Πάντα μπροστά από την ομάδα έχουν επικεφαλής κάποιο μέλος της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής

image_pdfimage_print

Θ.Κούρκουλας- Είναι οργανωµένοι, οι επιθέσεις τους είναι σχεδιασµένες 

της Έλενας Παπαγεωργίου

O Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισµό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής τη µαρτυρία του σε περιπτώσεις που έδρασαν τα τάγµατα της Χρυσής Αυγής και ήταν ο ίδιος παρών ως µέλος του αντιρατσιστικού κινήµατος. 

Ίµια – Φεβρουάριος 2008

«Το πρώτο περιστατικό αφορά την επίθεση των χρυσαυγιτών σε αντιφασίστες το Φεβρουάριο του 2008, στην επέτειο των Ιµίων. Τότε, η Χρυσή Αυγή είχε συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη, ενώ στην πλατεία Κλαυθµώνος γινόταν ειρηνική αντιφασιστική συγκέντρωση. O λόγος της συγκέντρωσης αυτής ήταν να προστατεύσουµε την πόλη και τους µετανάστες και τις µετανάστριες από την φασιστική φιέστα, η οποία καταλήγει σε µαχαιρώµατα. Νωρίς το απόγευµα οπλισµένοι χρυσαυγίτες µαζί µε διµοιρίες των ΜΑΤ, άρχισαν να τρέχουν συντεταγµένα, στοιχισµένοι σαν στρατιωτικό τµήµα, προς την πλατεία Κλαυθµώνος κι όταν µας έφτασαν, άρχισαν να µας χτυπούν µε ρόπαλα, µαχαιρώνοντας κιόλας έναν από τους συγκεντρωµένους. 

Εµείς οπισθοχωρήσαµε. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξανασυµβεί στο φως της µέρας και, κατά τη γνώµη µου, ήταν απόφαση της Χρυσής Αυγής να επιτεθεί σε πολιτικούς αντιπάλους της, για πρώτη φορά δηµόσια, συντεταγµένα και µε την υπογραφή της, για να δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι είναι µία ναζιστική οµάδα στρατιωτικά οργανωµένη που έχει τη δυνατότητα να “τσακίσει” πολιτικούς αντιπάλους. Ενώ µέχρι τότε η αστυνοµία έδειχνε πως κρατούσε ίσες αποστάσεις, ανάµεσα σε χρυσαυγίτες και αντιφασίστες, για πρώτη φορά “συνόδευσαν” τους χρυσαυγίτες σε επίθεση τάγµατος εφόδου που έγινε ανενόχλητη, χωρίς προσχήµατα.

Επίθεση των χρυσαυγιτών στο Εφετείο τον Μάη του 2009 

Το δεύτερο περιστατικό έγινε στις 9 Μαΐου 2009 στο εγκαταλελειµµένο κτήριο του παλιού Εφετείου, όπου κοιµούνταν 300 – 400 περίπου άστεγοι µετανάστες σε άθλιες συνθήκες, απέναντι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Σωκράτους. Η Χρυσή Αυγή, εκείνη τη µέρα έκανε συγκέντρωση, το µεσηµέρι, στην Οµόνοια.  Με επικεφαλής το Μιχαλολιάκο και το Λαγό, τάγµα εφόδου, 100 ατόµων, µετά τη συγκέντρωση στην Οµόνοια ήρθε σε στρατιωτική παράταξη στο παλιό Εφετείο. Επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν και να µπουν µέσα στο χώρο, ενώ αργότερα επιχείρησαν να µπουν από πίσω αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς οι µετανάστες και οι αλληλέγγυοι αµύνθηκαν. Όµως τραυµάτισαν µετανάστες που έτυχε να περνούν εκείνη τη στιγµή από τους γύρω δρόµους κι ένας δηµοσιογράφος που ήταν εκεί έχασε την ακοή του από τις κρότου – λάµψης που πετούσαν παρανόµως. Το γεγονός ότι επέλεξαν µια συγκεκριµένη µέρα, τη µέρα της αντιφασιστικής νίκης του Β’ Π.Π., όλοι µαζί να επιτεθούν δείχνει ότι είχαν οργανωµένο σχέδιο.

Ήταν µια ενέργεια που σηµατοδότησε ότι δηµόσια κάνουµε ενέργειες για να εξαφανίσουµε, όχι µόνο τους πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και τους «λάθρο», όπως τους έλεγαν. Μέρα µεσηµέρι και µε δηµοσιογράφους, ήξεραν ότι θα πάρει δηµοσιότητα. Νοµίζω ότι ήταν ότι «εµείς καθαρίζουµε την πόλη», όπως και στον Αγ. Παντελεήµονα. Το Εφετείο δεν άδειασε βεβαίως τότε, αλλά µήνες αργότερα όταν η αστυνοµία ενηµέρωσε ότι «φύγετε, αδειάζει ο χώρος». Αυτό λοιπόν που επιχειρούσε η ΧΑ να υποκαταστήσει, έγινε µετά από το κράτος. 

∆ράση της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήµονα

Από το 2007-2008 υπάρχει επικέντρωση της δράσης της ΧΑ στον Άγιο Παντελεήµονα. Υπάρχουν διάφορα περιστατικά στον Άγ. Παντελεήµονα, περίπου 100 µ. από την πλατεία ήταν τα γραφεία της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισµό», και ήµουν µάρτυρας ότι ήθελαν να καθαρίσουν την πόλη. Ήταν ένα σχέδιο που πατούσε σε µια πραγµατική κατάσταση. Υπήρχε συγκέντρωση Αφγανών στην πλατεία και επειδή υπήρχαν στην περιοχή παλιότεροι κάτοικοι από το Αφγανιστάν, πήγαιναν στην περιοχή και επειδή δεν έφταναν οι συµπατριώτες τους να τους φιλοξενήσουν κοιµόντουσαν εκεί, ουρούσαν στην πλατεία. Αυτό εκµεταλλεύτηκε η ΧΑ. Υπήρχαν η καφετέρια «Πύλες», ιδιοκτησία Χρήστου Ρήγα, επικεφαλής της ΧΑ στην περιφέρεια ∆. Ελλάδας. Εκεί ήταν και το στέκι της ΧΑ. Και πήγαινε και ο Παναγιώταρος.

Το 2007 ιδρύθηκε και η επιτροπή κατοίκων, η οποία αντί να ζητάει λύση του προβλήµατος από το κράτος στράφηκε προς τη Χρυσή Αυγή για ανεύρεση λύσης! Ένα σηµαντικό περιστατικό έγινε στις 24 Νοεµβρίου 2008, όπου τότε η Χρυσή Αυγή, υπό των µανδύα της επιτροπής «αγανακτισµένων» κατοίκων, κάλεσε συγκέντρωση εναντίον των «εγκληµατιών µεταναστών». Στη συγκέντρωση αυτή κατέφθασε άγηµα της Χρυσής Αυγής και τότε οι µισοί “κάτοικοι” τους χειροκρότησαν, ενώ άλλοι συγκεντρωµένοι αποχώρησαν. Ήταν η πρώτη δηµόσια εµφάνιση της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήµονα. Εκείνη τη µέρα έσπασαν ένα µαγαζί Αφγανού, ενώ κυνήγησαν και χτύπησαν µετανάστες. 

Εµείς συγκροτήσαµε ένα φορέα αποτελούµενο από συλλογικότητες της γειτονιάς, την Πρωτοβουλία Φορέων και κατοίκων για τον Άγιο Παντελεήµονα, για να κοινοποιήσουµε στους κατοίκους της περιοχής ότι υπάρχει τρόπος ειρηνικός, χωρίς συγκρούσεις να λυθούν τα προβλήµατα για όλους. Τότε, λοιπόν, οργανώσαµε πολλές δράσεις, µεταξύ των οποίων µια παρουσίαση του βιβλίου του Γκαζµέντ Καπλάνι πάνω στην πλατεία του Αγίου Παντελεήµονα, που έγινε στις 23 Μαΐου. Η εκδήλωση διακόπηκε βίαια από 50 “αγανακτισµένους”, µεταξύ των οποίων τον Παναγιώταρο, τη Σκορδέλη, το Γιαννάτο και την Α.Παπαδάκη. Μας έδιωξαν, δηλαδή, από κει κακήν κακώς µε την δικαιολογία ότι είναι «η πλατεία τους». Μάλιστα ήταν παρών κι ο αντιδήµαρχος Λ.Σκιαδάς ο οποίος προσπάθησε να κάνει διάλογο µαζί τους χωρίς όµως επιτυχία. Μάλιστα, το ίδιο βράδυ έκλεισαν µε λουκέτο την παιδική χαρά γιατί, κατά τη γνώµη τους, δεν έπρεπε να παίζουν εκεί παιδιά µεταναστών, ενώ απαγόρευσαν και την πρόσβαση στην πλατεία στους µετανάστες. 

