1

Tρίτη 21 Μάη, 24ωρη απεργία στο Δημόσιο

ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Η ακρίβεια τσακίζει το λαό και την εργατική τάξη την ίδια στιγμή που δεκάδες έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι τιμές ίδιων προϊόντων στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβότερες από όλη την Ευρώπη. Προϊόντα ελληνικά ή πολυεθνικών εταιριών στην Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς πωλούνται σε υψηλότερες τιμές και καθώς τα περισσότερα περιλαμβάνονται στα είδη βασικής ανάγκης, δεν μειώνεται ιδιαίτερα η ζήτηση τους, οδηγώντας σε μεγαλύτερα κέρδη τις μεγάλες εταιρίες. Πλέον το λαϊκό νοικοκυριό καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ηλεκτρικό, ενοίκιο και θέρμανση.

Ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ε.Ε., ενώ στις περισσότερες έρευνες είμαστε στην τελευταία θέση, παρά την πενιχρή αύξηση του κατώτατου μισθού. Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, που αποτελούν πλέον το ¼ του εργατικού δυναμικού και λαμβάνουν περίπου 435€ μικτά. 

Το Κοινωνικό Κράτος αποσυντίθεται σε δόσεις: Η Υγεία και η Παιδεία ιδιωτικοποιούνται και υπολειτουργούν, με υποδομές που υποβαθμίζονται και τρομερές ελλείψεις προσωπικού, εξαιτίας πολύ χαμηλών επιπέδων κρατικών δαπανών, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα περικόπτονται συστηματικά. Ως αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες επιδόσεις σε πάμπολλους δείκτες φτώχειας και κοινωνικής δυστυχίας. 

Το καθεστώς εκμετάλλευσης της εργασίας που εγκαθιδρύθηκε με τα Μνημόνια, όχι μόνο δεν αναιρέθηκε, αλλά εμπεδώνεται και από πολλές απόψεις εμβαθύνεται.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται αποσπασματικά και χωρίς ένα σχέδιο δράσης και αντιπαράθεσης με τις κυβερνητικές πολιτικές, ενώ η απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης και ορατής εναλλακτική πρότασης απογοητεύουν το εργατικό δυναμικό. 

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία φαντάζει ακλόνητη, αν συνυπολογίσουμε ότι ο κόσμος της επισφάλειας δεν συνδικαλίζεται, είτε γιατί δεν μπορεί, είτε γιατί δεν υπάρχουν συνδικάτα, ενώ και οι περισσότεροι συμβασιούχοι στο Δημόσιο αποκλείονται από τις περισσότερες Ομοσπονδίες.

Παρόλα αυτά η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 28 Φλεβάρη, ο αγώνας ενάντια στην προσχηματική αξιολόγηση ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών, η διάθεση του κόσμου να συμμετάσχει στην απεργία της ΓΣΕΕ  στις 17 Απρίλη, δείχνουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θέλει να αγωνιστεί και να αντισταθεί. Ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν ξεσπάσει μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στη συνεχιζόμενη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. 

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν στοχοποιηθεί από τις νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σαν οι υπεύθυνοι της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτοί που φταίνε όμως είναι οι κυβερνώντες, καθώς απαξιώνουν τον Δημόσιο Τομέα χωρίς επαρκή χρηματοδότηση και προσωπικό, για να εκχωρήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρίες, που κοστίζουν τελικά πολύ περισσότερο στους πολίτες. Πολλές φορές αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν, εκτός των άλλων και σε εγκλήματα και δολοφονίες, όπως έγινε στα Τέμπη με την διάλυση και ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

Γι’ αυτό συμμετέχουμε και στηρίζουμε την απεργία στο Δημόσιο Τομέα την Τρίτη 21 Μάη.

Πολιτική Οργάνωση “Κόκκινο Νήμα”