Απόφαση Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Σχετικά με την τελευταία προκήρυξη του ΕΛΙΔΕΚ

image_pdfimage_print

Η πραγματικότητα για έναν/μία υποψήφιο/α διδάκτορα/διδακτόρισσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα είναι γνωστή σε όλους μας. Η εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών γίνεται τις περισσότερες φορές σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες. Ένα διαρκές και συχνότατα ατελέσφορο κυνήγι χρηματοδότησης από υποτροφίες (ΕΛΙΔΕΚ, ΙΚΥ κ.α.) ή βραχυπρόθεσμα προγράμματα που σπάνια εξασφαλίζουν τον/την ΥΔ για το σύνολο της διατριβής του/της. Πολλοί και πολλές από εμάς έχουμε στηρίξει την επιβίωση μας κατά την περίοδο του διδακτορικού σε υποτροφίες που έχουν δοθεί από τον ΕΛΙΔΕΚ. Οι απολαβές που έχει ένας (ανασφάλιστος) υποψήφιος διδάκτορας από την υποτροφία δεν είναι ικανές ώστε τον συντηρήσουν και να του καλύψουν τα απαραίτητα για την διατριβή έξοδα. Η άθλια αυτή κατάσταση γίνεται όμως διαρκώς χειρότερη. Οι ετήσιες προκηρύξεις του ΕΛΙΔΕΚ γίνονται όλο και πιο περιορισμένες. Χρόνο με το χρόνο μειώνεται το συνολικό ποσό της προκήρυξης με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο αυστηρά τα κριτήρια που πρέπει κάποια να πληροί για να υποβάλει αίτηση αλλά και τα κριτήρια που μια αίτηση γίνεται δεκτή.

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στη φετινή, 5η προκήρυξη του ΕΛΙΔΕΚ για τους/τις ΥΔ αποκλείουν κάθε ΥΔ που μπορούσε να υποβάλει στην περσινή. Έτσι όποια δεν κατάφερε να πάρει υποτροφία ΕΛΙΔΕΚ πέρσι (δηλαδή τον πρώτο χρόνο του διδακτορικού της) είναι καταδικασμένη να συνεχίσει να δουλεύει απλήρωτη χωρίς καν να έχει την επιλογή να διεκδικήσει χρηματοδότηση από έναν από τους βασικούς φορείς χρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα. Η εξοντωτική αυτή συνθήκη μας οδηγεί, παράλληλα με τις διατριβές μας να αναζητούμε οικονομικούς πόρους πέραν της εργασίας μας για να επιβιώσουμε, να συντηρήσουμε εμάς και το διδακτορικό μας.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει κρατική χρηματοδότηση που να εξασφαλίζει έναν ΥΔ από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα της διατριβής του, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αξιοπρεπείς απολαβές, καθώς και τους απαραίτητους πόρους για όλες τις δαπάνες στα πλαίσια των διδακτορικών διατριβών.

Απαιτούμε:

  • Τον επαναπροσδιορισμό των όρων της τελευταία προκήρυξης ΕΛΙΔΕΚ ώστε να μην αποκλείει συναδέλφους και συναδέλφισσές μας από το να διεκδικήσουν υποτροφία
  • Τον επαναπροσδιορισμό των όρων όλων των προκηρύξεων ΕΛΙΔΕΚ ώστε οι ΥΔ να να συνάπτουν συμβάσεις εργασίας

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παλέψουν μέσα από το σωματείο μας, τις συνελεύσεις και τις δράσεις του, διεκδικώντας πλήρη κάλυψη των οικονομικών αναγκών των ΥΔ ώστε κανείς να μην αναγκαστεί εκπονήσει απλήρωτη διδακτορική διατριβή. Τέρμα στο καθεστώς των υποτροφιών. Δεν είναι τροφεία, είναι μισθός. Πάλη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον κλάδο, πάλη για μισθό, ωράριο, ασφάλιση.

ΠρόεδροςΓραμματέας
Ειρήνη ΘάνουΜαρία (Μάνια)
Σωτηροπούλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.