Δύο μήνες κυβέρνηση ΝΔ: δώρα για το κεφάλαιο, τίποτα για τους εργαζόμενους. Όλοι-ες 7 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ !

image_pdfimage_print

Η φετινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη ενόψει της ΔΕΘ 7 Σεπτέμβρη είναι ευκαιρία για μια πρώτη μαζική απάντηση στα μέτρα που υπόσχεται η κυβέρνηση της ΝΔ στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Δύο μήνες μετά τη νίκη της στις εκλογές αποδεικνύει ότι συνεχίζει επάξια το δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθετώντας υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στην εργατική τάξη.

Έτσι μέσα στo καλοκαίρι, εκτός απ΄την κατάργηση του ασύλου, με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, καταργεί θετικά μέτρα για τους εργαζόμενους, για να ενισχύσει την “ευελιξία” της αγοράς. Αυτά αφορούν:

  • την κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης από τους εργοδότες, δηλαδή το ότι ο εργοδότης έπρεπε να επικαλεστεί κάποιο βάσιμο λόγο για να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζόμενων

  • την κατάργηση της κοινής και αλληλέγγυας ευθύνης του αναθέτοντος ενός έργου, του εργολάβου και του υπεργολάβου, που έδινε την δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους όταν (πολύ συχνά) έκλειναν οι εργολαβικές εταιρίες, από την επιχείρηση που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους

  • την αναστολή της προσφυγής των εργαζόμενων, όταν ο εργοδότης προσφεύγει σε συμφιλιωτική διαδικασία, με κίνδυνο να χαθούν οι νομικές-δικαστικές προθεσμίες

Η κυβέρνηση κάνει ένα δώρο στους επιχειρηματίες που ζητούσαν αυτές τις επιπλέον διευκολύνσεις, χωρίς να υπάρξει κάποια συζήτηση, προσπαθώντας να εμπεδώσει τον αυταρχισμό. Και δεν είναι μόνο αυτά. Τα δώρα προς το κεφάλαιο συνεχίζονται: η ΝΔ υπόσχεται μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων στο 24% και το επόμενο έτος στο 20%, η ΔΕΗ βαδίζει προς ιδιωτικοποίηση και κατάργηση εκπτώσεων για την εμπρόθεσμη πληρωμή ρεύματος, το ΚΑΣ έδωσε θετική γνωμοδότηση για τις επενδύσεις Λάτση στο Ελληνικό.

Ο υπ. Εργασίας Βρούτσης έχει δηλώσει τις προθέσεις του να συνεχίσει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για περιορισμούς στο δικαίωμα στην απεργία και τον ελεύθερο συνδικαλισμό. Με δηλώσεις του αναφέρει ότι για να αποφασιστεί απεργία πρέπει να υπάρχει ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα συγκεντρώνει ποσοστό 50%+1 και ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστών και μελών των συνδικάτων που μας γυρίζει πίσω αρκετές δεκαετίες, όταν η Ασφάλεια και η Αστυνομία παρέμβαιναν φανερά και κρυφά στα συνδικάτα για να τα ελέγξουν ή να τα διαλύσουν. Η κατάργηση του ΑΜΚΑ μεταναστών με απλή απόφαση και οι δηλώσεις Κικίλια για περίθαλψη κυρίως για Έλληνες (κατά προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και τουριστών που έχουν Ευρωπαϊκή κάρτα περίθαλψης!) δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της ρατσιστικής δεξιάς του κόμματος του Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση θέλει να εμπεδώσει προκαταβολικά, πριν εμφανιστούν αντιδράσεις, το δόγμα ‘νόμος και τάξη’ σκληραίνοντας τα μέτρα καταστολής. Αυτό το νόημα έχει η επανασύσταση των ομάδων ΔΕΛΤΑ, η πρόσληψη επιπλέον 400 ΜΑΤατζήδων τη στιγμή που υγεία και παιδεία παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, η συγχώνευση κάτω από την ομπρέλα του υπ. Δημόσιας τάξης, της μεταναστευτικής πολιτικής και του σωφρονισμού των φυλακών, η εκκένωση των καταλήψεων προσφύγων στα Εξάρχεια, οι προσαγωγές (ξανά!) των Τούρκων αγωνιστών ενώ βρίσκονταν σε διακοπές. Πίσω από την κατάργηση του ασύλου κρύβεται το πραγματικό πρόσωπο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θα ακολουθήσει μέσα κι έξω απ΄ τα πανεπιστήμια: επίθεση σε δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες, καταστολή, εκφοβισμός των εργαζομένων και της νεολαίας. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα που της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση Σύριζα.

Το σύνθημα της Νεας Δημοκρατίας είναι ένα: Όλα για το κεφάλαιο, τίποτα για τον εργαζόμενο. Πρέπει το επόμενο διάστημα να υπάρχει μια πρώτη απάντηση από το εργατικό κίνημα απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις. Οι μνημονιακές-αντεργατικές πολιτικές δεν θα σταματήσουν, αν δεν αντισταθούμε. Οι παρατάξεις της Αριστεράς και οι εργαζόμενοι με ενωτική κατεύθυνση μπορούμε να βάλουμε φραγμό στη Δεξιά. Όπως το έχουμε κάνει αρκετές φορές με τους αγώνες μας τα τελευταία χρόνια.

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 6.00 μ.μ Καμάρα
Πολιτική Οργάνωση ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΗΜΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.