Το προσφυγικό μετά την καταδίκη των νεοναζί

image_pdfimage_print

Της Ελένης Μπενάτου

Η καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής είναι αναµφίβολα µια µεγάλη νίκη του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήµατος. Ωστόσο, δεν «τελειώσαµε» µε τους ακροδεξιούς, τους ρατσιστές και  όσους οραµατίζονται «φασιστικού» τύπου διαχείριση και οργάνωση της κοινωνίας. Ο θεσµοποιηµένος ρατσισµός του κράτους µε τους λακέδες του, το µεγαλύτερο τµήµα των ΜΜΕ, οδήγησαν στην άνοδο των ναζί· οι ίδιοι µηχανισµοί περιθωριοποίησαν, εγκλώβισαν και πλέον φυλακίζουν σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» πρόσφυγ(ισσ)ες και µετανάστ(ρι)ες.

Είναι η κυβέρνηση µε τον αρµόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη εκείνη που δίνει εντολές στο ελληνικό Λιµενικό να προβεί σε παράνοµες επανοπροωθήσεις προσφύγ(ισσ)ων προς την Τουρκία και εγκατάλειψή τους στη θάλασσα, προκειµένου να πετύχουν τον στόχο «της µείωσης των ροών», αδιαφορώντας για το ανθρώπινο κόστος. Είναι ο ίδιος ο υπουργός που κατηγορεί και διώκει ποινικά όσους και όσες καταγγέλλουν τις επανοπροωθήσεις, όπως στην περίπτωση των 35 εργαζόµενων σε ΜΚΟ στην Λέσβο. Είναι η ίδια κυβέρνηση που εγκαταλείπει µε εκδικητικό και απάνθρωπο τρόπο όσους και όσες αποκτούν την προσφυγική ιδιότητα, αποκλείοντάς τους από κάθε οικονοµική βοήθεια και δίνοντας τους έναν µήνα περιθώριο να βρουν στέγη σε καιρό πανδηµίας. Το µήνυµα της κυβέρνησης προς τους πρόσφυγες είναι σαφές «όσοι-ες ζητήσετε άσυλο από την Ελλάδα, ακόµη και αν εγκριθεί η αίτησή σας, θα µείνετε άστεγοι και πεινασµένοι».

Τους τελευταίους µήνες, είναι η κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της που στοχοποιούν και κατηγορούν τους µετανάστ(ρι)ες για την αύξηση των κρουσµάτων του κορονοϊού, επιδιώκοντας την µετατόπιση των δικών της εγκληµατικών ευθυνών στη διαχείριση της πανδηµίας, φυλακίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και µετανάστες τον έναν πάνω στον άλλο σε άθλιες συνθήκες στα προσφυγικά στρατόπεδα. Για να µην ξεχνιόµαστε, είναι η πρώην κυβέρνηση αυτή που δηµιούργησε την Μόρια και η νυν εκείνη που οδήγησε στο κάψιµό της, εγκλωβίζοντας σε συνθήκες άθλιες 12.500 απεγνωσµένους ανθρώπους. Είναι η νυν κυβέρνηση που ετοιµάζει -µε τις ευλογίες και την χρηµατοδότηση της ΕΕ- την µεγαλύτερη φυλακή στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες στον Καρά Τεπέ της Λέσβου, ενώ επιχειρεί να κλείσει τη µοναδική ανθρώπινη δοµή ανηλίκων στη Λέσβο, εκείνη του ΠΙΚΠΑ.

Είναι λοιπόν η σηµερινή Ελλάδα ο «συνοριοφύλακας» της Ευρώπης-φρούριο, ρόλος που απαιτεί την αύξηση του ελέγχου των προσφυγικών και µεταναστευτικών «ροών», την αστυνόµευση και την ανεξέλεγκτη βία, τον υποχρεωτικό εγκλεισµό, τη στέρηση της ελεύθερης µετακίνησης και τον διωγµό κάθε αλληλέγγυας δράσης.

Σε αυτό το ασφυκτικά σκληρό πλαίσιο καλούµαστε να παρέµβουµε. Και µάλιστα σε συνθήκες πανδηµίας, διεκδικώντας  για και µαζί µε τους πρόσφυγ(ισσ)ες άσυλο και ανθρώπινη στέγη, νοµιµοποίηση, πρόσβαση στην εργασία και στην υγεία και «σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά». Μαζί µε τους µετανάστες-τριες που κάνουν απεργία πείνας στην Αµυγδαλέζα και τους πρόσφυγες-ισσες που ξεσηκώθηκαν στη Λέσβο και έβαλαν τέλος στο κολαστήριο της Μόριας.

Η ορµητική πορεία του αντιφασιστικού κινήµατος, το οποίο οδήγησε στην καταδίκη των ναζιστών, δίνει ώθηση σε σειρά από δυναµικές διεκδικήσεις ντόπιων και προσφύγ(ισσ)ων για την ανατροπή των πολιτικών που δηµιουργούν και χρησιµοποιούν την ξενοφοβία και τον ρατσισµό, ως κοινωνικό και πολιτικό αντίβαρο των πολιτικών της λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας. Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που έθρεψαν και συνεχίζουν να θρέφουν τον οργανωµένο ρατσισµό «από τα κάτω» σε όλων των ειδών τις εκδοχές της ακροδεξιάς (από τη ναζιστική εκδοχή του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, µέχρι τους φασίστες µε γραβάτα σαν τον Βελόπουλο,αλλά και εντός της Ν∆ όπως του Μπογδάνου και του Άδωνη Γεωργιάδη) συνεχίζεται. Για ένα «άλλο κόσµο», καλύτερο, δικαιότερο, πιο ελεύθερο, που θα µας χωράει όλους και όλες.

Κανένας εφησυχασµός λοιπόν µετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Συνεχίζουµε!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.