«Βραχυκύκλωμα στο σκοτεινό κύκλωμα»

image_pdfimage_print

Νίκη των εργαζοµένων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήµου Νέας Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

Του Γιώργου Ορταντζόγλου*

Με ψήφους 19 υπέρ, 12 κατά και 2 «παρών» (από την παράταξη του δηµάρχου) το ∆ηµοτικό Συµβούλιο στον ∆ήµο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε να σταµατήσει οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά την αντικατάσταση φωτιστικών παλαιάς τεχνολογίας µε νέας τεχνολογίας LED από ιδιωτική εταιρεία, συνολικής αξίας 3.724.292,26 ευρώ!

Το Σωµατείο Εργαζοµένων του δήµου φρόντισε να θέσει το θέµα ως έκτακτο προς συζήτηση στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο, ενώ θα έπρεπε η ∆ιοίκηση να το είχε συµπεριλάβει στα θέµατα ηµερήσιας διάταξης. Το Τµήµα Ηλεκτροφωτισµού κατέθεσε εµπεριστατωµένη πρόταση για προµήθεια υλικών και φωτιστικών που προβλέπει η τοποθέτησή τους να γίνει από τους ηλεκτρολόγους του δήµου, µε συνολικό κόστος 1.090.842,80 ευρώ, χωρίς ιδιωτικά-εργολαβικά υπερκέρδη, από τη στιγµή µάλιστα που υπάρχουν άµεσα διαθέσιµα χρήµατα στο ταµείο ανταποδοτικών. Με την πρόταση αυτή, τα ταµεία του δήµου ωφελούνται ούτε λίγο ούτε πολύ κατά 2.633.449,46. Βάζοντας φραγµό µόνο στη συγκεκριµένη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ο δήµος µπορεί να εξοικονοµήσει ένα τεράστιο για τα οικονοµικά του δεδοµένα ποσό, µειώνοντας την προβλεπόµενη από την πρόταση του δηµάρχου δαπάνη κατά 70%!

Σε µια συνεδρίαση «ναυάγιο» για την παράταξη του δηµάρχου, η πρότασή του καταψηφίστηκε. Προφανώς ο δήµαρχος είχε στο µυαλό του να περάσει στα µουλωχτά το ζήτηµα µέσω της οικονοµικής επιτροπής, όπου έχει την πλειοψηφία (νόµος Ν∆) και γι’ αυτό ήταν αρνητικός στη συζήτηση του θέµατος. Όµως η αντιπολίτευση άναψε αρχικά το «πράσινο φως» για να συζητηθεί το θέµα και κατόπιν άναψε το «κόκκινο φως» για να βάλει φρένο στα σχέδια της διοίκησης, τη στιγµή που ο δήµαρχος και οι λοιποί παρατρεχάµενοι προσπαθούσαν απεγνωσµένα να δικαιολογήσουν την πολιτική τους επιλογή (όχι βέβαια όλοι, κάποιοι δεν γνώριζαν τίποτα…).

«Φάµπρικα» ιδιωτικοποιήσεων

Ο δήµος µας δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, καθώς µια σειρά από δήµους τα τελευταία χρόνια προχωρούν σε τέτοιου είδους επιλογές. Η ανάγκη για ποιοτικότερο και φθηνότερο οδοφωτισµό µε φωτιστικά LED φέρνει στο προσκήνιο τεράστια υπερτιµηµένα κονδύλια, Σ∆ΙΤ, ιδιωτικοποιήσεις, προς όφελος των µεγάλων επιχειρηµατικών οµίλων, σύµφωνα µε την πολιτική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κοµµάτων που διαχρονικά κυβερνούν τη χώρα. Το πάρτι είναι τόσο… πολυέξοδο, που οι σχετικές δράσεις κοστολογούνται 2 και 3 φορές πάνω από την πραγµατική τους αξία, δεσµεύοντας τα ταµεία των δήµων και περιφερειών για πολλά χρόνια, µε όφελος για τις εταιρείες που µπορεί να ξεπεράσει το 70-80%.

