Σχόλιο ΜΕΤΑ για το νέο σύστημα «αξιολόγησης» στο Δημόσιο και τις απολύσεις ύστερα από τέσσερις δυσμενείς κρίσεις

image_pdfimage_print

Αλλάζει το σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, με την κατάργηση της βαθμολογίας για τους υπαλλήλους και έμφαση σε εννέα δεξιότητεςΣε περίπτωση μάλιστα που ένας υπάλληλος λάβει τέσσερις δυσμενείς κρίσεις τότε μπορεί να απολυθεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, το 97% των υπαλλήλων αξιολογούνται τουλάχιστον πολύ επαρκείς, με βαθμολογία άνω του 75/100, ενώ το ποσοστό των άριστων αξιολογήσεων ξεπερνά το 50%. «Το ισχύον σύστημα είναι βαρύ, δαπανηρό και χρονοβόρο και δεν μας δίνει κανένα αποτέλεσμα. Γι’ αυτό καθίσταται αναγκαία η μεταρρύθμιση» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη διάρκεια της παρουσίασης του νέου συστήματος.

Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές Ιουνίου, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται στις εξής δεξιότητες: ομαδικότητα, ηγετικότητα, επαγγελματισμό και ακεραιότητα, προσανατολισμό στο αποτέλεσμα, οργάνωση και προγραμματισμό, προσανατολισμό στον πολίτη, προσαρμοστικότητα, διαχείριση γνώσης καθώς και επίλυση προβλημάτων και δημιουργικότητα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αξιολόγηση των δεξιοτήτων θα γίνει με τον… κανόνα «3-3-3», δηλαδή θα ελεγχθούν οι τρεις δεξιότητες στις οποίες ο υπάλληλος έχει πολύ καλή επίδοση, τρεις στις οποίες χρήζει βελτίωσης και τρεις όπου η επίδοσή του είναι μέτρια. Έτσι ένας υπάλληλος, που θα χαρακτηριστεί «κακός», ύστερα από τέσσερις αρνητικές αξιολογήσεις, μπορεί να απολυθεί.

Σχολιάζοντας το ΜΕΤA το νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, τονίζει ότι, οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, ακόμη και το καλύτερο, αποτελεί κενό γράμμα και οδηγεί στα ίδια αποτελέσματα, όταν συνοδεύεται από μια πολιτική συρρίκνωσης των υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεων και απαγόρευσης των προσλήψεων, για τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό.

Πώς θα αξιολογηθεί ένας εργαζόμενος σε μια υποστελεχωμένη υπηρεσία, όπου τα κενά αντιμετωπίζονται, κάπου κάπου, με την πρόσληψη συμβασιούχων, οι οποίοι, στις διοικητικές, οικονομικές και άλλες υπηρεσίες, ώσπου να εκπαιδευτούν και να μάθουν το αντικείμενό της, απολύονται;

Πώς θα αξιολογηθεί ο εργαζόμενος στον οποίο, πέρα από τα κύρια καθήκοντά του, για τα οποία έχει προσληφθεί, του ανατίθενται συνεχώς παράλληλα ή αλλότρια καθήκοντα, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό;

Πώς και από ποιους θα αξιολογηθεί το προσωπικό, όταν σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ, οι προϊστάμενοι είναι τοποθετημένοι, με ανάθεση από τους Υπουργούς και τους Δημάρχους και όχι επιλεγμένοι από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια;

Οι Υπουργοί και οι Δήμαρχοι αντί να εφευρίσκουν διάφορα συστήματα αξιολόγησης, που η κάθε κυβέρνηση και υπουργός αλλάζουν κάθε φορά, καλύτερα να ασχοληθούν, και θα προσφέρουν θετικό έργο στην κοινωνία και τους πολίτες, με τη στελέχωση των υπηρεσιών, τη θεσμοθέτηση  κανόνων λειτουργίας τους, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και των λαϊκών συμφερόντων, το σταμάτημα των κομματικών, εργοδοτικών και κυβερνητικών παρεμβάσεων, με την τοποθέτηση ημετέρων σε θέσεις ευθύνης, αλλά και κάθε αναξιοκρατικής ή πελατειακής αντιμετώπισης του δημοσίου από τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τα πρωπαλλήκαρα της τρόικας και των «θεσμών» έριξαν το ανάθεμα στις δημόσιες υπηρεσίες και τους υπαλλήλους τους, για να δικαιολογήσουν τις περικοπές των μισθών, τις απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, τη βίαιη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών.

Στο «κορμί» επίσης της δημόσιας διοίκησης πειραματίζονται οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι σύμβουλοι και υπουργοί της ΝΔ, που έχουν διδαχτεί τις θεωρίες της αγοράς στο Χάρβαρντ και στα άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Πνευματικά Ιδρύματα του καπιταλισμού και θέλουν να κάνουν πράξη τα ιδεολογήματά τους, εισάγοντας ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τους νόμους της αγοράς στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμπορευματοποιώντας τις υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά, λανσάροντας διάφορα συστήματα αξιολόγησης, σαν να κάνουν «Ασκήσεις επί Χάρτου», στοχεύοντας στην κατάργηση της συλλογικής διεκδίκησης και της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων, στον κατακερματισμό της μισθολογικής τους εξέλιξης και στην επιβολή ατομικών μισθολογίων, για να ακυρώσουν τη συνδικαλιστική διεκδίκηση και να εξουδετερώσουν τα συνδικάτα τους.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, γι’ αυτό πρέπει να συνεχιστεί Απεργία – Αποχή από την αξιολόγηση και να συζητήσουν την αντιμετώπιση των αιτιών της σημερινής δραματικής κατάστασης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι για να τις φτιασιδώσουν.

Πηγή: ergasianet.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.