Ο πλαστικός εφιάλτης και ο μύθος της ανακύκλωσης

image_pdfimage_print

Μόλις το 5% των πλαστικών αποβλήτων που παράχθηκαν στις ΗΠΑ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ανακυκλώθηκε, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace.

Ανάμεσα σε άλλα, η έρευνα αναφέρει ότι ούτε μία πλαστική συσκευασία από αυτές που κυκλοφορούν στην Αμερική δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμη. 

Έτσι, από τα 51 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που πετάχτηκαν στις ΗΠΑ το 2021, το 95% περίπου δεν ανακυκλώθηκε ποτέ και κατέληξε είτε σε κάποια χωματερή είτε ελεύθερο στο περιβάλλον.

Ανάμεσα στις διαπιστώσεις της έρευνας, βρίσκεται και το εξής πολύ σημαντικό: για τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης δεν ευθύνεται η ελλιπής ενημέρωση των καταναλωτών, ή η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης. Αντίθετα, ακόμη κι αν όλα τα πλαστικά απόβλητα που παράγονταν κατέληγαν σε κάποιον κάδο ανακύκλωσης, η κατάσταση δεν θα άλλαζε ουσιαστικά.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα είδη πλαστικών δεν ανακυκλώνονται και τα υπόλοιπα ανακυκλώνονται για λίγες μόνο φορές. 

Έτσι, κάθε πλαστικό αντικείμενο που έχει παραχθεί στον πλανήτη, ακόμη κι αν ανακυκλωθεί μερικές φορές, κάποια στιγμή θα γίνει σκουπίδι, θα καταλήξει σε κάποια χωματερή, σε κάποια μονάδα καύσης απορριμμάτων, ή ελεύθερο στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης «ενισχύοντας τη συνείδηση» ανακύκλωσης του κόσμου, γιατί η ανακύκλωση ακόμα και αν γινόταν σωστά, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται, με την παραγωγή όλο και μεγαλύτερου όγκου πλαστικών αντικειμένων. 

Αρκεί να μην τα βλέπουν

Στο μεταξύ στην Αίγυπτο, όπου θα φιλοξενηθεί στις αρχές του Νοέμβρη η επόμενη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) εθελοντές καθάρισαν από τα πλαστικά απόβλητα την παραλία και τον βυθό της τουριστικής περιοχής Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Η παραλία μπροστά στο θέρετρο όπου θα φιλοξενηθεί η συνάντηση δεν μπορούσε να υποδεχτεί τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών γεμάτη πλαστικά σκουπίδια…

Με άλλα λόγια, για τους συμμετέχοντες στην COP27 όμως, όπως και για τις κυβερνήσεις που κατά διαστήματα φιλοξενούν αντίστοιχες συνόδους, σημασία έχει αυτό που φαίνεται και όχι η πραγματικότητα: ότι η πλαστική ρύπανση έχει κατακλύσει τον πλανήτη και ότι ενώ πρακτικά τα περισσότερα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται, δεν παίρνεται κανένα σοβαρό μέτρο τερματισμού, ή έστω μείωσης της παραγωγής τους. Σαν αποτέλεσμα τα μικρά θραύσματα της πλαστικής ρύπανσης, γνωστά ως μικροπλαστικά υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, από το βαθύτερο σημείο του πυθμένα της θάλασσας, μέχρι τους παγετώνες και τις  ερήμους, όπως και σε όλους σχεδόν τους ζωντανούς οργανισμούς (και στον άνθρωπο βέβαια) στο πόσιμο νερό, τον αέρα που αναπνέουμε και σε πολλά είδη διατροφής.

Να καταργηθεί το πλαστικό

Στο μεταξύ, τα στοιχεία γύρω από την παραγωγή πλαστικού και το πόσα πλαστικά απόβλητα καταλήγουν ελεύθερα στο περιβάλλον είναι τρομακτικά.

Το 2019 παράχθηκαν στον πλανήτη 460 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Από αυτές τις τεράστιες ποσότητες που παράγονται κάθε χρόνο, περίπου 8 – 10 τόνοι υπολογίζεται ότι καταλήγουν στους ωκεανούς 

Μόνο μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν παραχθεί στον κόσμο περισσότερα πλαστικά από ότι όλον τον προηγούμενο αιώνα, ενώ μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στους ωκεανούς περισσότερα πλαστικά απόβλητα, παρά ψάρια! 

Τα πλαστικά απόβλητα, όπως και τα μικροπλαστικά που δημιουργούνται από τη διάσπασή τους, είναι πολύ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, εκτιμάται ότι σκοτώνουν 100.000 θαλάσσια θηλαστικά κάθε χρόνο, ενώ η παραγωγή τους συμβάλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. 

Το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό τους ανακυκλώνεται, όπως και το γεγονός ότι ακόμη και αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο λίγες φορές, είναι ένας επιπλέον λόγος για να παλέψουν τα περιβαλλοντικά κινήματα καθώς και το εργατικό κίνημα για να σταματήσει άμεσα η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης και να σχεδιαστεί ο σταδιακός συνολικός τερματισμός της παραγωγής πλαστικών.

Εναλλακτικές φιλικές προς το περιβάλλον που ήδη υπάρχουν, πρέπει να μελετηθούν και να αναπτυχθούν άμεσα, στην κατεύθυνση της συνολικής απεξάρτησης από το πλαστικό. Αυτό βέβαια σημαίνει σύγκρουση με τη βιομηχανία παραγωγής πλαστικού που εδώ και δεκαετίες βγάζει τεράστια κέρδη ρυπαίνοντας και καταστρέφοντας τον πλανήτη, απειλώντας τη ζωή και την υγεία όλων μας!

πηγή: xekinima.org

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.