Οι φωτοτεχνικές µελέτες (αποτύπωση του υφιστάµενου φωτισµού και πρόταση για αντικατάσταση µε νέα LED) από τις µελετητικές εταιρείες είναι το πρόσχηµα. Οι µελέτες αυτές στην πλειονότητά τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα, παρουσιάζουν λανθασµένες µετρήσεις (τεµάχια φωτιστικών σωµάτων, ισχύς Watt κ.λπ.) και αντίστοιχα οικονοµοτεχνικά στοιχεία. Όµως ο στόχος τους είναι να πάρουν τη δουλειά, γι’ αυτό και κάνουν προσφορές για τοποθέτηση/εγκατάσταση και συντήρηση για 10-12 χρόνια.

Στην περίπτωση της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, οι φωστήρες της δηµοτικής αρχής δεσµεύουν για 9 χρόνια το ταµείο του δήµου. Συγκεκριµένα, προβλέπουν δαπάνη 100.00 ευρώ για το 2021 και 453.036,53 ευρώ ανά έτος από το 2022 έως το 2029!

Σύµφωνα µε καταγγελίες, τέτοιου είδους συµβάσεις εµφανίζουν υπερτιµηµένους προϋπολογισµούς, µε αποτέλεσµα το όφελος που προκύπτει από την εξοικονόµηση ενέργειας να µην µπορεί να αντισταθµίσει τη δαπάνη αποπληρωµής της ετήσιας δόσης, και έτσι να προκύπτει αδυναµία αποπληρωµής της.

Τα βήµατα της απαξίωσης

Επειδή όµως σε αυτή τη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο, πρώτα έρχεται η απαξίωση και µετά σερβίρουν το «χαβιάρι» σαν τη µοναδική λύση στο πρόβληµα που οι ίδιοι δηµιούργησαν. Τον λογαριασµό όµως στο τέλος θα τον πληρώσουν τα «κορόιδα», δηλαδή οι δηµότες. Όταν έχουν να γίνουν προσλήψεις µόνιµου προσωπικού για πάνω από 10 χρόνια, όταν µεθοδευµένα δεν ενισχύεται ο µηχανολογικός εξοπλισµός, όταν δεν συντηρούνται τα υπάρχοντα οχήµατα, όταν δεν γίνεται προµήθεια υλικά λόγω µηδενικών προϋπολογισµών, αυτό τι µπορεί να σηµαίνει;

Αυτό τον δρόµο επιλέγουν και όχι µόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά σε όλες τις δηµόσιες υπηρεσίες (νοσοκοµεία, σχολεία, ασφαλιστικά ταµεία κ.λπ.), ώστε να διεισδύσουν ιδιωτικές εταιρείες που µοναδικό στόχο έχουν τα υπερκέρδη, εις βάρος της κοινωνίας, που καλείται να πληρώνει ακριβές και αµφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες.

Τα δικά µας αγωνιστικά βήµατα

Για πάνω από 10 χρόνια και µε διάφορους τρόπους οι δηµοτικές αρχές της Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας προσπαθούσαν ν’ ανοίξουν πόρτες στην ιδιωτική πρωτοβουλία για τον ηλεκτροφωτισµό – και όχι µόνο. Κάθε φορά όµως έβρισκαν σθεναρές αντιστάσεις από το σύνολο των εργαζοµένων του Τµήµατος Ηλεκτροφωτισµού και το Σωµατείο µας. Οι «φωτοτεχνικές µελέτες» και προσφορές από τα ιδιωτικά κοράκια διαδέχονταν η µία την άλλη, παρουσιάζοντας το προϊόν τους ως την καλύτερη και φθηνότερη λύση προς όφελος των δηµοτών!  Όλα αυτά εν κρυπτώ και χωρίς καµία ενηµέρωση από δηµάρχους, αντιδηµάρχους και διευθυντές προς το Τµήµα Ηλεκτροφωτισµού. Αναζητούσαν απεγνωσµένα συνενόχους για να υπογράψουν τη µελέτη καταδικάζοντας τον δηµόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας.

