Νέο κύμα αντεργατικών επιθέσεων αλλάζει το κλίμα στους εργαζόμενους

image_pdfimage_print

Του Χρήστου Βαγενά

Το φετινό φθινόπωρο φαίνεται να βρίσκει τους εργαζόµενους σε πιο αγωνιστική διάθεση σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά, καθώς η απογοήτευση από την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ και οι πανηγυρισµοί-αυταπάτες για την «σωτηρία» της χώρας από την πανδηµία από την κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, έχουν αρχίσει να δίνουν την θέσης τους στην επίγνωση της σκληρής πραγµατικότητας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, µετά τα µέτρα ενάντια σε εργαζόµενους\ες του ιδιωτικού τοµέα µε αφορµή-πρόφαση τον κορωνοϊό, την καραντίνα της προηγούµενης άνοιξης και τη συνακόλουθη οικονοµική κρίση, ετοιµάζεται να ξεδιπλώσει νέο κύµα επίθεσης στα δικαιώµατα των εργαζοµένων.

Ήδη µε Πράξεις Νοµοθετικού Περιεχοµένου έχουν θεσπιστεί δεκάδες αντεργατικές διατάξεις (εκ περιτροπής εργασία, αναστολή συµβάσεων, µείωση µισθών και δώρου Χριστουγέννων κ.ά.). Τώρα, δηµοσιεύµατα και δηλώσεις υπουργών, αλλά και του ίδιου του Μητσοτάκη, ανοίγουν νέα µέτωπα:

1. Απλήρωτες υπερωρίες και κατάργηση του 8ωρου.

Με βάση τις προτάσεις της Έκθεσης Πισσαρίδη για πιο «ελκυστικές» για το κεφάλαιο εργασιακές σχέσεις, προωθείται η αντικατάσταση της πληρωµής των υπερωριών µε αντίστοιχες ώρες λιγότερης εργασίας άλλες ηµέρες ή µε ρεπό, ενώ πρόκειται να αυξήσουν και τις ηµερήσιες ώρες υπερωρίας σε πολλούς κλάδους. Με τα µέτρα αυτά δίνονται στους εργοδότες νέα «όπλα» ώστε να υπονοµεύσουν στην πράξη το 8ωρο και να επεκτείνουν την πρακτική των απλήρωτων υπερωριών.

2. Μείωση κατά 3 µονάδες των εισφορών εργαζοµένων και εργοδοτών, µε ανυπολόγιστες συνέπειες για τα επιδόµατα ανεργίας και τα κοινωνικά προγράµµατα Εστίας και Κατοικίας

3. Εργάνη ΙΙ για τον «έλεγχο» του ωραρίου που στο µεταξύ θα έχει γίνει λάστιχο.   

4. Συνδικαλιστικός νόµος, µε αιχµή της επίθεσης τις συνδικαλιστικές άδειες, το µητρώο συνδικάτων και την ηλεκτρονική ψηφοφορία, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα η υπουργός Παιδείας έχει καταθέσει τροπολογία για «δυνατότητα» χρήσης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε ηµέρα αργίας για τις εκλογές των αιρετών εκπροσώπων των εργαζοµένων στα υπηρεσιακά συµβούλια των εκπαιδευτικών. Η ΟΛΜΕ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απέχει και θα µπλοκάρει τις εκλογικές διαδικασίες, αν γίνουν µε χρήση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η ∆ΟΕ.

5. Μετατροπή της Επικουρικής Ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητική, στο πλαίσιο της οποίας οι νέοι εργαζόµενοι θα είναι υποχρεωµένοι να καταθέτουν τις εισφορές τους σε επενδυτικά προϊόντα κερδοσκόπων και τζογαδόρων αµφίβόλου κύρους και απόδοσης, όπως έχει δείξει η ιστορία (κραχ ελληνικού Χρηµατιστηρίου, δοµηµένα οµόλογα, καταρρεύσεις ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών διεθνώς µε εξανέµιση των αποθεµατικών κ.ά).

Για να το πετύχει αυτό η κυβέρνηση απαξιώνει περαιτέρω τον ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να διαλύσει τη δηµόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Ήδη οι εκκρεµείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) είναι πάνω από 300.000, ενώ η διοίκηση του ΕΦΚΑ δεν δηµοσιεύει τα στοιχεία, ως όφειλε.

 

Κι όµως κινείται…

Από τον Σεπτέµβριο πολλοί κλάδοι έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται µε κάθε µορφή: απεργίες, συλλαλητήρια, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαµαρτυρίας κ.ά. Από την Θεσσαλονίκη και τη διαδήλωση για το Οικονοµικό Φόρουµ, περάσαµε στις συνεχόµενες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών για καλύτερες συνθήκες διδασκαλίας και προστασία της σχολικής κοινότητας από τον covid-19 και στη συνέχισή τους µε τις µαθητικές καταλήψεις, που η κυβέρνηση προσπάθησε µε αυταρχισµό, βία, τροµοκρατία και χαφιεδισµό  ανεπιτυχώς να καταστείλει.

Οι εργαζόµενοι στον Επισιτισµό & Τουρισµό έχουν προχωρήσει σε πολύµορφες δράσεις, ενώ η ΠΕΝΕΝ πραγµατοποίησε 24ωρη απεργία µε µεγάλη συµµετοχή και συµπαράσταση από άλλους κλάδους εργαζοµένων.

Οι καλλιτέχνες και οι υγειονοµικοί συνέχισαν τον αγώνα που δίνουν για οικονοµική ενίσχυση και προστασία των εργαζοµένων του κλάδου τους οι µεν και για ενίσχυση του δηµόσιου συστήµατος υγείας οι δε, µε προσλήψεις, µονιµοποιήσεις, νέες ΜΕΘ και περισσότερα τεστ.

Μαζικές ήταν οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων την ηµέρα της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Στις 15/10/2Ο ακολούθησε η Α∆Ε∆Υ µε 24ωρη Απεργία µε παν-δηµοσιοϋπαλληλική συµµετοχή, διεκδικώντας ενίσχυση της δηµόσιας υγείας και παιδείας, η απεργία των ντελίβερι-κούριερ-διανοµέων στις 8/10, των εργαζοµένων του ΕΦΚΑ τον Νοέµβριο και όποιες άλλες µπορούν να προκύψουν, που θα αποτελέσουν την αρχή της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης.

Αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση πρέπει να νιώσει τη µόνη αντιπολίτευση, που είναι στο δρόµο! Ο συντονισµός και η κλιµάκωση των αγώνων είναι όχι µόνο αναγκαίος αλλά και ρεαλιστική προοπτική!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.