Κύπρος: τα φασιστικά πογκρόμ και το αντιφασιστικό κίνημα – Συνέντευξη με την Αθηνά Καρυάτη

image_pdfimage_print

Αναδημοσίευση από το xekinima.org

Την τελευταία εβδομάδα, φασίστες στην Κύπρο, σε χωριά της επαρχίας Πάφου και στην πόλη της Λεμεσού, οργάνωσαν πογκρόμ ρατσιστικών επιθέσεων, τραυμάτισαν μετανάστες, στέλνοντας αρκετούς στο νοσοκομείο, έσπασαν μαγαζιά μεταναστών και δημιούργησαν ένα καθεστώς τρόμου για τους μετανάστες. Όλα αυτά με την ανοχή της αστυνομίας που τους άφηνε να δρούνε ανενόχλητοι.

Την ίδια ώρα όμως, το αντιφασιστικό κίνημα δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις των φασιστών, οργανώνοντας μαζική πορεία το Σάββατο 2/9 στην πόλη της Λεμεσού ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό και αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Κοντά στα 1000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία, αριθμός πολλαπλάσιος από αυτόν των φασιστών που συμμετείχαν στο πογκρόμ της προηγούμενης μέρα. Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε πως, όταν υπάρχουν πρωτοβουλίες ενάντια στη φασιστική απειλή, ο κόσμος που ανταποκρίνεται είναι πολύ περισσότερος από αυτούς που ποτίζουν τους δρόμους και τις γειτονιές μας με ρατσιστικό δηλητήριο.

Για όλα αυτά, μιλήσαμε με τη σ. Αθηνά Καρυάτη, από τη Νέα Διεθνιστική Αριστερά, αδερφή οργάνωση του «Ξ» στην Κύπρο.

  • Αθηνά, μπορείς να μας πεις δυο λόγια ποιοι βρίσκονται πίσω από τα ρατσιστικά πογκρόμ και με ποια αφορμή ξεκίνησαν;

Κλείνουμε σήμερα (Κυριακή 3/9) μία εβδομάδα αφότου ξεκίνησαν τα φασιστικά πογκρόμ.

Ξεκίνησαν από τη Χλώρακα, τη Λέμπα και την Έμπα, χωριά της επαρχίας Πάφου, όπου είχε ήδη γίνει συστηματική δουλειά των φασιστών.

Πριν αρκετά χρόνια η κυβέρνηση μίσθωνε ένα κτηριακό συγκρότημα για να διαμένουν πρόσφυγες και αιτητές ασύλου. Το συγκρότημα αυτό είχε χαρακτηριστεί το 2020 ακατάλληλο για κατοίκηση, αλλά στην απόγνωση και τη φτώχεια τους οι πρόσφυγες και αιτητές ασύλου, συνέχιζαν να ζουν εκεί, και μερικές φορές έκλεβαν ρεύμα για να μπορούν να επιβιώσουν.

Όταν μέσα στο καλοκαίρι τους κόψανε και αυτό το ρεύμα, τότε διαμαρτυρήθηκαν, κάνοντας μια πορεία στους δρόμους της Χλώρακας, η οποία ούτε βίαιη ήταν ούτε επεισόδια δημιούργησε. Έγινε όμως η αφορμή για να βγουν ξανά οι φασίστες προς τα έξω. Στη Χλώρακα ζουν εδώ και δεκαετίες ένας αριθμός από Σύριους, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και οι περισσότεροι ενταγμένοι στην κυπριακή κοινωνία, που σημαίνει ότι μιλούν ελληνικά, δουλεύουν σαν εργάτες ή υπάλληλοι ή ακόμα έχουν και τα δικά τους καταστήματα. Πριν 4 χρόνια, ένας Σύριος συμμετείχε σε μια συμπλοκή με έναν Κύπριο και με αυτό το περιστατικό σαν αφορμή, το ΕΛΑΜ (Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο – φασιστικό κόμμα στην Κύπρο που συμμετέχει στη βουλή) ξεκίνησε τις επισκέψεις στην περιοχή, για να «φροντίσει» για την «προστασία» των κατοίκων.

Έτσι, η ρατσιστική και απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει το κυπριακό κράτος, σε συνδυασμό με τη ρατσιστική προπαγάνδα που εκφράζεται πλέον όχι μόνο από ΕΛΑΜίτες πολιτικούς αλλά και από πολιτικούς της κεντροδεξιάς, και αναπαράγεται καθημερινά από τα ΜΜΕ, δημιούργησε ανοχή στην δράση ακροδεξιών στοιχείων. Η απάνθρωπη διαβίωση των προσφύγων στο συγκρότημα ήταν η σπίθα που άναψε την φωτιά.

