7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη

image_pdfimage_print

του Αλέξη Λιοσάτου

To τριήμερο 29/6- 1/7 πραγματοποιήθηκε το 7ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη. Γι’ άλλη μια φορά αποτέλεσε ένα μαζικό πολιτικό-πολιτιστικό γεγονός στην πόλη, μια πολύχρωμη γιορτή αλληλεγγύης και συνύπαρξης πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, ντόπιων και μεταναστών, μικρών και μεγάλων, αντρών, γυναικών, ανθρώπων ποικίλλου σεξουαλικού προσανατολισμού, κάθε λογής καταπιεσμένων.

Το καθημερινό έργο και τα φεστιβάλ της ΑΡΣΙΣ έχουν αποτελέσει για πολλά χρόνια μια ανακουφιστική διέξοδο για εκατοντάδες πολίτες αριστερών και ανθρωπιστικών πεποιθήσεων και με διάθεση να συνεισφέρουν εθελοντικά στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία για τους αδύναμους. Όλοι και όλες όσες συμμετέχουν διαβεβαιώνουν ότι η τοπική ΑΡΣΙΣ δεν δέχεται καμία χρηματοδότηση ούτε από το κράτος ούτε από την ΕΕ αλλά στηρίζεται από ίδιους πόρους, των εθελοντών , των φίλων και των δραστηριοτήτων της.

Το κάλεσμα για το φετινό φεστιβάλ τους διακήρυσσε (και προσυπογράφουμε) :

“Σε μια εποχή μνημονιακής φτώχειας, απειλών πολεμικών συρράξεων, ανόδου του εθνικισμού και νέων ροών προσφύγων, εμείς αντιστεκόμαστε και προτάσσουμε το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ως μια γιορτή του πολιτισμού, της δημιουργίας, των παιδιών, όλης της πόλης”, προσφέροντάς μας ένα πλούσιο τριήμερο εκδηλώσεων ενάντια στον ρατσισμό, τον πόλεμο, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το οποίο συνέθεσαν συζητήσεις, εργαστήρια, προβολές ταινιών, έκθεση φωτογραφίας, παζάρι βιβλίου και συναυλίες, με τη συμμετοχή και στήριξη δεκάδων τοπικών συλλογικοτήτων.

Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι πως όπως στην πολιτική , έτσι και σε ΜΚΟ (ή, εν πάση περιπτώσει, σε ότι οτιδήποτε θυμίζει ΜΚΟ – η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης δεν λειτουργεί ως ΜΚΟ), ισχύει το «δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Ίσως για πρώτη φορά, η πρόσκληση για ομιλητές περιέλαβε και δυνάμεις που σχετίζονται με την οργανωμένη Αριστερά. Κάποιοι ήταν επιφυλακτικοί γιατί «ο ρόλος των ΜΚΟ είναι ύποπτος» . Εμείς ως Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» δεχτήκαμε να συμμετέχουμε με μεγάλη μας χαρά, με δεδομένα τα παραπάνω, αλλά και την σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτιστεί σε δράσεις αντίστασης και αλληλεγγύης με κόσμο της ΑΡΣΙΣ την προηγούμενη δεκαετία.

Επιπλέον, ιδιαίτερα στο φόντο της εθνικιστικής έξαρσης, της συντηρητικής αναδίπλωσης και του κινδύνου φασιστικών επιθέσεων στο φόντο της όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της συμφωνίας για το Μακεδονικό , νιώσαμε ότι έχουμε έναν λόγο παραπάνω συμμετοχής και στήριξης μιας ούτως ή άλλως σημαντικής προσπάθειας.

Προτιμήσαμε τη «συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης» από τους εύκολους αφορισμούς και φυσικά δεν το μετανιώσαμε.

Συμμετείχαμε στην εκδήλωση για την πάλη ενάντια στον σεξισμό, με ομιλήτρια την Κική Σταματόγιαννη, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 50 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες και νεολαία, και διαδώσαμε τις απόψεις μας, καλώντας τον κόσμο να στρατευτεί στην ταξική προσέγγιση αντιμετώπισης του σεξισμού, μέσα από τις γραμμές μας.

Γι’ άλλη μια φορά, γι’ άλλη μια χρονιά, ακούσαμε ξανά και ξανά από κόσμο της Αριστεράς «ευτυχώς που έχουμε και την ΑΡΣΙΣ στην Κοζάνη…». Κατά κάποιον τρόπο είναι η «σκληρή αλήθεια». Σαφώς θα ήταν προτιμότερο για εμάς να έχει η Αριστερά και οι συλλογικότητές της ρόλο πρωταγωνιστή στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ, και όχι κομπάρσου –στην καλύτερη περίπτωση, έτσι ώστε να αναδείξει την ταξική διάσταση της πάλης ενάντια στην καταπίεση και το επαναστατικό της όραμα για μια άλλη κοινωνία. Σε μια περίοδο υποχώρησης της Αριστεράς και του κινήματος αντίστασης, εργαζόμαστε κόντρα στο ρεύμα για να αλλάξει αυτή η άσχημη εικόνα στην επαρχία, που βρίσκεται πολύ πίσω συγκριτικά με τις μεγάλες πόλεις, σε μεγάλο βαθμό αντικειμενικά. Μέχρι όμως η Αριστερά να καταστεί σε θέση να συνδιοργανώνει αντίστοιχα γεγονότα, το αντιρατσιστικό φεστιβάλ της ΑΡΣΙΣ παραμένει μάλλον η μοναδική κινηματική δραστηριότητα που διαπερνά μαζικά την τοπική κοινωνία με μηνύματα αλληλεγγύης και δράσης ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό. Δεν μένει λοιπόν παρά να αναγνωρίσουμε κι εμείς την …σκληρή αλήθεια, να δώσουμε συγχαρητήρια στους δεκάδες εθελοντές κι εθελόντριες για τη διοργάνωση και να ευχαριστήσουμε για τη φιλοξενία- και εις ανώτερα!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.