Κινητοποιήσεις 19 Μάρτη: Όχι στον πόλεμο, τον ρατσισμό και τον φασισμό

image_pdfimage_print

Αθήνα: Συλλαλητήριο στις 2 µ.µ. στην πλατεία Βικτωρίας και πορεία στη Βουλή

Η αντιρατσιστική κινητοποίηση της 19ης Μάρτη ενάντια στις αντιπροσφυγικές πολιτικές, τον πόλεµο και τον φασισµό, επικαιροποιείται µε τραγικό τρόπο µε την έναρξη και την συνεχιζόµενη κλιµάκωση του πολέµου στην Ουκρανία. 6 χρόνια µετά τη ρατσιστική συµφωνία ΕΕ-Τουρκίας-Ελλάδας που έκλεισε τα ανατολικά σύνορα στο µεγάλο προσφυγικό κύµα του 2015-16 από την Συρία, βρισκόµαστε ξανά µπροστά σε ένα τεραστίων διαστάσεων προσφυγικό κύµα -αυτή τη φορά από την Ουκρανία- µέσα στην καρδιά της Ευρώπης. Σε πείσµα των επιτελείων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που κατ’ εξαίρεση υποδέχονται τους Ουκρανούς πρόσφυγες σε αντίθεση µε όλα τα υπόλοιπα προσφυγικά κύµατα από την Ασία και την Αφρική, οι κινητοποιήσεις της 19 Μάρτη φέρνουν ξανά στο επίκεντρο της δηµόσιας πολιτικής ατζέντας το αίτηµα για ανοιχτά σύνορα σε κάθε πρόσφυγα και προσφύγισσα: από όπου κι’ αν προέρχεται, ανεξάρτητα από χρώµα δέρµατος και θρησκεία.

Την ίδια στιγµή, αναδεικνύεται παραπάνω από επίκαιρο το αντιπολεµικό µήνυµα της κινητοποίησης που διεκδικεί το σταµάτηµα του πολέµου, την απόσυρση της Ελλάδας από τους ιµπεριαλιστικούς ανταγωνισµούς στην περιοχή και τη δραστική µείωση αντί για την κλιµάκωση των εξοπλιστικών δαπανών. Τέλος οι κινητοποιήσεις της 19 Μάρτη σε µια σειρά από χώρες της Ευρώπης και της Ελλάδας σηµατοδοτούν τη συνέχιση της πάλης ενάντια στον ευρωπαϊκό και εγχώριο φασισµό, που τρέφονται από τις πολεµοκάπηλες πολιτικές και διεκδικούν να σέρνουν σε ολοένα πιο εθνικιστικούς και ρατσιστικούς δρόµους τις κυβερνητικές πολιτικές και τους ίδιους τους λαούς. Μπορεί ο εγχώριος φασισµός να εµφανίζεται ξεδοντιασµένος µετά από την καταδίκη της ρατσιστικής συµµορίας της Χρυσής Αυγής, αλλά παραµένει επικίνδυνος όσο τροφοδοτείται από άφθονο αντιτουρκισµό και ρατσιστική παράνοια στον Έβρο και το Αιγαίο. Για όλους αυτούς τους λόγους, η 19η Μάρτη αποτελεί σηµαντικό σταθµό για το κίνηµα αντίστασης στην Ελλάδα. Να είµαστε όλες και όλοι εκεί!

