωσε στις παρατάξεις των Δημάρχων το 67% της σύνθεσής τους.
Σήμερα είναι ακόμη πιο προκλητική αυτή η νέα αντιδημοκρατική μεθόδευση διότι όλες οι προηγούμενες αντιδημοκρατικές διατάξεις της Κυβέρνησης καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό της κατήφορο μετατρέποντας τους Δήμους σε έναν απλό ιμάντα μεταβίβασης των πολιτικών λιτότητας της κεντρικής διοίκησης προς τους δημότες/ισσες διαλύοντας τους βασικούς πυλώνες ύπαρξης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη Δημοκρατία και τη Συμμετοχή.
Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι το Νομοσχέδιο είναι σε Επίσημη Διαβούλευση επιβάλλεται να συζητηθεί ως κατεπείγον ΤΩΡΑ στο Δημοτικό μας Συμβούλιο.
Καλούμε την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και την Δημοτική Αρχή να συμπεριλάβει στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση θέμα: «Η άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού για το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε επισήμως σε δημόσια διαβούλευση, με το οποίο διαγράφει από την ισχύουσα νομοθεσία το δικαίωμα που είχαν οι Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων, να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης» και καλούμε τις παρατάξεις και τους συναδέλφους/ισσες Δημοτικούς Συμβούλους να υποστηρίξουν το αίτημα αυτό.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.