1

ΠΕΝΕΝ: Όργιο αντιδημοκρατικής λειτουργίας και αυθαιρεσίας στην ΠΝΟ

Η αλλαγή σελίδας, σλόγκαν που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο Τσικαλάκης και η ομάδα του στο μακρύ χρονικό διάστημα της εσωτερικής κρίσης (στο μπλοκ των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού) στην ΠΝΟ και το οποίο ακόμη διαφημίζουν ποικιλοτρόπως, αποδεικνύεται μια τεράστια σαπουνόφουσκα και κακόγουστο επικοινωνιακό παιχνίδι, αφού τα γεγονότα δείχνουν ότι η κατάσταση στην λειτουργία της ΠΝΟ πάει από το κακό στο χειρότερο.

Το ζήτημα αυτό ανέδειξε η ΠΕΝΕΝ στην τελευταία συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ η οποία έγινε στις 28/9 με θεματολογία τα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τον Ναυτεργατικό κόσμο.

Ανάμεσα στα άλλα που επιβεβαιώνουν πλήρως αυτό το όργιο της αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Τσικαλάκη και της ομάδας του σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από την ΠΕΝΕΝ είναι:

– Η αυθαίρετη και παράνομη απόφαση (ερήμην των συλλογικών οργάνων της Ομοσπονδίας) ουσιαστικά να ζητηθεί με έγγραφο της ΠΝΟ από το ΥΕΝ η ντε φάκτο κατάργηση του σωματείου «Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών και κατωτέρων Πληρωμάτων επαγγελματικών και ιδιωτικών θαλαμηγών σκαφών»!!!

– Η ακόμη χειρότερη «απόφαση», πάλι εν αγνοία των οργάνων της Ομοσπονδίας, να ζητηθεί με έγγραφο προς το ΥΕΝ η θεσμοθέτηση διανυκτέρευσης για την Ακτοπλοΐα 10 ωρών σύμφωνα με την διεθνή σύμβαση εργασίας, παραβιάζοντας κραυγαλέα αυτό που ισχύει και εφαρμόζεται επί δεκαετίες ως κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ναυτεργατών στις διανυκτερεύσεις στην Ακτοπλοΐα!!

– Επαναλαμβανόμενες επισκέψεις ή παραστάσεις του Γ.Γ της ΠΝΟ και 1-2 ατόμων της ομάδας σε διάφορους φορείς και υπηρεσίες (ΝΑΤ – Οίκο Ναύτη – Λιμεναρχεία κ.λπ) χωρίς να γνωρίζει το παραμικρό η Διοίκηση της Ομοσπονδίας!

– Συνάντηση με τον Υπουργό Ε.Ν χωρίς προηγούμενα να έχει συγκληθεί η Διοίκηση της ΠΝΟ προκειμένου να τεθεί η ατζέντα και η θεματολογία των αιτημάτων και ταυτόχρονα να ορισθεί η αντιπροσωπεία που θα παραστεί στην σύσκεψη όπως επίσης και η αναγκαία γραπτή απάντηση που όφειλε να δώσει ο Υπουργός Ε.Ν.

Αποτέλεσμα αυτής της σκόπιμης και άθλιας μεθόδευσης ήταν σε δήλωσή του ο Πλακιωτάκης (Δελτίο Τύπου) μετά την συνάντηση να ξεκαθαρίζει ορθά – κοφτά ότι τα προβλήματα της ναυτικής εργασίας βρίσκονται υπό έλεγχο ενώ ο Τσικαλάκης και η ομάδα του στην σχετική ανακοίνωση εξέφραζαν την θέση ότι τα αποτελέσματα από τους ελέγχους στην μεγάλη πλειοψηφία των πλοίων είναι φτωχά!!

– Σχεδόν σε καθημερινή βάση βγαίνουν διάφορα έγγραφα και ανακοινώσεις με υπογραφή και σφραγίδα του Τσικαλάκη και το περιεχόμενό τους δεν τίθεται υπόψη της Διοίκησης της ΠΝΟ!! Σε πολλά από αυτά τα κείμενα διατυπώνονται θέσεις, απόψεις και ερμηνείες οι οποίες πέρα από το γεγονός ότι δεν είναι προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και τοποθέτησης δημιουργούν αρνητικά τετελεσμένα….