Η διοργάνωση

Η κινητοποίηση της 19 Μάρτη στην Αθήνα οργανώνεται από αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και προσφυγικές/µεταναστευτικές συλλογικότητες. Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, η Αφγανική Κοινότητα, οι Τούρκοι πολιτικοί πρόσφυγες µαζί µε πρόσφυγες και προσφύγισσες στρατοπέδων της Αττικής, ενώνουν τη φωνή τους µε αντιρατσιστικές κινήσεις, συλλογικότητες αλληλεγγύης, αντιφασιστικές οργανώσεις και συντονισµούς: το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, την Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισµό», τον ΣΥντονισµό για το ΠΡΟσφυγικό – ΜΕταναστευτικό, το ∆ίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, την Επιτροπή Στήριξης Προσφύγων Λαυρίου, το Anti-Nazi Zone, τον Αντιφασιστικό Συντονισµό Αθήνας – Πειραιά. Καλούν στην κινητοποίηση σωµατεία εκπαιδευτικών πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης καθώς και οµοσµονδίες εργαζοµένων όπως η ΠΕΝΕΝ και η ΠΟΠΟΚΠ. Στηρίουν µε καλέσµατά τους ένα ευρύ φάσµα πολιτικών  οργανώσεων όπως το «Κόκκινο Νήµα», το ΝΑΡ, το Ξεκίνηµα, η Συνάντηση-Αναµέτρηση, η ∆ΕΑ, η ΛΑΕ, το ΕΕΚ, η Ροσινάντε, το ΚΚΕ (µ-λ).  Πρόκειται για µεγάλη κινητοποίηση συντονισµού του αγώνα που φιλοδοξεί να στείλει ηχηρό µήνυµα αντίστασης, δυναµώνοντας τη φωνή των ίδιων των προσφύγων και µεταναστών που δίνουν καθηµερινά την µάχη απέναντι στις ρατσιστικές πολιτικές και τον φασισµό.

Ενάντια στις αντιπροσφυγικές πολιτικές

Όπως αναφέρεται στο κάλεσµα των διοργανωτών, «οι εικόνες εγκλωβισµένων οικογενειών προσφύγων σε νησίδες του ποταµού Έβρου, ανάµεσά τους Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες που οι ελληνικές αρχές παρατούν στο έλεος του χιονιά και παραδίδουν πίσω στους διώκτες τους, είναι ντροπιαστικές. Οι συνεχιζόµενες καταγγελίες για παράνοµες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα νησιά και στον Έβρο παρά και ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς προστασίας και δικαίου της θάλασσας -τις οποίες Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωµατούχοι καµώνονται πως δεν γνωρίζουν- µας εξοργίζουν. Μας κινητοποιούν τα ναυάγια µε δεκάδες νεκρούς και αγνοούµενους όπως εκείνα που έγιναν τις µέρες των γιορτών στα ανοιχτά των Κυθήρων και της Πάρου, αθώων ανθρώπων που επιχειρούσαν να ξεφύγουν από την κόλαση των επαναπροωθήσεων των νησιών του Αιγαίου. Ενώνουµε τη φωνή µας µε τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες στρατοπέδων που θάφτηκαν στο χιόνι, όπως της Ριτσώνας, όταν στους πρόσφατους χιονιάδες αναγκάστηκαν να λιώνουν χιόνι για να µπορέσουν να πλυθούν καθώς κόπηκε το νερό της δοµής. Απαιτούµε την άµεση συνέχιση παροχής του προσφυγικού επιδόµατος στους/στις αιτούντες-σες άσυλο που έχει διακοπεί από τον περασµένο Σεπτέµβριο. Οι εξώσεις αναγνωρισµένων προσφύγων, σε µεγάλο ποσοστό ευάλωτων οµάδων, από δοµές και διαµερίσµατα πρέπει να σταµατήσουν άµεσα. Η καταδίκη σε ασιτία µέσα στα στρατόπεδα εγκλωβισµένων ανθρώπων που λήγει το καθεστώς του «αιτούντος άσυλο» είναι απανθρωπιά. Το ίδιο και οι µπάρες µε ηλεκτρονική ταυτοποίηση που τοποθετούνται σε σειρά στρατοπέδων και παραβιάζουν στοιχειώδη δικαιώµατα των προσφύγων όσο και των εργαζοµένων στις δοµές αυτές».