Στις 9 Ιουνίου 2009, ένας έλληνας ο Π. Τασούλας µπήκε στην παιδική χαρά µε αποτέλεσµα να προπηλακιστεί από τους «αγανακτισµένους» κατοίκους, οι οποίοι ήθελαν να παραµείνει η παιδική χαρά κλειστή. Τον Π. Τασούλα συνόδευσαν ΜΑΤ, τα οποία, αντί να ασχοληθούν µε τους ανθρώπους που τον έβριζαν, τον συνόδευσαν «για την προστασία του» στο αστυνοµικό τµήµα της περιοχής. Τότε αυτοί, µε επικεφαλής τον Παναγιώταρο και τη Σκορδέλη, ήρθαν έξω από το αστυνοµικό τµήµα και άρχισαν να πετάνε ζαρζαβατικά και αυγά, προσπαθώντας να µπουν µέσα, ενώ οι αστυνοµικοί δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να τους σταµατήσουν. Εγώ έφτασα στο αστυνοµικό τµήµα όταν ο Π.Τασούλας έµπαινε µέσα και για πολλή ώρα ζητούσα µαζί µε τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ να τους αποµακρύνει η αστυνοµία. Ο Π.Τασούλας τελικά αποχώρησε µόνος του και κατά την έξοδο του συνέχισαν να του πετούν αντικείµενα, ενώ εµείς µείναµε µέχρι που οι αστυνοµικοί απώθησαν την οµάδα λίγο πιο πέρα µε χρήση και δακρυγόνων. Μετά από αυτό, µπορέσαµε να φύγουµε µε ασφάλεια µε αυτοκίνητα συντρόφων µας. »

Αναφέρθηκε στην περιοδεία του Αλέκου Αλαβάνου, που έγινε τον Οκτώβρη του 2010. «Η περιοδεία, στα πλαίσια της προεκλογικής εκστρατείας, ξεκίνησε από την πλατεία Βικτωρίας. Ήδη από κει µας ακολουθούσαν µηχανάκια και σε ένα από αυτά επέβαινε η Θ. Σκορδέλη. Όταν φτάσαµε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήµονα µας απείλησαν και µας εξύβριζαν µια οµάδα που ήταν συγκεντρωµένη εκεί, κάποιοι µε κουκούλες που κάλυπταν τα χαρακτηριστικά τους, άρχισε να µας βρίζει και να µας πετάει αντικείµενα (αυγά γιαούρτια και ντοµάτες). Παραβρίσκονταν ο Παναγιώταρος, η Σκορδέλη, ο Πλωµαρίτης, η Παπαδάκη, ο Γιαννάτος που ανήκαν στην περίφηµη «επιτροπή κατοίκων Αγίου Παντελεήµονα», κάποιοι από τους οποίους είχαν επιτελικό ρόλο. Για αυτά κλήθηκα να καταθέσω, έγινε δικαστήριο και καταδικάστηκαν. O Γιαννάτος, ο οποίος αθωώθηκε στο δευτεροβάθµιο δικαστήριο µου υπέβαλε µήνυση. Αυτή ήταν συνήθης πρακτική, αν τολµούσες να κάνεις µήνυση για επίθεση.  

Για τον εµπρησµό άτυπου χώρου λατρείας της οδού Αριστοµένους είπε: «Είδα από απόσταση το συγκεντρωµένο πλήθος που φώναζε «έξω οι ξένοι από την Ελλάδα» «ένα στουπί σας χρειάζεται» και «θα σας κάψουµε». Μετά έγινε ο εµπρησµός την ώρα που οι µετανάστες ήταν µέσα στο χώρο και την επόµενη µέρα, έξω από το χώρο υπήρχαν αυτοκόλλητα της «Ελληνικής Αυγής για την Αττική» δηλαδή µια άµεση ανάληψη ευθύνης από τη Χρυσή Αυγή.»   

