Προσφυγικό – μεταναστευτικό: Θεσμικός ρατσισμός σε όλα τα επίπεδα

image_pdfimage_print

του Νάσου Παπαστάθη

Από τη Σάμο και τη Λέσβο ως την ενδοχώρα και την Αμυγδαλέζα, η κυβέρνηση ΝΔ εν μέσω πανδημίας συνεχίζει και κλιμακώνει τις ρατσιστικές αντιπροσφυγικές / αντιμεταναστευτικές της πολιτικές.

Το υπουργείο Μετανάστευσης αυστηροποιεί τη διαδικασία ασύλου. Όπως δήλωσε ο Μηταράκης σε συνέντευξή του, αν (άγνωστο με τι κριτήρια) κριθεί πώς για τους αιτούντες άσυλο δεν τίθεται ζήτημα κινδύνου στο να παραμείνουν σε χώρες διέλευσης, τις χώρες που διασχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο ταξίδι τους από τη χώρα προέλευσης προς την Ευρώπη, τότε δεν δικαιούνται άσυλο.
Ο υπουργός αρνήθηκε ότι η χώρα μας προβαίνει σε επαναπροωθήσεις, με μια σειρά διαπιστωμένων περιστατικών να τον διαψεύδουν περίτρανα. Αλλά, έτσι και αλλιώς, με τις πρακτικές που θα διέπουν την αυστηροποίηση της διαδικασίας ασύλου πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες θα απελαύνονται προς τις χώρες διέλευσης, μη καταφέρνοντας να μείνουν έστω στην Ελλάδα. Δεν παίζει ρόλο για την κυβέρνηση και την ΕΕ το γεγονός ότι ο στόχος και προορισμός των ανθρώπων αυτών είναι η Ευρώπη και όχι οι χώρες διέλευσης. Και δεν έχει σημασία πως πολιτικοί και κοινωνικοί λόγοι μπορούν να καταστήσουν τις χώρες διέλευσης επικίνδυνες για τους πρόσφυγες και μετανάστες…

Προσφυγικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Καθώς έρχεται ο χειμώνας, η κακοκαιρία και οι συνέπειές της προστίθενται στις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες στα στρατόπεδα κράτησης: πλημμύρες στις εγκαταστάσεις και τις σκηνές των ανθρώπων που είναι αναγκασμένοι να διαμένουν εκεί, καταστροφή των λιγοστών τους υπαρχόντων, επιβάρυνση της υγείας ενηλίκων, εφήβων και παιδιών. Είναι η δεύτερη φορά που οι βροχοπτώσεις στη Λέσβο μετέτρεψαν σε λίμνες αρκετά τμήματα του νέου στρατοπέδου κράτησης στον Καρα Τεπέ – πριν καλά καλά μπούμε στον χειμώνα… Οι πρόσφυγες αναγκάζονται να ζουν κάτω από τη βροχή και μέσα στη λάσπη , και να υπομένουν το κρύο και τις βαριές χειμωνιάτικες συνθήκες.
Το στρατόπεδο του Καρά Τεπέ δεν είναι το μόνο στην Ελλάδα. Το σύνολο των αντίστοιχων καταυλισμών χαρακτηρίζεται από συνθήκες επιεικώς ακατάλληλες για αξιοπρεπή διαβίωση ανθρώπων και προστασία τους από τον Covid-19 και άλλες ασθένειες.
Η Liberation χαρακτηρίζει το ΚΥΤ στη Σάμο «ντε φάκτο φυλακή»: 6.500 πρόσφυγες προσπαθούν να επιβιώσουν σε χώρο με προδιαγραφές για 650, μέσα στα σκουπίδια, τα ποντίκια και την έντονη δυσοσμία. Το νοσοκομείο του νησιού ασφυκτιά, παρόλο που δέχεται αιτούντες άσυλο από το ΚΥΤ Σάμου μόνο ως έκτακτα περιστατικά. Συχνά πραγματοποιούν διαδηλώσεις στο λιμάνι της πόλης διεκδικώντας την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα.

Αμυγδαλέζα, ένα απάνθρωπο κολαστήριο

Τις τελευταίες βδομάδες 4 μετανάστριες στην Αμυγδαλέζα έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας κι από καθαρή τύχη δεν θρηνούμε θύματα. Μία απ’ αυτές είναι μια νεαρή Κονγκολέζα, η οποία βιάστηκε από Έλληνα υπήκοο στη Χίο το προηγούμενο καλοκαίρι και το κατήγγειλε – με «ανταμοιβή» την κράτηση. Η Διοίκηση είχε υποσχεθεί στις τέσσερις απεργούς πείνας την απελευθέρωσή τους κι έτσι ανέστειλαν την απεργία πείνας με την υπόσχεση αυτή, η οποία αθετήθηκε. Την Πέμπτη 6/11 τις μετακίνησαν σε πιο βρώμικες εγκαταστάσεις, με ελάχιστο προαύλιο χώρο. Πρόκειται για εκδικητική και τιμωρητική υποβάθμιση των συνθηκών ζωής τους.
Στις 7/11 ελευθερώθηκαν πέντε κρατούμενες, αλλά σε αυτές δεν περιλαμβανόταν κάποια από τις απεργούς πείνας. Στις 7/11 τρεις κρατούμενες άρχισαν ξανά απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενες για τη μη υλοποίηση των υποσχέσεων.
Είναι βέβαια σημαντικό ότι πέντε γυναίκες απαλλάχθηκαν από την κόλαση της Αμυγδαλέζας, αλλά οι υπόλοιπες συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να απελευθερωθούν όλες.

Το αντιρατσιστικό κίνημα εν μέσω πανδημίας

Το αντιρατσιστικό κίνημα καλείται να σταθεί αλληλέγγυο στους πρόσφυγες και να υποστηρίξει τα δικαιώματά τους, καθώς μάλιστα εν μέσω πανδημίας και lockdown υποφέρουν διπλά και τριπλά. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και την ΕΕ χαρτιά για όλους τους πρόσφυγές και τους μετανάστες, ελεύθερη μετακίνηση για όλους για τη χώρα που έχουν προορισμό, αξιοπρεπή διαβίωση, παροχές στέγης, υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης. Να ορθωθεί σαν τείχος αλληλεγγύης απέναντι στον θεσμικό ρατσισμό και τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης, τις επαναπροωθήσεις και απελάσεις των μεταναστών και προσφύγων. Να αποτελέσει δύναμη που θα αναμετρηθεί με τον εθνικισμό και τους φασίστες.
Οι συνθήκες απαιτούν άμεσα ανακλαστικά και δράσεις από το κίνημα, παράλληλα με όλες τις άλλες διεκδικήσεις για τη δημόσια υγεία, παιδεία και τα εργασιακά, ώστε η πραγματικότητα αυτή για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και τους ντόπιους να ανατραπεί.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.