Επειδή όµως έχουν γνώση οι φύλακες, οι «ειδήµονες» της δηµοτικής αρχής πήραν ηχηρή απάντηση από το Τµήµα Ηλεκτροφωτισµού.

Αποδοµώντας σελίδα-σελίδα και σηµείο-σηµείο την πρόσφατη «φωτοτεχνική µελέτη» του ιδιώτη, παραθέσαµε δικά µας πραγµατικά οικονοµοτεχνικά στοιχεία, προτάσεις και σηµαντικά τεκµήρια που αποδεικνύουν την απαξίωση του Τµήµατός µας (επικίνδυνα οχήµατα/γερανοί, επαναλαµβανόµενοι µηδενικοί προϋπολογισµοί κ.λπ.). Αρχικά καλέσαµε τους επικεφαλής των παρατάξεων του ∆ηµοτικού Συµβουλίου και τον τοπικό Τύπο για ενηµέρωση και στη συνέχεια έγινε παρέµβαση από το Σωµατείο στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Οι τεκµηριωµένες παρατηρήσεις και προτάσεις µας έπεισαν στο σύνολό της την αντιπολίτευση, ενώ προβληµάτισαν και µέλη της παράταξης του δηµάρχου. Φροντίσαµε να µπουν πανό στο ∆ηµαρχείο, δηµοσιοποιήσαµε καταγγελίες και δελτία Τύπου στην τοπική κοινωνία, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις θέσεις µας.

Τελικά, στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Τετάρτης 7 Απριλίου µε 19 ψήφους υπέρ, 2 «παρών» και 12 κατά υπερψηφίστηκε:

Η ανάκληση κάθε ενέργειας ανάθεσης σε ιδιώτη της αντικατάστασης των λαµπτήρων LED.

Η ανάκληση των αποφάσεων του αντιδηµάρχου οικονοµικών που αφορούν την ανάθεση.

Η υιοθέτηση της πρότασης της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισµού και του Σωµατείου για εγκατάσταση των LED από τη υπηρεσία του δήµου µε κόστος 1.090.842 ευρώ.

Η απόφαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου µαζί µε τα υποµνήµατα του Σωµατείου να κοινοποιηθούν στο υπ. Εσωτερικών, την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση, την Περιφέρεια Αττικής, την ΚΕ∆Ε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο αγώνας µας δεν θα σταµατήσει όµως εδώ. Σκοπεύουµε να ενηµερώσουµε κάθε δηµότη µέσω επιστολής πόρτα-πόρτα, πανό σε όλες τις πλατείες της πόλης µας, κατάληψη ∆ηµαρχείου, πορείες και µικροφωνικές σε κεντρικά σηµεία.

Με σύνθηµα «∆ήµος για τους δηµότες – όχι για τους ιδιώτες», θα καλέσουµε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες, τα σωµατεία και κάθε αγωνιζόµενο άνθρωπο να παλέψουµε µαζί προς όφελος της πόλης. Για προσλήψεις µόνιµου προσωπικού στις υπηρεσίες που µέχρι σήµερα είναι υποστελεχωµένες, ώστε οι παροχές προς τους δηµότες να είναι ποιοτικότερες και οικονοµικότερες. Χωρίς εργολάβους, Σ∆ΙΤ, ανταποδοτικότητα, χαράτσια και φόρους που επιβάλλουν οι δήµοι, αλλά µε πλήρη χρηµατοδότηση από το κράτος.

*µέλος του ∆.Σ. του σωµατείου εργαζοµένων στον δήµο Νέας Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.