Ριζοσπαστική Παρέμβαση Εργαζομένων (τ.ΙΚΑ): Συνέδριο συναίνεσης ή ανατροπής;

Συνάδελφοι/ες
Το φετινό συνέδριο της ομοσπονδίας (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) πραγματοποιείται εν μέσω ενός ζοφερού εργασιακού κλίματος στο χώρο των Ασφαλιστικών Ταμείων. Το υπουργείο και η διοίκηση μεθοδικά και προγραμματισμένα έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την απαξίωση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Ο υπουργός “όλα πουλιούνται”, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους προηγούμενους επιτίθεται και συκοφαντεί ευθέως στους εργαζομένους του ΕΦΚΑ για να καλύψει τη δική του ανεπάρκεια και παράλληλα ιδιωτικοποιεί ό,τι μπορεί.
Τα τελευταία τρία τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν: 1) οι “πιστοποιημένοι ιδιώτες” στην απονομή συντάξεων, που σαν τρωκτικά θα τρώνε τα χρήματα των υποψήφιων συνταξιούχων, 2) το ιδιωτικό τηλεφωνικό κέντρο, που κοστίζει 12 εκατ. ευρώ το χρόνο (όσο δηλ. 600-800 μόνιμοι υπάλληλοι), για να προωθεί τις υποθέσεις τελικά στο προσωπικό του ΕΦΚΑ, και 3) η ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, όπου οι εισφορές των νέων εργαζομένων, θα “επενδύονται” από τους αεριτζήδες στα χρηματιστήρια.
Επίσης, οι ενοποιήσεις-συγχωνεύσεις των Τοπικών Διευθύνσεων έχουν δημιουργήσει απίστευτο χάος και πισωγύρισμα σε όσα οι εργαζόμενοι με πολύ κόπο και ιδρώτα έχουμε στηρίξει και κρατήσει όρθιο στην ασφάλιση τα τελευταία 11 χρόνια των μνημονίων.
Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) εκτός από τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, χτυπά όλες τις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις των εργαζομένων της χώρας, καθώς καταργεί στην πράξη το 8ωρο και νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις, καταργεί την κυριακάτικη αργία, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και περιορίζει τη λειτουργία των σωματείων όπως τη γνωρίζαμε ως τώρα.
Οι αποφάσεις για τις απεργίες στα πρωτοβάθμια σωματεία θα παίρνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία και πλειοψηφία 50%+1. Οι συλλογικές διαδικασίες, όπως η γενική συνέλευση, υποβαθμίζονται και αντικαθίστανται από ηλεκτρονικές διαδικασίες. Επιπλέον, το νομοσχέδιο καλύπτει νομοθετικά την απεργοσπασία, επιβάλλοντας προσωπικό ασφαλείας, τουλάχιστον 40% σε περίπτωση απεργίας και προστίθενται νέα «εργαλεία» ποινικοποίησης των συνδικάτων και των συνδικαλιστών: απαγόρευση των καταλήψεων χώρων και εισόδων και της περιφρούρησης των απεργιών, αλλά και υποχρεωτική εγγραφή – φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων σε κυβερνητικά μητρώα.
Δυστυχώς, απέναντι στις εξελίξεις αυτές οι δύο ομοσπονδίες μας δεν προσπαθούν να οργανώσουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων με αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις. Η κατρακύλα μας και το απύθμενο θράσος Χατζηδάκη οφείλεται στην ανοχή και παράλυση των συνδικάτων μας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ανοίξει (πέντε χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΦΚΑ!) και η συζήτηση για ενοποίηση των δύο ομοσπονδιών για την κάλυψη του «συνδικαλιστικού κενού». Το πραγματικό κενό όμως είναι η έλλειψη αντιστάσεων σε αυτά που καθημερινά ζούμε στο ΕΦΚΑ και σε όσα μας περιμένουν.
Μας προξενεί θλίψη και αγανάκτηση η απουσία οργανωμένων δράσεων και αντιστάσεων από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μας.
Ως παράταξη έχουμε εξαρχής δηλώσει ότι η ενοποίηση των ομοσπονδιών χρειάζεται να γίνει μέσα από διαδικασίες ειλικρινούς διαλόγου, μακριά από ηγεμονισμούς, ώστε να δημιουργηθούν νέα ενιαία συνδικάτα σε μία ομοσπονδία που θα εκφράζει όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, χωρίς αποκλεισμούς και σε μαχητική κατεύθυνση.
Αντίθετα, η μονομερής τροποποίηση του καταστατικού της ομοσπονδίας μας δημιουργεί σύγχυση και αμφιβολίες στους συναδέλφους ως προς τις προθέσεις. Η επιλογή μόνο της ΠΟΣΕ να συγκαλέσει καταστατικό συνέδριο δίνει το μήνυμα ότι ο διάλογος έχει λήξει και τελικά φαίνεται ως κάλεσμα συγχώνευσης από την πλευρά της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Η επιλογή να μετονομαστεί σε ομοσπονδία e-ΕΦΚΑ, καθώς και οι προτάσεις καταστατικών αλλαγών για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, μαρτυρούν ταύτιση της
συνδικαλιστικής ηγεσίας της ομοσπονδίας με τις κυβερνητικές επιλογές και συγκεκριμένα με την εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη. Για αυτούς του λόγους ως παράταξη θα καταψηφίσουμε τις τροπολογίες αυτές και καλούμε τους εκλεγμένους αντιπροσώπους να τις καταψηφίσουν και αυτοί.
Πρέπει εδώ και τώρα να συνεχιστεί ο διάλογος για την ενοποίηση των δύο ομοσπονδιών και να υπάρξει μια συμφωνία για ενιαία ομοσπονδία στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών και με τη συμμετοχή των ίδιων εργαζομένων, μέσα από συνελεύσεις και περιοδείες.
Η 24ωρη απεργία με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης των πιστοποιημένων ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων του ΕΦΚΑ στο ΣτΕ τον Δεκέμβρη δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν “ντουφεκιά στον αέρα”, αλλά ως εφαλτήριο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Το ξεπούλημα της κοινωνικής ασφάλισης και οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις του Χατζηδάκη πρέπει να ανατραπούν και ο μόνος τρόπος είναι η οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων.
Οι πρόσφατοι νικηφόροι αγώνες των εργαζομένων στην COSCO και της e-food είναι τρανταχτά παραδείγματα ότι ο συλλογικός μαζικός αγώνας είναι η μόνη λύση για να υπερασπιστούμε τη δουλειά και τη ζωή μας.
-Εξω οι ιδιώτες από τα Ασφαλιστικά Ταμεία – Μαζικές, μόνιμες προσλήψεις
-Δημόσια, Καθολική και Αναδιανεμητική Κοινωνική Ασφάλιση
-Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία – Οχι στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη
-Δεν παραδίδουμε τα σωματεία μας και τα μέλη μας στο κράτος και στον εκάστοτε υπουργό.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (τ. ΙΚΑ)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.