Μεγάλη εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα ενάντια στην μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών

image_pdfimage_print

του Αλέξη Λιοσάτου

Μεγάλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας στις 6/5/23, από την πρωτοβουλία «Εορδαία SOS» που πρωτοστατεί στην περιοχή ενάντια στην μαζική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν:

1) η ενημέρωση ευρύτερων ακροατηρίων για τις συνέπειες της άναρχης αυτής εγκατάστασης ΑΠΕ, για τις δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον, την πανίδα και τη χλωρίδα αλλά και την τσέπη μας (βλέπε όλο και πιο ακριβοί λογαριασμοί ΔΕΗ),

2) η αποκάλυψη των συμφερόντων που βρίσκονται πίσω από τις ΑΠΕ, των ψεμάτων που διαδίδουν τα αρπακτικά της αγοράς και τα φερέφωνά τους στις τοπικές κοινωνίες, των εξαγορών συνειδήσεων τοπικών αρχών, κατοίκων αλλά και επιστημόνων από μεγάλες πολυεθνικές και

3) η ενημέρωση για τις συνέπειες αυτές της εγκατάστασης ΑΠΕ σε άλλες περιοχές, η αναφορά σε νικηφόρα παραδείγματα που πετυχαίνουν αναβολές ή περιορισμό έστω της αλόγιστης εγκατάστασης ΑΠΕ και η συσπείρωση κι ενεργοποίηση κόσμου πάνω στο ζήτημα.

Ομιλητές ήταν οι Τρύφων Κόλλιας (δικηγόρος που ασχολείται με το ζήτημα αναλαμβάνοντας και υποθέσεις προσφυγών κατοίκων, συλλόγων και δήμων έχοντας πετύχει και δικαστικές νίκες), Τάσος Μπαλτάς (που πρωτοστατεί στο ισχυρό αντίστοιχο κίνημα της Εύβοιας), Λήδα Ράμμου και Νίκος Γιαννάκης, βιολόγοι που εξειδικεύονται σε ζητήματα περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση, την οποία ακολούθησε συναυλία με τους Fiasco, συμμετείχαν περίπου 300 κάτοικοι και κρίνεται απόλυτα πετυχημένη. Κόσμος μίλησε από τα κάτω, μεταξύ άλλων και αρκετοί εκπρόσωποι από επιτροπές ενάντια στις ΑΠΕ σε περιοχές της Δ.Μακεδονίας αλλά και εκτός αυτής, όπως από τη Νάουσα.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι το ζήτημα των ΑΠΕ είναι παγκόσμιο, ότι παντού καταπατάται η νομιμότητα και το περιβάλλον, ότι πίσω από την «πράσινη ενέργεια» είναι οι ίδιες εταιρείες που προωθούν τη …μαύρη ενέργεια και ότι οι ΑΠΕ πάνε παντού μαζί με την αύξηση της καύσης φυσικού αερίου και της κατασκευής αντίστοιχων μονάδων ενέργειας, γιατί ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ για να καλύψουν τις ανάγκες μιας χώρας.

Η κυβέρνηση άκουσε τα …σχολιανά της από τους ομιλητές, ενώ στην Εύβοια, όπου σχετικά πρόσφατα είχαμε και τη μαζικότερη κινητοποίηση για το θέμα (με 3500 διαδηλωτές-βλέπετε η νότια Εύβοια ήταν το πρώτο πειραματόζωο, έχει πλημμυρίσει ανεμογεννήτριες και σταδιακά όλο και περισσότεροι κάτοικοι, γεωργοί, βοσκοί κ.ά. συνειδητοποιούν τις συνέπειες), οι βουλευτές φοβούνται να εμφανιστούν δημόσια ή να κάνουν εκδηλώσεις υπό τον φόβο της οργής του κόσμου που τους παίρνει στο κυνήγι.

Οι εταιρείες ΑΠΕ χρησιμοποιούν τα ΔΙΚΑ μας χρήματα, αφού παίρνουν από τους φόρους μας 3,2 δις ευρώ τον χρόνο, ποσό που πρόκειται να αυξηθεί, αλλά παράλληλα ενισχύουν την ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν στην αύξηση των λογαριασμών ΔΕΗ- όπως έχει γίνει ήδη ξανά και ξανά τα τελευταία 20 χρόνια παρόλο το πλημμύρισμα βουνών, πεδιάδων και νησιών με ΑΠΕ, δήθεν για φτηνότερο ρεύμα.

