Kάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση!

του Χρήστου Βαγενά

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία ανήκουν στην εργατική τάξη και όχι στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαμέσου του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση. Αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ το παρουσίασαν με τυμπανοκρουσίες λέγοντας ότι θα έχει αυξήσεις τις συντάξεις και θα εφαρμόσει αλλαγές που αποφάσισε το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας), που θα βελτίωναν κατά πολύ το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου.

Δυστυχώς όμως και εδώ κυριαρχεί η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης. Τα όποια θετικά αυτού του νομοσχεδίου είναι απολύτως περιορισμένα και αυτό που κυριαρχεί είναι η ραγδαία μετατόπιση προς την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης και το Ασφαλιστικό Σύστημα των Τριών Πυλώνων.

Αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά έρχεται να νομιμοποιήσει το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) με την εφαρμογή αποφάσεων του ΣτΕ. Υπενθυμίζουμε ότι το ΣτΕ έβγαλε νόμιμες και συνταγματικές όλες σχεδόν τις περικοπές των συνταξιούχων όλα τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων! Θεώρησε αντισυνταγματικές μόνο κάποιες περικοπές σε ποσοστά αναπλήρωσης και σε κάποιες επικουρικές.

 

Έτσι οι αυξήσεις που θα δοθούν με αυτό το νομοσχέδιο στους δικαιούχους κύριας σύνταξης, σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου θα είναι 0,56% – 8% μεικτά και αποκλειστικά για όσους έχουν 31-40 έτη ασφάλισης.

Αυτό αφορά ένα ελάχιστο ποσοστό συνταξιούχων κάτω από το 5% αυτή τη στιγμή και το ποσοστό αυτό θα γίνεται όλο και πιο μικρό, καθώς έχουμε όλο και μικρότερη συγκέντρωση ενσήμων από τους ήδη εργαζόμενους (λόγω κρίσης, ανεργίας, επισφάλειας, μερικής και ανασφάλιστης εργασίας κλπ), ενώ στους πιο νέους η κατάσταση είναι δραματική.

Βέβαια πραγματικές αυξήσεις θα δει ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό των συνταξιούχων, καθώς τα όποια ποσά υπολογιστούν θα εξανεμιστούν από την προσωπική διαφορά και τους φόρους.

Στις επικουρικές συντάξεις θα δοθούν επίσης κάποια ψίχουλα αύξησης για όσους είχαν περικοπές, γιατί το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ. Τα ποσά για αυτές τις κατηγορίες κυμαίνονται από 1-50 ευρώ (!) και αφορούν ένα ποσοστό περίπου 15% των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης.

Την ίδια στιγμή καταργούν την 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει νέα περικοπή για χιλιάδες συνταξιούχους.

Αυτές είναι οι περιβόητες αυξήσεις του Ασφαλιστικού “Βρούτση”, που θα δοθούν αναδρομικά από τον Οκτώβρη μόνο για τις επικουρικές. Τώρα πως θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις όταν στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ είναι άλλο ζήτημα!

 

Η κυβέρνηση της δεξιάς αποδέχεται όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου για τα όρια συνταξιοδότησης, τον διαχωρισμό εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης και τις συντάξεις πείνας (περικοπές 20%-35%) και το προωθεί ακόμα περισσότερο με την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική & Εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ. Ενώ προεκλογικά διαφωνούσε με την ενοποίηση όλων των Ασφ. Ταμείων κύριας ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, τώρα έρχεται και το προεκτείνει με την ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ.

Με αυτό τον τρόπο σταδιακά το κράτος θα αποχωρήσει από την Επικουρική Ασφάλιση και την Εφάπαξ Παροχή, η οποία θα δοθεί στα Επαγγελματικά Ταμεία και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Αφού εκμεταλλευτεί βέβαια τα 7 δίς ευρώ αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ και το 1 δις που χρωστάει ο ΕΦΚΑ στο Επικουρικό. Μπορεί να μην πέρασε σε αυτή τη φάση το σχέδιο Μηταράκη για το ΕΤΕΑΕΠ, όμως όλα δείχνουν ότι το πηγαίνουν προς τα εκεί, όπου ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει το κατάλληλο επενδυτικό σχέδιο για τον εαυτό του!

