Παραλίες & ελεύθεροι δημόσιοι χώροι για όλες & όλους ! Reclaim the beaches

image_pdfimage_print

του Χρήστου Βαγενά

Το Κίνημα για Ελεύθερες Παραλίες συνεχίζει τον αγώνα του στην Πάρο, κόντρα στην ασυδοσία των επιχειρηματιών και την συγκάλυψη των αρχών (αστυνομία, δήμος, δικαιοσύνη). Την Κυριακή 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη κινητοποίηση, οργανωμένη από πολίτες της Πάρου και τοπικές συλλογικότητες, στην παραλία Μοναστήρι, κοντά στις Κολυμπήθρες με συμμετοχή 700-800 ατόμων!

Αγώνες ενάντια στις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις

Ο ιδιοκτήτης του παρακειμένου καταστήματος έχει καταπατήσει σχεδόν όλη την παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες και μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις στο νησί “απελευθέρωσε” ένα μικρό κομμάτι της ακτής και φυσικά όχι από τα καλύτερα. Το κομμάτι αυτό βέβαια είναι πολύ μικρό σε σχέση με το υπόλοιπο κατειλημμένο, το οποίο είναι πολλαπλάσιο από αυτό που του έχει παραχωρηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Να σημειώσουμε εδώ και την όλο και μεγαλύτερη είσοδο στον όρμο σκαφών, τα οποία περιορίζουν ασφυκτικά την ασφαλή κολύμβηση των παραθεριστών. Η παραλία βρίσκεται στην είσοδο του Περιβαλλοντικού Πάρκου της Πάρου, ενώ η περιοχή απειλείται και από σχεδιαζόμενη “επένδυση” με δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος χρηματοδοτούμενη μάλιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ! Εντός της “επένδυσης” βρίσκεται αρχαιολογικός χώρος, αλλά δεν επηρεάζει αρνητικά την Πολιτεία, ούτε επίσης η καταστροφή του περιβάλλοντος και η περαιτέρω αλλοίωση της φυσιογνωμίας του νησιού!

Η συγκέντρωση αυτή ήταν ίσως η μαζικότερη που έχει γίνει στο νησί ενάντια στην καταπάτηση των αιγιαλών από επιχειρήσεις με ομπρέλες, ξαπλώστρες, κρεβάτια και κάθε μορφής ντιβανοκαλέσες επίδειξης. Συμμετείχε κόσμος κάθε ηλικίας (από μικρά παιδάκια μέχρι ηλικιωμένους\ες με μαγκούρες) και εθνικότητας, οι περισσότεροι\ες ντόπιοι\ες αλλά και τουρίστες, με πανό, πλακάτ και συνθήματα. “Ακούστε καλά τι λέει η κοινωνία, ελεύθερη θα είναι η κάθε παραλία” & “Τέρμα πια με την αυθαιρεσία, ελεύθερη θα είναι η κάθε παραλία”, ήταν μερικά από αυτά που ακούστηκαν. Ενώ έλαμψαν δια της απουσίας τους από την συγκέντρωση οι διάφοροι “επίσημοι” τοπικοί. Οι αγωνιστικές αυτές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Πάρο και εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα.

Η μάστιγα της καταπάτησης των αιγιαλών

Σημειώνουμε εδώ ότι το κίνημα ξέσπασε στην Πάρο διαμαρτυρόμενο, γιατί τα κάθε μορφής κιτσόμπαρα, επέκτειναν τα ομπρελοκαθίσματα σε πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτό που τους παραχωρούσε ο δήμος ή η Κτηματική Υπηρεσία και δεν άφηναν ελεύθερο χώρο στις παραλίες για λουόμενος που δεν ήθελαν ή δεν μπορούν να πληρώσουν τα δυσθεώρητα πόσα που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα οι επιχειρηματίες στέλνουν μπράβους να απειλήσουν και να διώξουν όσους έχουν το “θράσος” να απλώσουν την πετσέτα τους ή να βάλουν την ομπρέλα τους κοντά στους “δικούς τους” χώρους! Η παράνομη ή έστω και νόμιμη κατάληψη των παραλιών στην Ελλάδα έχει γίνει πραγματική μάστιγα και καταλαμβάνει όλο και περισσότερες ακτές, όπου με τις υψηλές τιμές για την χρήση των υπηρεσιών τους, εξοβελίζουν τον κόσμο της εργασίας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα από φτηνές και δωρεάν διακοπές αλλά και από μια απλή βουτιά στη θάλασσα ή το να χαρείς απλά τη φύση.

Το ιδιωτικό κεφάλαιο αχόρταγο για κέρδη, με στήριγμα τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και καλύτερο σύμμαχο τη Ν.Δ. του Μητσοτάκη επιδιώκει να επεκταθεί σε κάθε ελεύθερο δημόσιο χώρο και σε κάθε κοινωνικό αγαθό και να εξαναγκάσει, όσους μπορούν, να πληρώσουν για υπηρεσίες που κάποτε ήταν δωρεάν. Ταυτόχρονα δημιουργούν όλο και περισσότερες περιοχές με ακριβές παροχές (ακριβό τουριστικό προϊόν!), όπου μπορούν να πάνε μόνο οι πλούσιοι.

