Νέες αυθαιρεσίες από τις εταιρίες ψηφιακών πλατφορμών – Απαιτείται εργατική απάντηση

image_pdfimage_print

του Χρήστου Βαγενά

Ένα νέο επεισόδιο έχουμε τον τελευταίο καιρό στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι “νεοφυείς” επιχειρήσεις κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων τους. Και συγκεκριμένα στο χορό έχουν μπει πάλι οι ψηφιακές πλατφόρμες με την Wolt να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να καταργήσει τη μισθωτή εργασία και να μετατρέψει το προσωπικό της σε ελεύθερους επαγγελματίες!

 

Έτσι μετά τα γεγονότα με την e-food που επιδίωξε, ανεπιτυχώς μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, να μετατρέψει τους διανομείς σε free lancers, έρχεται η Wolt πατώντας στη δυνατότητα που δίνει η ΑΑΔΕ να εγγράφεται κάποιος στη ΔΟΥ και μετά να πηγαίνει να εγγραφεί στον ΕΦΚΑ σαν ελεύθερος επαγγελματίας.

Από τον Σεπτέμβρη καλεί τους εργαζόμενους της να πάνε να εγγραφούν στην εφορία και να αμείβονται με παραστατικά σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, για εργασία που είναι ξεκάθαρα εξαρτημένη.

Ο ΕΦΚΑ μέχρι στιγμής δεν εγγράφει τους delivery σαν ελεύθερους επαγγελματίες και σωστά πράττει και παρουσιάζεται τώρα το φαινόμενο, αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι ουσιαστικά ανασφάλιστοι και μάλιστα σε ένα επάγγελμα με πολλούς κινδύνους και πολλά εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Οι διανομείς αυτοί δεν είναι ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες και free lancers, ούτε πρέπει να δουλεύουν με τίτλο κτήσης. Πόσο μάλλον να δουλεύουν ανασφάλιστοι, όπως συνηθίζεται στο χώρο αυτό, και αποκάλυψε με τραγικό τρόπο ο θάνατος ανήλικου διανομέα στον Ωρωπό.

 

Πρέπει οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν από τις εταιρίες αυτές, που θέλουν να απαλλαγούν πλήρως από τις ασφαλιστικές εισφορές, να τους εγγράψουν στο πρώην ΙΚΑ με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Το Υπ. Εργασίας και ο ΕΦΚΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν στις διαθέσεις και τις απαιτήσει της κάθε επιχείρησης, που αδιαφορούν παντελώς για τις ανάγκες των εργαζομένων, που όμως χάρης τη δουλειά τους γεμίζουν κέρδη.

Μηχανεύονται κάθε κόλπο για να θεωρούν τους εργαζόμενους σαν “συνεργάτες επιχειρηματίες”, θέλοντας επίσης εκτός των άλλων να διασπάσουν το προλεταριάτο, όπου θα αμείβεται με διαφορετικές, ατομικές συμβάσεις, χωρίς καμία διαπραγματευτική ισχύ.

 

Η οργάνωση των ντελίβερι και η αγωνιστική απάντηση πρέπει να είναι άμεση. Οι δράσεις θα πρέπει να στρέφονται κατά των εταιριών που μηχανεύονται αυτά τα σχέδια, αλλά και κατά της κυβέρνησης και του Υπ. Εργασίας που καλύπτουν τις μεγάλες εταιρίες.

Επιβάλλεται να εφαρμοστεί η εργατική νομοθεσία και οι διανομείς να γίνουν άμεσα μισθωτοί με όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται.

 

Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά!

 

Βαγενάς Χρ. εργαζόμενος στον ΕΦΚΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.