Κυβέρνηση και δήμαρχε ακούστε το καλά – το masterplan της Cosco θα μείνει στα χαρτιά

Δυναμική η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 25/6 το απόγευμα εκατοντάδες μέλη σωματείων, οργανώσεων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, δημοτικών κινήσεων και ανένταχτοι κάτοικοι του Πειραιά που διαμαρτύρονται για τις εργασίες επέκτασης στο λιμάνι του Πειραιά, κινητοποίηση στην οποία καλούσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) και πολλές άλλες συλλογικότητες.

Το κίνημα του Πειραιά δήλωσε την αντίθεσή του στο Master Plan και στα έργα κατασκευής προβλητών κρουαζιερόπλοιων από την Cosco, στην Πειραϊκή έξω από το λιμάνι του Πειραιά, ένα έργο που θα επιβαρύνει απίστευτα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μετατροπή όλης της έκτασης του λιμανιού, από τη Σαλαμίνα ως την Πειραϊκή και όχι μόνο, σε μια τεράστια ελεύθερη οικονομική ζώνη που θα επικρατούν εργασιακές συνθήκες γαλέρας.
Επίσης, έχει ανοίξει ο δρόμος για μετατροπή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε ναυπηγείο της Cosco.
Η “αξιοποίηση” του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά από την COSCO ξεκινάει με ένα φαραωνικό έργο επέκτασης κατά περίπου 170 στρέμματα, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού τεράστιων κρουαζιερόπλοιων στην Πειραϊκή. Η επένδυση, προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται κατά 95% από το ΕΣΠΑ, δηλαδή χωρίς η COSCO να βάλει το χέρι στην τσέπη. Η κινέζικη εταιρεία μάλιστα, ξεκίνησε το έργο παράνομα, χωρίς έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πραγματοποιώντας βυθοκορήσεις. Αυτό δεν εμπόδισε σύσσωμη την επίσημη πολιτική ηγεσία να παρευρεθεί στα εγκαίνια (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος κ.λπ.) ευλογώντας την έναρξη των εργασιών. Οι βυθοκορήσεις, σε έναν ιδιαίτερα επιβαρυμένο βυθό (τοξικά απόβλητα) και η απόθεση των βυθοκορημάτων χωρίς μελέτες και έλεγχο, αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και θα καταστρέψουν μεγάλο μέρος των ακτών της Πειραϊκής.
Σε συνδυασμό με την λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων πετρελαιοειδών, η ατμοσφαιρική μόλυνση κι η περιβαντολλογική καταστροφή θα είναι τεράστια.

Μόνο η οργάνωση και ο αγώνας των ίδιων των κατοίκων, των εργαζομένων, της νεολαίας μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας, στη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την καταστρατήγηση ακόμα και αυτής της ανεπαρκούς εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Απαιτούμε να σταματήσει και να αποσυρθεί οριστικά από τους σχεδιασμούς τους η δημιουργία προβλήτας στην Πειραϊκή, με ή χωρίς περιβαντολλογική μελέτη. Κοινή απαίτηση όλου του λαού του Πειραιά είναι να μην πέσει ούτε πετραδάκι στην Πειραϊκή.

Κυβέρνηση και δήμαρχε ακούστε το καλά – το master plan της Cosco θα μείνει στα χαρτιά. Λιμάνι στα χέρια των εργατών, όχι της Cosco και των εφοπλιστών!

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.