Το αποκρουστικό πρόσωπο της δεξιάς διακυβέρνησης και στον ΕΦΚΑ

Έχουμε μια κυβέρνηση, που από την αρχή της πανδημίας δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία ων λαϊκών στρωμάτων και για την ενίσχυση του Δημόσιο Τομέα και ειδικά του ΕΣΥ, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση μας.

Όσα μέτρα πήρε η Νέα Δημοκρατία είχαν σκοπό δώσουν έμφαση στην “ατομική ευθύνη” του καθενός και να μας πείσουν, μαζί με τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ (από τα λεφτά των φορολογούμενων φυσικά), ότι για την εξάπλωση της πανδημίας φταίνε οι πλατείες, οι ανοιχτοί χώροι, η διασκέδαση, ο πολιτισμός, οι διαδηλώσεις, οι κοινωνικές επαφές και η μη χρήση μάσκας.

Την ίδια ώρα βέβαια οι προσλήψεις (κυρίως συμβασιούχων) στο Σύστημα Υγείας, μόλις που κάλυψε τις συνταξιοδοτήσεις υγειονομικού προσωπικού και οι όποιες ενισχύσεις σε κλίνες και ΜΕΘ έγιναν πληρώνοντας τεράστια ποσά στους ιδιώτες κλινικάρχες.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να μειωθεί ο συνωστισμός (προσλήψεις και αγορά μέσων και εξοπλισμού), ενώ οι περισσότεροι εργασιακοί χώροι έχουν μεταβληθεί σε εστίες ταχείας εξάπλωσης του ιού.

Η ίδια κατάσταση και στον ΕΦΚΑ. Εργαζόμενοι σε Διευθύνσεις, Τμήματα και Υποκαταστήματα ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, σε κτίρια με ανεπαρκή έως καθόλου φυσικό εξαερισμό, με τη συναλλαγή να συνεχίζεται κανονικά, με ελάχιστο προσωπικό σε εκ εξ αποστάσεως εργασία και με δεκάδες πλέον καταγεγραμμένα κρούσματα και ποιος ξέρει πόσα ασυμπτωματικά!

Οι περισσότερες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ λειτουργούν κανονικά, ακόμα και τα ΚΕΠΑ, ενώ υπάρχουν συνδικαλιστικές παρατάξεις, που ακόμα και τώρα κάνουν εκκλήσεις στον Διοικητή!

Το Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων του ΕΟΔΥ για χώρους εργασίας του Δημόσιου Τομέα δεν καλύπτει ουσιαστικά τους εργαζόμενους, αφού μοναδικός του στόχος παραμένει η απρόσκοπτη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι δε εγκύκλιοι του Υπ. Εσωτερικών αποτελούν μνημεία αδιαφορίας για την υγεία των εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα. Αναφέρουν επανειλημμένως την ανάγκη για συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, την οποία πυροβολούν αδιακρίτως εδώ και δεκαετίες, για να εκχωρήσουν αρμοδιότητες και λειτουργίες στο παρασιτικό κομμάτι του Ιδιωτικού Τομέα.

Η έννοια της τηλεργασίας έπαιξε τον ρόλο της σαν “τυράκι” για την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας, που όμως δεν εφαρμόζεται παρά μονάχα σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των εργαζομένων του ΕΦΚΑ. Η μη δυνατότητα υλοποίησης της, η “εύρυθμη λειτουργία” της υπηρεσίας αλλά και οι φτηνές δικαιολογίες της Διοίκησης, ότι για τις τεράστιες εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ έφταιξαν οι περιορισμοί του πρώτου κύματος της πανδημίας, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τους εργαζόμενους. Ενώ η συνέχιση των ραντεβού με φυσική παρουσία του κοινού δεν βοηθάει ούτε την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ούτε τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού.

Οχτώ μήνες η Διοίκηση αδιαφόρησε και δεν έκανε καμία ουσιαστική παρέμβαση σε υλικοτεχνική υποδομή, σε υποδομές, σε μηχανογραφικές εφαρμογές, αλλά η μόνη ενασχόληση ήταν οι συνενώσεις Τμημάτων και οι αναθέσεις θέσεων στους ημέτερους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η στοχοθεσία, την οποία αυξάνουν εν μέσω lock down.

Υπάρχουν Τμήματα που είχαν λειτουργήσει στην προηγούμενη καραντίνα χρησιμοποιώντας μόνο με την εφαρμογή της ιστοσελίδας, μέιλ, φαξ και τηλέφωνα και εξυπηρέτησαν με τον καλύτερο τρόπο τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

Δεν αρκεί σαν διεκδίκηση η εφαρμογή της τηλεργασίας για το προσωπικό. Βασικό μέλημα μας πρέπει να είναι η προστασία όλων των εργαζομένων, γι’ αυτό και ένα σύστημα εκ περιτροπής εργασίας για όλο το προσωπικό, μαζί με πλήρη εφαρμογή όλων των μέτρων ασφαλείας είναι ενέργειες που θα βοηθήσουν.

Και όχι να έχουμε φαινόμενα, όπως στην προηγούμενη καραντίνα, όπου εργαζόμενοι δεν έλειψαν καθόλου από την εργασία τους, διακινδυνεύοντας να νοσήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους, ενώ είχαμε ΑμεΑ και καρκινοπαθείς που εργάζονταν κανονικά!


Επαναφέρουμε τα αιτήματα που είχαμε θέσει σε ανακοίνωση μας τον Σεπτέμβρη:

  • Να σταματήσει η συναλλαγή με το κοινό και η δυνατότητα της πλατφόρμας να κλείνει ραντεβού

  • Οι συναλλαγές να γίνονται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, στα οποία πρέπει να γίνουν αρκετές βελτιώσεις

  • Να κλείνονται ραντεβού σε συγκεκριμένες ώρες καθημερινά μόνο από το προσωπικό του ΕΦΚΑ με βάση τα αιτήματα που θα παραλαμβάνουμε ηλεκτρονικά

  • Εκ περιτροπής εργασία για όλο το προσωπικό για αποφυγή συγχρωτισμού – Άδεια για τις ευπαθείς ομάδες και τους γονείς χωρίς προϋποθέσεις

Σε περίπτωση κρούσματος σε μονάδα του ΕΦΚΑ απαιτούνται να γίνουν τα εξής:

  • Άμεσο κλείσιμο ΟΛΟΥ του κτιρίου και απολύμανση του

  • Δωρεάν Τεστ σε όλο το προσωπικό του κτιρίου

  • Άνοιγμα του κτιρίου, μόνο αφού βγουν τα αποτελέσματα των τεστ αρνητικά

ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ & ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.