Η αφορμή για το πογκρόμ στη Λεμεσό ήταν διαφορετική. Η πορεία /κάλυψη για το πογκρόμ οργανώθηκε επειδή είχε ήδη ανακοινωθεί πορεία σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Έτσι, διάφορες ακροδεξιές σελίδες κάλεσαν σε πορεία μια μέρα πριν, την Παρασκευή 1/9.

  • Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης και των Αρχών απέναντι στις φασιστικές επιθέσεις αυτές τις μέρες;

Και στα τρία πογκρόμ η αστυνομία παρακολουθούσε απαθής. Κι αυτό ακόμη και στη δεύτερη πορεία, που όλοι ήξεραν ότι θα γίνουν επεισόδια. Η πορεία των φασιστών της 1/9 καλέστηκε μέσα από διάφορες ακροδεξιές σελίδες, και συνοδεύονταν από απειλές και υποσχέσεις για επιθέσεις.

Η αστυνομία εκ των υστέρων παραδέχθηκε ότι ήξερε τι να περιμένει! Η πορεία των 200 περίπου φασιστών οργανώθηκε στον βασικό παραλιακό δρόμο της Λεμεσού, όπου τα περισσότερα από τα μαγαζιά έχουν εργαζόμενους μετανάστες ή ανήκουν σε μετανάστες. Κι εκεί ήταν που πραγματοποιήθηκε το 3ο πογκρόμ μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

Η κυβέρνηση φυσικά καταδίκασε, φραστικά, τα επεισόδια και το ίδιο έκαναν και τα κόμματα της κεντροδεξιάς, ακόμα και το ΕΛΑΜ το ίδιο, συνοδεύοντας όμως τις δηλώσεις τους με μεγάλες δόσεις ρατσιστικού δηλητηρίου.

Χθες, 2/9, αφού η αστυνομία έβγαλε απολογητικές ανακοινώσεις ότι έκανε λάθος, αποφάσισαν όπως γίνεται πάντα να επιτεθούν και να στοχοποιήσουν τους αντιφασίστες. Το μέγεθος της πορείας θεωρώ ότι δεν τους επέτρεψε να το κάνουν κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά στο τέλος μάθαμε ότι σταμάτησαν 2 αυτοκίνητα πριν την πορεία, και συνέλαβαν τους επιβαίνοντες με την δικαιολογία του ότι βρήκαν στην κατοχή τους «επιθετικά όργανα».

Για ακόμη μια φορά, η αστυνομία και το κράτος έχουν αποδείξει με ποιανού το μέρος είναι.

  • Η χτεσινή πορεία ήταν μια πρώτη απάντηση απέναντι στους φασίστες. Μπορείς να μας μεταφέρεις το κλίμα; Υπάρχουν καλέσματα/προτάσεις για την επόμενη περίοδο;

Η χθεσινή πορεία ήταν μια πολύ δυνατή απάντηση στους φασίστες. Κοντά στα 1000 άτομα, χωρίς κουκούλες, άνθρωποι όλων των ηλικιών, πολύχρωμοι και χαμογελαστοί, κατάφεραν να αλλάξουν την δυναμική που είχε αναπτυχθεί στον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού.

Με βασικά συνθήματα, «Με τους μετανάστες είμαστε μαζί», «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών», «Τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά» και «Πογκρόμ πότε και πουθενά» κατάφεραν να επιστρέψουν τα χαμόγελα στα πρόσωπα των μεταναστών που εργάζονται στα παραλιακά καταστήματα.

Αυτή ήταν η πρώτη από πολλές αντιφασιστικές πορείες που συζητιούνται να πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Την Δευτέρα 4/9 οργανώνει αντιφασιστική πορεία το ΑΚΕΛ, ενώ γίνονται συζητήσεις και για Λευκωσία και Λάρνακα.

Η πορεία του Σαββάτου (2/9) ήταν μια επιτυχία. Δεν είναι όμως το τέλος αλλά η αρχή ενός αγώνα που πρέπει να δώσουμε μέχρι το τέλος. Οι φασίστες τρέφονται συστηματικά από το σύστημα και έχουν σηκώσει κεφάλι. Αργά το βράδυ μετά την πορεία, καταγγέλθηκε από 4 ντελιβεράδες ότι μαυροφορεμένοι μασκοφόροι τους επιτέθηκαν, τους έκλεψαν τα λεφτά και τα μηχανάκια τους. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, και πρέπει να την κάνουμε μαζί με όλον αυτόν τον κόσμο που τόσο θαρραλέα και δυναμικά κατέβηκε στο δρόμο το Σάββατο 2/9.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.