Για την διακοπή της προσευχής των µουσουλµάνων στην πλατεία του Αγίου Παντελεήµονα: «Στις 16 Νοεµβρίου 2010 οµάδα της Χρυσής Αυγής µε παρόντα τον Μιχαλολιάκο επιχείρησε να προσεγγίσει τους µουσουλµάνους που έκαναν προσευχή στην πλατεία Αττικής. Εµποδίστηκαν από την αστυνοµία. Κάποιοι άρχισαν να πετούν αντικείµενα από απέναντι µπαλκόνι. Τότε διακόπηκε η προσευχή παρόλο που δεν κατόρθωσαν τελικά να πλησιάσουν λόγω της παρουσίας της αστυνοµίας.»     

Για το περιστατικό µε εκπρόσωτο της αφγανικής κοινότητας «Εκπρόσωπος της αφγανικής κοινότητας µε ενηµέρωσε ότι επιτέθηκε µία οµάδα σε ένα αφγανό, ο οποίος ήταν αιµόφυρτος στην οδό Αλκιβιάδου, δίπλα από την καφετέρια «Πύλες» που ήταν στέκι Χρυσαυγιτών. Ήρθε ασθενοφόρο, µαζεύτηκε πλήθος, µεταξύ των οποίων και ο Παναγιώταρος και η Σκορδέλη. Ο Παναγιώταρος µου απευθύνθηκε µε το επώνυµο, “Κούρκουλα, µην ξαναπατήσεις εδώ”.

∆ιευκρινιστικές ερωτήσεις από την Πολιτική Αγωγή

Ο Θοδωρής Θεοδωρόπουλος, από την Πολιτική Αγωγή, τον ρώτησε αν γνωρίζει άλλες περιπτώσεις που οι χρυσαυγίτες έδρασαν στο φως της ηµέρας και για ποιο λόγο και ο Θ.Κ. ανέφερε την περίπτωση του Μπαρµπαρούση αλλά και προπηλακισµούς µέσα στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, των ναζιστικών – φασιστικών οµάδων, για να δείξουν ότι είναι µάγκες και µπορούν να υπερισχύσουν στους δρόµους εναντίον αυτών που είναι πολιτικοί αντίπαλοι, µετανάστες, οµοφυλόφιλοι.

Όσον αφορά στο Εφετείο ο Θ.Θεοδωρόπουλος διάβασε ένα απόσπασµα από οµιλία του Μιχαλολιάκου: «Ήταν κατοικία των λαθροµεταναστών. Μπόρεσε η ΧΑ και άδειασε το Εφετείο. Έγινε µάχη και εγώ προσωπικά δεν ήµουν απών» κι ο Θ.Κ. απάντησε ότι αυτό αποτελεί παραδοχή πολιτικής και επιχειρησιακής ευθύνης. Τέλος ο Θ.Θεοδωρόπουλος ζήτησε από το Θ.Κ. να επιβεβαιώσει τη σχέση της Χρυσής Αυγής µε την ναζιστική θεωρία, το οποίο και έκανε.

Το λόγο πήρε, πάλι από την Πολιτική Αγωγή, η Χρύσα Παπαδοπούλου, η οποία τον ρώτησε από πότε παρατηρήθηκε µείωση των περιστατικών και ο Θ.Κ.απάντησε ότι αυτό έγινε όταν οι χρυσαυγίτες φυλακίστηκαν.

Ο Θανάσης Καµπαγιάννης ανέφερε δήλωση του Παναγιώταρου «έχουµε αποδείξει µε µια ενέργεια πώς καθάρισε το Εφετείο και ο Άγ. Παντελεήµονας» και ο Θ.Κ. επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για την επίθεση την συγκεκριµένη µέρα.

Ο Κώστας Σκαρµέας έδειξε φωτογραφίες από το τάγµα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο, από την επίθεση εναντίον του Αλαβάνου και από τα αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής έξω από αυτοσχέδιο τζαµί.