Η βιομηχανία του τουρισμού έχει αναδειχθεί σαν η ιερή αγελάδα της χώρας απο τα περισσότερα πολιτικά κόμματα και τα συστημικά ΜΜΕ και δεν τολμούν να κατακρίνουν καν τις αυθαιρεσίες τους, τις παρανομίες και τα υπερκέρδη τους. Υπερκέρδη που συσσωρεύουν μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε βάρος των περισσότερων καταναλωτών, των εργαζομένων στον τουρισμό και του περιβάλλοντος.

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις έχουν αφήσει θολό το νομικό καθεστώς της προστασίας του περιβάλλοντος και αφήνουν τον συρφετό των επιχειρηματιών και των μπράβων τους να αλωνίζουν. Άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς είναι ψηφοφόροι τους (μπράβοι και αφεντικά), αλλά και φίλοι τους, όπως απέδειξαν και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών σε τουριστικούς και μη προορισμούς. Οι δήμαρχοι τις πιο πολλές φορές συγκαλύπτουν αυτές τις παρανομίες και όπως αποδεικνύει καθημερινά ο δήμαρχος Αθήνας Μπακογιάννης, έχουν αλλεργία στους ελεύθερους δημόσιους χώρους, όπου οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν στιγμές αναψυχής και ξεκούρασης.

Όσο για την αστυνομία, αυτή δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο όταν πρόκειται να καταστείλει κάποια διαδήλωση ή να χτυπήσει εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματα τους, αλλά όταν πρόκειται για εξοφθαλμες παρανομίες του επιχειρηματικού κεφαλαίου είναι παντελώς απούσα. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα στη Μύκονο, όπου κατέφθασαν πάνοπλοι να συλλάβουν κάποιον που είχε κοιμηθεί σε μια ξαπλώστρα, ενώ για όλες αυτές τις αυθαιρεσίες στο νησί δεν παρεμβαίνουν καθόλου. Δεν έχουν συλλάβει ακόμα ούτε τους υπεύθυνους για την δολοφονική επίθεση στον άτυχο αρχαιολόγο, που απλά έκανε σωστά τη δουλειά του. Φυσικά ήταν απόντες και από την κινητοποίηση στο Μοναστήρι, καθώς προφανώς δεν ήθελαν να πάρουν θέση για τις παρανομίες που γίνονται εκεί.

Το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, της αποτροπής καταπατήσεων και αυθαιρεσίων, είναι καθαρά πολιτικό ζήτημα και αφορά το ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τους κυβερνώντες για να το σταματήσουν. Το αντίθετο το ενθαρρύνουν. Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι συνειδητά διαλυμένες, χωρίς αρμοδιότητες και προσωπικό, για να μπορέσουν να ελέγξουν την κατάσταση. Ταυτόχρονα οι δημόσιοι υπάλληλοι γίνονται δέκτες απειλών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την ατιμωρησία που επικρατεί, που διστάζουν πολλές φορές να παρέμβουν.

Κίνημα αγώνων για όλα τα δικαιώματα μας

Οι κινητοποιήσεις για τις ελεύθερες παραλίες δεν έχουν τίποτα υποτιμητικό, όπως προσπαθούν διάφοροι γκεμπελίσκοι στα ΜΜΕ να διαδώσουν. Η πληρωμένη άδεια των εργαζομένων είναι ένα διαχρονικό δικαίωμα των εργαζομένων, όπου έγινε πράξη μετά από σκληρούς αγώνες. Μετά την κατάκτηση αυτή άρχισαν οι διεκδικήσεις για δωρεάν διακοπές, η οποία ικανοποιήθηκε, σε μικρότερο βαθμό δυστυχώς, μέσα από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Κάποια δικαιώματα θέλουν να μας κάνουν να τα “ξεχάσουμε” και να θεωρείται σωστό και δίκαιο τα υπερκέρδη των λίγων.

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Οι αγώνες για ελεύθερη πρόσβαση σε κάθε παραλία και για ελεύθερους δημόσιους χώρους εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα. Δεν θα τους αφήσουμε να ησυχάσουν ούτε τον Αύγουστο. Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι της θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους! Οι κινητοποιήσεις είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστούν σε κάθε παραλία για ελεύθερη πρόσβαση σε όλες και όλους. Χρειάζεται ταυτόχρονα από τώρα να προετοιμαζόμαστε και για ένα θερμό αγωνιστικά φθινόπωρο και χειμώνα, για να σταματήσουμε επιτέλους την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού.

Ραντεβού στην επόμενη κινητοποίηση οπουδήποτε προκύψει!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.