Η Ελλάδα ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΤΑΙ από ευρωπαϊκά δικαστήρια γιατί δεν σέβεται τη νομιμότητα και το περιβάλλον και καταπατά ακόμα και περιοχές Natura για χάρη των εταιρειών ΑΠΕ. Είναι τέτοιες οι παρανομίες των εταιρειών που ακόμα και η αστική δικαιοσύνη πολλές φορές υποχρεώνεται να βάλει φρένο στις δραστηριότητες τους, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με κινήματα πολιτών και νομικούς εκπροσώπους τους. Ιδιαίτερα στο νομό Κοζάνης, που έχει χτυπηθεί για δεκαετίες από τις περιβαλλοντικές συνέπειες του λιγνίτη και πρόσφατα από την ανεργία λόγω κλεισίματος εργοστασίων και «απολιγνιτοποίησης», έρχεται η χαριστική βολή με τεράστιες εκτάσεις να δεσμεύονται και να απειλούν να μετατρέψουν τον νομό σε ένα μεγάλο εργοστάσιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, καταστρέφοντας τη φύση. Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν από τους ομιλητές-τριες. Αναφέρθηκαν αρκετά νικηφόρα παραδείγματα του κινήματος και η ανάγκη ενός πιο μόνιμου συντονισμού των δεκάδων επιτροπών και πρωτοβουλιών που ασχολούνται με το ζήτημα στη Μακεδονία αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κινήματος, ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η συμμετοχή αγωνιστών-τριών του ΚΚΕ με πολύ ενωτικούς όρους, αλλά και η διαταξικότητα του κινήματος, με τη συμμετοχή και δεξιών ή πασοκικών παρατάξεων και πολιτευτών, δημάρχων, μητροπολιτών κ.ά. Μάλιστα αυτό το χαρακτηριστικό θεωρείται σημαντικό από αρκετούς ανιδιοτελείς αγωνιστές-τριες του κινήματος, με το επιχείρημα ότι «διευρύνει τα ακροατήρια». Η Αριστερά δεν πρέπει να αποθαρρυνθεί και να σνομπάρει αυτό το κίνημα, αντίθετα πρέπει εμπλακεί, να πρωταγωνιστήσει και να ηγεμονεύσει, αλλά χωρίς να «στρογγυλεύει» την κριτική και τη στάση της στο όνομα των «πλατιών συμμαχιών», επιδιώκοντας να εστιάζει στα οικονομικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από τις ΑΠΕ, να ξεσκεπάζει τον ρόλο των αστικών κομμάτων (και του κράτους και των παραγόντων τους) και να συνδέει αυτή την πάλη γενικά με την πάλη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική (και γεγονότα όπως το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη), στις ιδιωτικοποιήσεις, τον νεοφιλελευθερισμό και τον καπιταλισμό. Έχοντας καθαρό ότι το ισχυρό σημείο αυτού του κινήματος δεν είναι οι δικηγόροι ή οι όποιοι «θεσμοί» συμμετέχουν αλλά η μαζική ενεργή συμμετοχή του απλού κόσμου από τα κάτω, η αποφασιστικότητα, ο συντονισμός τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι στην Πτολεμαΐδα το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει δυο μαζικές πολιτικές εκδηλώσεις (η πρώτη ήταν της Κίνησης Πολιτών για τα Τέμπη, τις ιδιωτικοποιήσεις, το νερό και την κρατική καταστολή) και αποτελούν τις μόνες επί της ουσίας πολιτικές εκδηλώσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην πόλη και δείχνουν ότι η «ζήτηση» από τον κόσμο είναι μεγάλη. Αυτή είναι και η καλύτερη «προεκλογική» καμπάνια που μπορεί να κάνει η Αριστερά και το κίνημα το επόμενο διάστημα, τόσο ενάντια στην μισητή κυβέρνηση Μητσοτάκη όσο και για να ξεμπροστιάσει ή να πιέσει από τα αριστερά την ψοφοδεή «θεσμική» αντιπολίτευση, ενισχύοντας τις ιδέες και τις δυνάμεις της αντίστασης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.