ΣΕΡΕΤΕ: Το ΕΜΠ επιχειρεί κόψιμο του 4ου χρόνου των υποτροφίων ΕΛΚΕ | Δε θα τους περάσει!

image_pdfimage_print

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ | ΣΕΡΕΤΕ

Μέσα στην -έτσι κι αλλιώς- δυσμενή οικονομική συγκυρία για την κοινωνική πλειοψηφία, με τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, το αντιεκπαιδευτικό νόμο της Κεραμέως που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες και όλους τους αντεργατικούς Νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, με κορωνίδα τον Νόμο Χατζηδάκη, οι ΥΔ και εργαζόμενο/εςι του ΕΜΠ έχουν να αντιμετωπίσουμε και εντός του Ιδρύματος μία σειρά από αλλαγές που μετακυλίουν στις πλάτες τους όλο το βάρος της υποχρηματοδότησης στην παιδεία και την έρευνα.

Η ενίσχυση της έρευνας μόνο με όρους επιχειρηματικότητας ή «αριστείας» τείνει να κυριαρχήσει όχι μόνο ως αντίληψη, αλλά και ως πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή, πολλοί λίγοι/ες συνάδελφοι/ισσες μπορούν να εξασφαλίσουν τους όρους ώστε να μπορούν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις διατριβές τους (με όλα τα πάρεργα που κάνουν ή με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό), με, αφενός, τον μέσο όρο εκπόνησης διατριβής στο ΕΜΠ να είναι κοντά στα 8 χρόνια.

Μόλις δύο μέρες πριν το ίδρυμα κλείσει για καλοκαίρι, και ενώ δεν έχει καν διασφαλίσει την αποζημίωση των συμβασιούχων του ΕΛΚΕ για τον μήνα Ιούλιο, μέσα από αντιδημοκρατικές διαδικασίες, με συνοπτικό και πρόχειρο τρόπο, χωρίς κανέναν απολύτως διάλογο και επιχειρήματα και πίσω από κλειστές ηλεκτρονικές συνεδριάσεις επιτροπών, η διοίκηση του ΕΜΠ επιλέγει να κόψει το 4ο έτος στις υποτροφίες του ΕΛΚΕ και ταυτόχρονα να αυστηροποιήσει τις κριτήρια επιλογής των υποτρόφων, με το συνολικό κονδύλι να παραμένει στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά. Ο αρμόδιος αντιπρύτανης που προεδρεύει στην Επιτροπής Ερευνών (ΕΔΕιΛ) ενημέρωσε προφορικά τους/ις συναδέλφους/ισσες στο ΕΜΠ, μία μόλις ημέρα πριν τη συνεδρίαση όπου θα συζητούνταν ο νέος κανονισμός, χωρίς καν να τους κοινοποιήσει το προσχέδιο. Παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων να μη συζητηθεί υπό αυτούς τους όρους ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, η επιτροπή πραξικοπηματικά ενέκρινε την πρόταση. . Υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες υποτροφίες είναι από τις ελάχιστες που χορηγούνται στη βάση και κάποιων κοινωνικών κριτηρίων, και υποστηρίζουν κυρίως ΥΔ που δε θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη διατριβή τους. Ως αποτέλεσμα, ο περιορισμός του χρονικού πλαισίου της χρηματοδότησης, θα οδηγήσει τους/ις υποτρόφους στην εντατικοποίηση των ρυθμών εργασίας τους και τελικά στο να μείνουν χωρίς στοιχειώδη χρηματοδότηση για το υπόλοιπο της διατριβής τους. Ταυτόχρονα, η «αυστηροποίηση των κριτηρίων επιλογής υποτρόφων» μας προδιαθέτει ότι θα είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των κριτηρίων της λεγόμενης «αριστείας», έναντι των κοινωνικών, που θα οδηγήσει τους συναδέλφους να ανταγωνίζονται μεταξύ τους ως προς τον αριθμό των δημοσιεύσεων και την αποδοτικότητα τους, μήπως καταφέρουν και διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση.

Το ΕΜΠ προσπαθεί συστηματικά και μεθοδικά τα τελευταία χρόνια να φέρει αντίστοιχες αλλαγές στον κανονισμό υποτροφιών. Είτε επιχειρώντας και στο παρελθόν να κάνει τις ίδιες αλλαγές στον κανονισμό, που τελικά απετράπη από τους συναδέλφους, είτε με το να  κόβουν το 4ο έτος μόνο σε ορισμένους τομείς Σχολών, κόντρα στον τότε ισχύοντα κανονισμό υποτροφιών, είτε ακόμα και με την εισαγωγή έκθεσης προόδου ως προϋπόθεση για την ανανέωση στον 4ο χρόνο της υποτροφίας.

Αντί λοιπόν το ΕΜΠ να αυξάνει το ύψος και τον αριθμό των υποτροφιών, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, οι οποίες μάλιστα ειδικά τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί δραματικά, επιχειρεί να αυξήσει τον ρυθμό παραγωγής στην ερευνητική διαδικασία του ιδρύματος, μέσω της περαιτέρω εντατικοποίησης των διδακτορικών σπουδών. Και επιλέγει να το φέρει από την πίσω πόρτα, εν μέσω θέρους, θέλοντας να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση με τους συναδέλφους που θίγονται άμεσα.

Απαιτούμε:

  • Να μην εγκριθεί η απαράδεκτη πρόταση Κανονισμού Υποτροφιών από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος! Θα μας βρουν απέναντι τους!
  • Καμία αλλαγή στον Κανονικό Υποτροφιών του ΕΛΚΕ χωρίς διαβούλευση με τους ΥΔ του Ιδρύματος.
  • Αύξηση του ύψους της χρηματοδότησης και του αριθμού των υποτροφιών, στην κατεύθυνση του να μην υπάρχει κανένας συνάδελφος-ισσα που να εργάζεται απλήρωτος-η.
  • Η διάρκεια των υποτροφιών να είναι τουλάχιστον 4 χρόνια, και να ανανεώνεται για όσο διαρκεί η εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής.
  • Ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους υποτρόφους, με ευθύνη του εκάστοτε ιδρύματος και του κράτους.
  • Ανθρώπινους ρυθμούς στις διδακτορικές σπουδές, ούτως ώστε να διασφαλίζεται ο ποιοτικός χαρακτήρας των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Παλεύουμε για:

  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον Κλάδο της Έρευνας.
  • Αντικατάσταση των συμβάσεων υποτροφίας με συμβάσεις εργασίας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.