Ο Κώστας Παπαδάκης τον ρώτησε σχετικά µε το περιστατικό στην παιδική χαρά και την ασυλία την οποία απολάµβαναν οι χρυσαυγίτες από την αστυνοµία αλλά και το πως ακριβώς γινόταν αισθητή η παρουσία της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήµονα. Ο Θ.Κ. απάντησε ότι υπήρχαν οι «Πύλες», που ήταν εκεί ο Παναγιώταρος και ήταν στέκι και κάποια µαγαζιά κατοίκων που εκεί, αν περνούσες απ’ έξω µπορεί να σε απειλούσαν και να σε έβριζαν. Όταν κατέλαβαν την πλατεία υπήρχε τάγµα εφόδου, δηλαδή στρατιωτικοποιηµένη οµάδα, 30-100 ατόµων και µπορεί να έµεναν εκεί και 5 ώρες. Ακόµη και ο Γεωργιάδης εκδιώχτηκε όταν ήταν στο ΛΑΟΣ. Πολύ πιθανόν και ως µέλος της Ν.∆. Θυµάµαι, είπε, εκδίωξη µεταναστών µικροπωλητών από τη λαϊκή αγορά κατόπιν πρόσκλησης κάποιων από τη λαϊκή – επίσης σε κάποια άτυπη αγορά µε Ροµά. Πήγαιναν αρκετές φορές στον Άγιο Νικόλαο οι χρυσαυγίτες και έδιωχναν µικροπωλητές που δεν είχαν άδεια.

Ερωτήσεις εκ µέρους των δικηγόρων των χρυσαυγιτών

Ακολούθησαν ερωτήσεις των δικηγόρων των χρυσαυγιτών οι οποίοι προσπάθησαν να δείξουν ότι η συγκεκριµένη επιτροπή κατοίκων ήταν όπως όλες οι άλλες που υπάρχουν, αλλά σε αυτό το σηµείο ο Θ.Κ. απάντησε ότι όσες υφίστανται, διεκδικούν από το κράτος να παρέµβει σε διάφορους τοµείς κι ότι δεν κυνηγάνε τον κόσµο. Μετά τον ρώτησαν αν γνωρίζει αν οι χρυσαυγίτες πουλούσαν όπλα, ναρκωτικά και γυναίκες γιατί µόνο σε αυτή την περίπτωση κατά τη γνώµη τους στοιχειοθετείται η κατηγορία της εγκληµατικής οργάνωσης (!). Επίσης τον ρώτησαν αν ήταν αυτόπτης µάρτυρας στα µαχαιρώµατα κι εκείνος απάντησε ότι τον καλούσαν αµέσως µετά, γιατί οι ίδιοι οι Αφγανοί φοβούνταν να πλησιάσουν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήµονα. Για το Εφετείο τον ρώτησαν αν οι µετανάστες πετούσαν πέτρες κι η απάντηση ήταν ότι, αν δεν πετούσαν, θα είχαν µπει µέσα οι χρυσαυγίτες και θα είχε γίνει ολοκαύτωµα. Για την συγκέντρωση των Ιµίων είπαν ότι είναι «η άποψη του» ότι υπήρξαν τραυµατισµοί, αλλά ο Θ.Κ. ανέφερε ότι υπήρξαν καταγγελίες από εργαζόµενους του ΗΣΑΠ, ότι υπήρχαν τραυµατίες µετανάστες, πριν και µετά τη συγκέντρωση των Ιµίων. 

Μετά πήρε το λόγο ο Λαγός, ο οποίος προσπάθησε να αιτιολογήσει την παρουσία του στο Εφετείο, ότι τάχα  …κουβαλούσαν ασπίδες και κράνη για να τα πάνε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής που ήταν κοντά κι ότι δεν επρόκειτο για τάγµα εφόδου, ενώ προσπάθησε να συγκρίνει τις ενέργειες των µεταναστών που βρίσκονταν µέσα στο Εφετείο και αµύνονταν µε αυτές των χρυσαυγιτών που βρίσκονταν στην επίθεση. Συνέχισε µε προσβλητικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις όπως: 

– Είστε παρακρατικός ή 

– Τάγµα εφόδου, που το πιπιλάτε όλοι, από που το ξέρετε; ή

– Αν έκανε η Χρυσή Αυγή αντισυγκέντρωση, πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Αλλά πήρε τις δέουσες απαντήσεις.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται. Θα είµαστε εκεί, µαζί µε το υπόλοιπο αντιφασιστικό κίνηµα και µέχρι να τσακιστούν για πάντα οι νεοναζί. Ποτέ ξανά φασισµός!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.