Εδώ πρέπει να κάνουμε μία παρένθεση και να καταγγείλουμε την προώθηση των Επαγγελματικών Ταμείων που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια από το ΙΝΕΠ του ΕΚΔΔΑ σε δημόσιους υπαλλήλους (ακόμα και Ασφαλιστικών Ταμείων), που πηγαίνουν εκεί για διάφορα σεμινάρια.

 

Σε αυτό το νομοσχέδιο έχουμε αύξηση των εισφορών κατά 20% για την συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων, ενώ ταυτόχρονα σε αυτούς που πλήρωναν τα μεγαλύτερα ποσά μειώνει τις εισφορές μέχρι και 10 φορές!

Επίσης μπαίνει σε εφαρμογή και το σχέδιο μείωσης των εισφορών των μισθωτών κατά 5% σε βάθος τετραετίας, με μείωση στις εισφορές κατά 0,9% με το μεγαλύτερο μέρος να επιμερίζεται στον εργοδότη. Αυτές οι μειώσεις σίγουρα θα έχουν αντίκτυπο είτε στα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ, είτε στα κοινωνικά προγράμματα (ΟΕΚ, ΟΕΕ κα), είτε οπουδήποτε αλλού.

 

Μία άλλη πτυχή από την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου αφορά τη μηχανογράφηση του e-ΕΦΚΑ  (Ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ) και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε πρώτη φάση αυτό ακούγεται σωστό και απαραίτητο, όμως αυτή την ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ θα την αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες με το αζημίωτο. Και η μέχρι τώρα συνεργασία τους με τα Ασφαλιστικά Ταμεία δείχνει ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σωστά, καθώς κινούνται ευκαιριακά, με σκοπό το κέρδος και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η επιβίωση τους βασίζεται στις γνωριμίες με την πολιτική εξουσία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους.

Με αυτό τον τρόπο όλο και περισσότερες λειτουργίες και αρμοδιότητες του Δημόσιου Τομέα, που εκτελούσε μόνιμο προσωπικό, περνάει στα χέρια ιδιωτικών εταιριών, κάνοντας πράξη και με αυτό τον τρόπο το “μικρότερο” και επιτελικό Κράτος.

 

Από την ενοποίηση όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων στον ΕΦΚΑ είναι δεδομένο ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Ήδη οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, ειδικά στις απονομές συντάξεων και αναμένονται να χειροτερεύσουν, όσο αυτή η διαδικασία ενοποίησης θα προχωράει από τις κεντρικές υπηρεσίες στα υποκαταστήματα εξυπηρέτησης κοινού.

Τα παραδείγματα εφαρμογής του ΕΦΚΑ σε περιοχές της Περιφέρειας προειδοποιούν για έξι μήνες επιπλέον καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων!

Οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν, έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους, το προσωπικό δεν ανανεώνεται με νέες προσλήψεις, οι συμβάσεις του Ειδικού Προγράμματος ΟΑΕΔ τελειώνουν τις επόμενες εβδομάδες και μόνο η Διοίκηση του ΕΦΚΑ και η πολιτική ηγεσία νομίζουν ότι όλα θα είναι εντάξει.

 

Για το τέλος κρατάμε και σημειώνουμε ότι η Δεξιά στην Ελλάδα έχει εμφυλιοπολεμικές ρίζες και δεν αλλάζει, όσα επικοινωνιακά περιτυλίγματα κι αν χρησιμοποιήσει. Η αλλαγή του ονόματος του ΕΦΚΑ από Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε ΕΘΝΙΚΟ Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι μία ακόμα εικόνα ιδεολογικής επίθεσης των συντηρητικών και οπισθοδρομικών απόψεων που θέλει να περάσει στην κοινωνία.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι όμως δεν θα επιτρέψουν να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Θα ανατρέψουμε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές και όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους!

 

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.