Ο Τσικαλάκης χωρίς καμιά εξουσιοδότηση διακινεί παρασκηνιακά πρόταση περί αυξήσεων στην Ακτοπλοΐα η οποία έως και σήμερα (28/9) ουδέποτε έχει συζητηθεί στα όργανα της ΠΝΟ!

Από όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη στα οποία έγινε εκτενής αναφορά στην καταγγελία της ΠΕΝΕΝ στην συγκεκριμένη συνεδρίαση της ΠΝΟ, ο εκπρόσωπος της ΠΕΝΕΝ (ο Πρόεδρός μας) δήλωσε με σαφήνεια και καθαρότητα.: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον Τσικαλάκη και σε κανέναν απολύτως άλλον να διαχειρίζεται αυθαίρετα και πραξικοπηματικά εν αγνοία μας ζητήματα τα οποία όχι μόνο διαφωνούμε πλήρως αλλά και σε ορισμένα από αυτά υπονομεύονται ανοιχτά τα ναυτεργατικά δικαιώματα και με τον τρόπο αυτό νομιμοποιείται και επιβραβεύεται η εφοπλιστική και κυβερνητική πολιτική!»

Εάν τα υπόλοιπα 12 Σωματεία που συμμετέχουν στην δύναμη της ΠΝΟ δέχονται, συμφωνούν και νομιμοποιούν αυτή την βαθειά αντιδημοκρατική λειτουργία, καλό θα είναι σήμερα να πάρουν σαφή θέση.

Εάν ο Τσικαλάκης πιστεύει ότι θα επιβάλει ένα μοντέλο διοίκησης στην ΠΝΟ όπως αυτό που διδάχθηκε ως στέλεχος στην Ναυτιλιακή εταιρεία που εργαζόταν και της Ένωσης Πλοιάρχων που ήταν Πρόεδρος είναι βαθειά νυχτωμένος.… όπως επίσης θα πέσει στο κενό η απεγνωσμένη προσπάθειά του στα πλαίσια των συνεδριάσεων της ΠΝΟ με τις επαναλαμβανόμενες διακοπές και παρεμβάσεις του να μην ακουστεί η φωνή και η θέση της ΠΕΝΕΝ, θα πάρει την κατάλληλη απάντηση.

Η ΠΝΟ δεν είναι ΑΕ, δεν είναι ναυτιλιακή εταιρεία και καλό θα είναι άμεσα να το συνειδητοποιήσουν αυτό όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν!!!

Τρία Σωματεία – ΠΑΜΕ
Ήπιαν το αμίλητο νερό!

Σε αυτή την έντονη και οξύτατη αντιπαράθεση που αναπτύχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδίας έχει ενδιαφέρον να καταγράψουμε την στάση των δυνάμεων των τριών Σωματίων του ΠΑΜΕ (Πρόεδροι ΠΕΜΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ).

Σε όλη την διαδικασία και στα τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τις αυθαιρεσίες Τσικαλάκη δεν άρθρωσαν την παραμικρή λέξη, δια της σιωπής τους δέχθηκαν το εξευτελιστικό ποσοστό αύξησης που πρότεινε αυτός, έκαναν γαργάρα και νομιμοποίησαν μια επικίνδυνη αντιδημοκρατική λειτουργία και διαδικασία!!

Ένας εξ αυτών (Πρόεδρος Μαγείρων) που προσπάθησε να ψελλίσει κάτι για την συνάντηση με τον Υπουργό Ε.Ν ο Τσικαλάκης δεν του επέτρεψε ούτε να ολοκληρώσει…..

Ο Ευαγγελάκης της ΠΕΜΕΝ έβαλε ως ερώτημα (sic)…χωρίς να καταδικάσει την αθλιότητα Τσικαλάκη για το έγγραφο που αφορούσε το Σωματείο των Θαλαμηγών (!) ενώ ο έτερος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ εκτίμησε ότι τάχα οι έλεγχοι (που όλοι δηλώνουν ότι δεν παράγουν θετικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων) δίνουν μια θετική ανάσα στους Ναυτεργάτες!!!!


Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού