Αντίποινα Πλεύρη κατά ειδικευόμενης γιατρού για τη «θερμή» υποδοχή

image_pdfimage_print

Επιχείρηση επιστημονικής εξόντωσης για πολιτικούς λόγους

Θεοπίστη Καπέτα

Η παθολόγος Αργυρή Ερωτοκρίτου είναι μέλος του γενικού συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, εκλεγμένη με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή.

Όπως όλοι οι γιατροί που σχετίζονται με την εργατική συλλογικότητα της αντισυστημικής ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι μαχόμενη γιατρός, με πολυετή επιστημονική και κοινωνική προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Παράλληλα, είναι στην πρώτη γραμμή της αγωνιστικής κινηματικής δράσης για τη δημόσια περίθαλψη.

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου μέχρι πρότινος υπηρετούσε ως επικουρική ειδικευμένη γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Εκεί όπου πριν λίγους μήνες, στη διάρκεια κινητοποίησης στις 12 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη στο νοσοκομείο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της υφυπουργού Μίνας Γκάγκα, ο πρώτος είχε δηλώσει «εξοργισμένος» και πως «αυτοί οι γιατροί που διαμαρτύρονται με τις ντουντούκες δεν έχουν θέση στα δημόσια νοσοκομεία».

Η γιατρός πρόσφατα, μετά από τη νόμιμη διαδικασία προκήρυξης θέσης και επιλογής-κρίσης (πρόκειται για ανοιχτή προκήρυξη που ελέγχονται βιογραφικά, συνεντεύξεις, επιστημονικό έργο, κλινικό έργο, προϋπηρεσία κλπ.) κατέλαβε θέση επιμελήτριας β΄ παθολόγου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το οποίο ως γνωστό έχει τεράστιες ανάγκες.

Τη Δευτέρα 13/3 η γιατρός παρουσιάστηκε, ορκίστηκε διά του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας (όπως γίνεται αν σε ένα νοσοκομείο υπάρχουν περισσότερα του ενός ομοειδή τμήματα) και τοποθετήθηκε στην Ε΄ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Την επόμενη μέρα (14/3) το πρωί, έκπληκτη είδε να της κοινοποιείται έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής του νοσοκομείου Τάσος Γρηγορόπουλος, άλλαξε το προηγούμενο έγγραφο και την «επανατοποθέτησε» στην πρώην Πολυκλινική. Την επανατοποθέτησε δηλαδή εκτός νοσοκομείου, σε μία Πολυκλινική όπου λειτουργεί μόνο ένα τακτικό εξωτερικό ιατρείο με ραντεβού. Με τον τρόπο αυτό, από νοσοκομειακή γιατρό την μετατρέπουν σε γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Ένας νοσοκομειακός γιατρός αντιμετωπίζει περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, στην νοσηλεία τους στην κλινική, στα εξωτερικά ιατρεία της εκάστοτε κλινικής και είναι μέρος μιας ομάδας που διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν ασθενείς. Αντίθετα, η πρωτοβάθμια περίθαλψη –όπως αυτή που παρέχεται στην εν λόγω Πολυκλινική– δεν έχει νοσηλευόμενους ασθενείς, δεν έχει επείγοντα περιστατικά παρά μόνο προγραμματισμένα τακτικά ραντεβού.

Μάλιστα αυτή η ενέργεια του διοικητή είναι σαφέστατα έκνομη, καθώς η προκήρυξη της θέσης και το ΦΕΚ διορισμού της γιατρού προβλέπει πως η συγκεκριμένη θέση αφορά τη νοσοκομειακή μονάδα Ευαγγελισμός και όχι τη μονάδα Πολυκλινική. Επίσης, σε αυτό το έγγραφο υπάρχει ο γελοίος ισχυρισμός, ενδεικτικός σκοπιμότητας, πως οι υποτιθέμενες ανάγκες στην Πολυκλινική δεν προϋπήρχαν, αλλά προέκυψαν αιφνίδια την περασμένη Δευτέρα, λίγη ώρα μετά την αρχική τοποθέτηση της γιατρού.

Επίσης, είναι πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που εκδιώκεται αμέσως με τον διορισμό, ειδικευμένος γιατρός από τον Ευαγγελισμό προς την Πολυκλινική.  Πρόκειται σαφέστατα για μία κατάπτυστη αυταρχική ενέργεια που έχει να κάνει με τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κινηματική δράση της συγκεκριμένης γιατρού.

«Η διοίκηση της πρώτης Υγειονομικής Περιφέρειας και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, αν δεν αναιρέσουν άμεσα την ενέργεια αυτή, χρεώνονται την πλήρη ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση, όπως και με παρόμοιες κατάπτυστες ενέργειες των τριών  τελευταίων ετών ενάντια σε άλλους γιατρούς, είναι πάρα πολύ βαθιά γελασμένοι, αν νομίζουν ότι έτσι μπορούν να μας φοβίσουν. Τους ενημερώνουμε άλλη μία φορά ότι έτσι, όχι μόνο δεν μας φοβίζουν αλλά μας εξοργίζουν και ενισχύουν την αποφασιστικότητα μας»,  δηλώνει στο Πρινο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (18.3.23)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.