1

Πολιτική κρίση των αστικών κοµµάτων – ποιες οι προοπτικές της αριστεράς

Το κεντρικό πολιτικό άρθρο του φύλλου No50 της εφημερίδας “Κόκκινο Νήμα” που κυκλοφορεί

Το πολιτικό σκηνικό µετά τις ευρωεκλογές χαρακτηρίζεται από κρίση των παραδοσιακών κοµµάτων εξουσίας και την απουσία εναλλακτικής διαχείρισης από την πλευρά του συστήµατος.

 Η Ν∆ του πρώην 41% υπέστη ήττα από την µοναδική αντιπολίτευση που βρέθηκε απέναντί της, τα κινήµατα και τους εργατικούς αγώνες. Παρόλα αυτά δεν διστάζει να συνεχίσει την επίθεση στα λαϊκά στρώµατα: µε την επίσπευση της 6ήµερης εργασίας, το ξεπούληµα της ΛΑΡΚΟ και του λιµανιού του Λαυρίου σε ιδιώτες, την διάλυση των υποδοµών στο Αττικό νοσοκοµείο που λειτουργεί χωρίς κλιµατιστικά εν µέσω καύσωνα, την σφαγή στα θέµατα φυσικής των πανελλαδικών εξετάσεων που προλειαίνει το έδαφος για τα ιδιωτικά πανεπιστήµια, την καταστολή σε 15χρονο µαθητή στα προσφυγικά της Αλεξάνδρας, τα ρατσιστικά push backs σε πρόσφυγες, όπως αποκάλυψε ο γιος Μπαλτάκος.

Εν τω µεταξύ η κοινωνία ασφυκτιά παρακολουθώντας στρέµµατα γης και σπίτια  να γίνονται στάχτη, άνθρωποι να χάνονται µε τις πρώτες πυρκαγιές, αλλά  και την προνοµιακή µεταχείριση  πλούσιου κακοποιητή από την αστική δικαιοσύνη και τα αστικά ΜΜΕ, θύτη περιστατικού έµφυλης βίας, ο οποίος µόνο µετά την κοινωνική κατακραυγή αντιµετώπισε ποινή φυλάκισης και περιοριστικούς όρους.

Απέναντι στην σήψη και στην ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης  ξετυλίγονται νέοι αγώνες  όπως η απεργία στη ΛΑΡΚΟ, οι διαδηλώσεις οµοφυλόφιλης  περηφάνιας µε σύνθηµα «ένας νόµος δεν είναι αρκετός», τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ.

Η αδυναµία και η φθορά της Ν∆ τροφοδοτεί τα σενάρια αναστήλωσης ενός εναλλακτικού πόλου διακυβέρνησης-διαχείρισης των συµφερόντων της αστικής τάξης. Σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ µετά τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών  έχει ανοίξει η συζήτηση για κεντροαριστερή ανασύνθεση. Στελέχη του ΣΎΡΙΖΑ µε νέο προσκλητήριο καλούν σε συµπόρευση  ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ µε στόχο το κοινό κατέβασµα στις επόµενες βουλευτικές εκλογές, ο Τσίπρας καλεί σε δηµόσια εκδήλωση του ιδρύµατος  Νίµιτς, Ζάεφ, ενώ στο ΠΑΣΟΚ οι φωνές για αλλαγή προσανατολισµού πληθαίνουν.  Η  αδυναµία, όµως,  και  τα πολιτικά αδιέξοδα της σοσιαλδηµοκρατίας και της πρώην αριστεράς δεν µπορούν να κρυφτούν πίσω από µεγαλόστοµες διακηρύξεις και εκδηλώσεις.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Γαλλία τροφοδοτούν τα  παραπάνω σενάρια ως µια εύκολη πολιτική απάντηση στην κρίση του συστήµατος. Απέναντι στον κίνδυνο να κυβερνήσει η ακροδεξιά της Λεπέν η δηµιουργία του Νέου Λαϊκού Μετώπου ήταν λύση έκτακτης ανάγκης. Παρά τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες έπρεπε να δράσει η εκεί αριστερά το εγχείρηµα του Λαϊκού Μετώπου δεν αγκαλιάστηκε από σύσσωµη την επαναστατική αριστερά στη Γαλλία. Παρά την προσχώρηση ενός κοµµατιού του ΝPA, το ΝPA revolutionaries κάλεσε σε ανεξάρτητες υποψηφιότητες µε σύνθηµα «ενάντια στην ακροδεξιά µέσω των αγώνων και των απεργιών µας». Ενώ κάλεσε σε στήριξη των υποψηφιοτήτων της οργάνωσης της επαναστατικής Lutte Ouvriere σε όσες περιφέρειες δεν έχει υποψηφιότητες. Στον δεύτερο γύρο ψήφισε τους υποψηφίους του Λαϊκού Μετώπου που προέρχονταν από το ΚΚΓ και τους υποψήφιους του Μελανσόν, απέναντι στην Λεπέν.