Επιτυχία της Αριστερής Κίνησης στις εκλογές του συνδικάτου εργαζομένων στον (πρ.) ΟΑΕΕ

image_pdfimage_print

Του Χρήστου Βαγενά, μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ και στο ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ

 

Στις 23 Μαΐου έγιναν οι εκλογές στο συνδικάτο εργαζομένων στον ΟΑΕΕ, που είναι Ασφαλιστικό Ταμείο, που έχει ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Δυστυχώς τα συνδικάτα παραμένουν ακόμα ξεχωριστά, με ευθύνη των ηγεσιών των δύο Ομοσπονδιών.

Στις εκλογές συμμετείχαν πέντε παρατάξεις, όπου σημειώθηκαν αρκετά ευτράπελα. Η πρώτη παράταξη, όπου αποτελείται από την συνεργασία δύο παρατάξεων (Συνδικαλιστική Αλλαγή και Υπέρβαση), περιλαμβάνει άτομα προερχόμενα κυρίως από την ΠΑΣΚΕ (ΠΑΣΟΚ) και από τον συντηρητικό-δεξιό χώρο, όπου εδώ και αρκετά χρόνια δηλώνουν “ανεξάρτητοι”, ενώ έφτασαν στο σημείο να συνεργάζονται με αριστερά κόμματα και παρατάξεις! Καιροσκοπικά θα προσθέταμε εμείς, καθώς φαίνονται πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον οποιονδήποτε για τις θέσεις και τις καρέκλες. Πρόσφατα για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΕΦΚΑ, συνεργάστηκαν με την ΠΑΣΚΕ του ΙΚΑ.

Η δεύτερη παράταξη η Ενωτική Συνεργασία για την Ανατροπή αποτελεί μετεξέλιξη της ΔΑΚΕ του ΟΑΕΕ. Αρκετά χρόνια δήλωναν και αυτοί “ανεξάρτητοι”, ενώ όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση άρχιζαν πολλοί να κάνουν και τους Συριζαίους. Σε αυτές τις εκλογές αυτό επισημοποιήθηκε κατά κάποιο τρόπο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ Ασφαλιστικών Ταμείων-ΕΦΚΑ (κυρίως από το ΙΚΑ και το ΕΤΑΑ) τους στήριξε και έκαναν μάλιστα και κοινή εμφάνιση μαζί στο χώρο των εκλογών. Η σκοπιμότητα και ο αμοραλισμός και από τις δύο πλευρές σε όλο τους το μεγαλείο!

Δυστυχώς αυτά συμβαίνουν, ενώ οι εργαζόμενοι λιώνουν κυριολεκτικά και όλοι αυτοί οι “ανεξάρτητοι” το μόνο που κάνουν είναι να υπόσχονται ρουσφέτια και πουλάνε εκδουλεύσεις στον κόσμο. Χωρίς να έχουν καμία διάθεση να αγωνιστούν και να συγκρουστούν. Με ποιους να συγκρουστούν κιόλας; Με αυτούς που αύριο θα πάνε να ζητήσουν ρουσφέτια;

Τα αποτελέσματα των εκλογών

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ1141
ΕΓΚΥΡΑ1088
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ53
Α/ΑΠΑΡΑΤΑΞΗΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΔΡΕΣ
1ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΥΠΕΡΒΑΣΗ (ΚΑΡΥΔΑΣ)63658,46%9
2ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΥΦΑΝΤΗΣ)17315,90%3
3ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ16915,53%3
4ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΜΕ)625,70%0
5ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ)484,41%0
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΟΠΟΚΠ
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ1140
ΕΓΚΥΡΑ1077
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ63
Α/ΑΠΑΡΑΤΑΞΗΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΟΙ
1ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΥΠΕΡΒΑΣΗ (ΚΑΡΥΔΑΣ)64459,80%23
2ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΥΦΑΝΤΗΣ)16715,51%6
3ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ15214,11%5
4ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΜΕ)615,66%2
5ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ)484,46%2
38
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ (ΑΘΗΝΑ)
ΨΗΦΙΣΑΝΤΕΣ417
ΕΓΚΥΡΑ400
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ17
Α/ΑΠΑΡΑΤΑΞΗΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ  
1ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ-ΥΠΕΡΒΑΣΗ (ΚΑΡΥΔΑΣ)15739,25%
2ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΥΦΑΝΤΗΣ)7418,50%
3ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ12330,75% 
4ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ (ΠΑΜΕ)307,50%
5ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ (ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ)164,00%

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ είναι η παράταξη στο χώρο, που χτίστηκε πραγματικά από τα κάτω. Από εργαζόμενους της ριζοσπαστικής Αριστεράς και ανένταχτους και απογοητευμένους αγωνιστές. Στήριξε τον Σύριζα των κινημάτων, των πλατειών και του 3%, αλλά όταν έγινε η στροφή τον Ιούλη του 2015 η συντριπτική πλειοψηφία τον εγκαταλείψαμε. Κάποιοι μας χλεύασαν τότε, γιατί φύγαμε από ένα κόμμα κυβερνητικό. Εμείς όμως δεν μπορούσαμε να συμβιβαστούμε με τα Μνημόνια και τα αντεργατικά μέτρα.

Συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε από πολλά μετερίζια, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις και χωρίς να συμπράξουμε συνδικαλιστικά με τους παραγοντίσκους των άλλων παρατάξεων που συνεργάζονταν αρμονικά (μέχρι πρόσφατα) και στο σύλλογο και στην Ομοσπονδία μας. Είμαστε περήφανοι και περήφανες που σταθήκαμε με αξιοπρέπεια όλο αυτό το διάστημα …

Προτείναμε όλο αυτό το διάστημα τον δύσκολο, αλλά σωστό δρόμο του συλλογικού και ενωτικού αγώνα, χωρίς ψέμματα και υποσχέσεις για ρουσφέτια. Τις περισσότερες φορές κόντρα στο μέσο όρο της κοινωνίας.

Είχαμε όμως πάντα εμπιστοσύνη στον κόσμο. Στις τελευταίες εκλογές οι εργαζόμενοι μας τίμησαν με την ψήφο τους. Πήραμε 15,53% πανελλαδικά και καταλάβαμε την 3η θέση με τέσσερις ψήφους διαφορά από τους δεύτερους. Στην Αθήνα, όπου κυρίως παρεμβαίνουμε πήραμε 30,75% (2η θέση), με την πρώτη παράταξη να παίρνει 39,25%.Οι δύο πρώτες παρατάξεις έχουν κληρονομήσει στην επαρχία τα δίκτυα της ΠΑΣΚΕ (1ος συνδυασμός) και της ΔΑΚΕ (2ος συνδυασμός) έτσι έχουν περισσότερες δυνατότητες παρέμβασης εκεί.

Εμείς έχουμε αναπτυχθεί σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας (Κρήτη, Αχαία Κορινθία), αλλά με αργούς ρυθμούς, καθώς δεν είναι εφικτό και λόγω κόστους και λόγω χρόνου. Πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Βασικός μας στόχος μας στόχος την επόμενη περίοδο, θα είναι να προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε περισσότερο το συνδικάτο, να οργανώσουμε σε αγωνιστική κατεύθυνση τους συναδέλφους, να κάνουμε δράσεις για αυτούς και να αποτελέσει η παράταξη μας την εναλλακτική πρόταση για πλήρη ανατροπή των συσχετισμών στο συνδικάτο μας. Αυτούς τους στόχους θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να υπηρετούμε, γιατί θεωρούμε ότι μόνο έτσι βοηθάμε το συλλογικό καλό της εργατικής τάξης. Venceremos!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.