Πετυχημένη η εκδήλωση ενάντια στα αιολικά πάρκα που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας

A.Λ.

Πετυχημένη εκδήλωση ενάντια στα αιολικά πάρκα οργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών Εορδαίας την Πέμπτη 2/7 στην Πτολεμαΐδα, με ομιλητές τον ακαδημαϊκό Μεταλλειολόγο Χρήστο Κολοβό και εκπροσώπους από την Επιτροπή Αγώνα Σιάτιστας και την SOS Vermio.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν πολλοί και πολλές, περίπου 80 άτομα, αλλά το πιο ενδιαφέρον σημείο ήταν η σύνθεση του ακροατηρίου: πως πολλοί από αυτούς ήταν μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή αναρχικοί.

Πολλές τοποθετήσεις, επιχειρήματα και βίντεο έκαναν κατανοητό στους παρευρισκόμενους ότι τα αιολικά πάρκα στην πραγματικότητα επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς τόνοι από σίδερο και μπετόν ρίχνονται στα βουνά ενώ ανοίγονται νέοι δρόμοι εκατοντάδων χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει ίσης έκτασης καταστροφή δασικών εκτάσεων, πλήττουν την γεωργία και την κτηνοτροφία όπως και την πανίδα της περιοχής, εξαντλούν και μολύνουν τους υδροφόρους ορίζοντες, χωρίς ούτε ενεργειακά αποδοτικές να είναι ούτε “πράσινες” στην πραγματικότητα, ενώ απειλούνται ακόμα και περιοχές “Νatura”.

Η προώθηση των αιολικών πάρκων από την κυβέρνηση σχετίζεται περισσότερο με την ενίσχυση της “πράσινης επιχειρηματικότητας”, που αφορά Έλληνες και ξένους καπιταλιστές οι οποίοι μάλιστα προσβλέπουν στο δημόσιο-κρατικό χρήμα που θα τις επιδοτεί για να παραμείνουν “βιώσιμες”. Ενώ οι ανεμογεννήτριες ξεφυτρώνουν στα βουνά της ευρύτερης περιοχής σαν μανιτάρια, τα εργοστάσια λιγνίτη προορίζονται λίαν συντόμως για κλείσιμο, απειλώντας την Εορδαία με αφανισμό.

Ίσως αυτό εξηγεί τη μαζικότητα της εκδήλωσης και τη συμμετοχή κόσμου από μεγάλο τμήμα του πολιτικού φάσματος. Η Πρωτοβουλία κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει στις επόμενες κινήσεις και κινητοποιήσεις για το ζήτημα.

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.