Ο φασισµός στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας

Το µέτωπο ενάντια στον φασισµό είναι κεντρικό για την κινητοποίηση της 19 Μάρτη. Κι’ αυτό γιατί παρά την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 µε την καθοριστική συµβολή του αντιφασιστικού κινήµατος, τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και οι παραφυάδες της εξακολουθούν να προκαλούν µε επιθέσεις και ολοένα τακτικότερες εµφανίσεις των ταγµάτων εφόδου τους. Η συµµορία του Μιχαλολιάκου δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της, συνεχίζει να διατηρεί γιάφκες και ιστοσελίδες µαζί µε µερικές δεκάδες δηµοτικούς και περιφερειακούς συµβούλους. Οι ρατσιστικές και εθνικιστικές πολιτικές της κυβέρνησης τρέφουν παλιές και νέες ακροδεξιές και φασιστικές οµάδες να συνεχίζουν να επιτίθενται στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα σε προσφυγόπουλα, σε µέλη αντιρατσιστικών και αριστερών οργανώσεων. Γι’ αυτό στις 19 Μάρτη ορθώνουµε τείχος αντίστασης στον φασισµό, απαιτώντας να κλείσουν οι «εκκρεµότητες» της δίκης της Χρυσής Αυγής, να σταµατήσουν οι φασιστικές επιθέσεις, να ανατραπούν οι πολιτικές που συνεχίζουν να θρέφουν παλιά και νέα αυγά του φιδιού. Να µην αποφυλακιστούν οι καταδικασµένοι Χρυσαυγίτες ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης της εγκληµατικής οργάνωσης σε δεύτερο βαθµό. Να µην υπάρχει καµία µείωση της ποινής των καταδικασµένων φασιστών στο Εφετείο.

Όχι στον πόλεµο, τους ιµπεριαλιστικούς ανταγωνισµούς, την κούρσα των εξοπλισµών

Ήδη πριν από το ξέσπασµα του πολέµου στην Ουκρανία, το κάλεσµα της διοργάνωσης της 19ης Μάρτη είχε σαφές διεθνιστικό στίγµα ενάντια στον πόλεµο και στους ιµπεριαλιστικούς ανταγωνισµούς που γεννούν νέα κύµατα προσφυγιάς: «Η ελληνοτουρκική διαµάχη περί χωρικών υδάτων και θαλασσίων ζωνών φέρνει τους λαούς της περιοχής ένα βήµα πιο κοντά σε θερµά επεισόδια ή ακόµα και στον πόλεµο, ενώ γιγαντώνει τους εξοπλισµούς σε βάρος των κοινωνικών δαπανών σε καιρούς πανδηµικής κρίσης της δηµόσιας υγείας. Οι ιµπεριαλιστικοί σχεδιασµοί (µε ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο) στους οποίους εντάσσονται η Ελλάδα και η Κύπρος, κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Τόσο το ελληνικό όσο και το τουρκικό κράτος µετατρέπουν τους πρόσφυγες και τις µετανάστ(ρι)ες σε αποδιοποµπαίους τράγους στον βωµό των γεωστρατηγκών τους σχεδιασµών, της διεκδίκησης θαλάσσιων ζωνών εξόρυξης, αλλά και για την εξυπηρέτηση εσωτερικών και διεθνών πολιτικών σκοπιµοτήτων». Οι πρόσφυγες, άνδρες και γυναίκες, µικρά παιδιά και ηλικιωµένοι που αναζητούν µια ζωή µε ασφάλεια και αξιοπρέπεια βαφτίζονται «εισβολείς» και «υβριδική απειλή», κακοποιούνται, επαναπροωθούνται παράνοµα, εγκαταλείπονται να πεθάνουν, ακόµη και δολοφονούνται. Η επιδίωξη αναβάθµισης του ελληνικού κράτους ως εγγυητή του απαραβίαστου των συνόρων της Ευρώπης-φρούριο από τους πρόσφυγες και η µετατροπή της Ελλάδας σε πολεµικό ορµητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ενώ ο Ελληνικός Στρατός συµµετέχει περισσότερο και ενεργότερα σε ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις, σηµαίνει συστηµατοποίηση των επαναπροωθήσεων και επέκταση του τείχους του αίσχους στον Έβρο. Στις 19 Μάρτη κινητοποιούµαστε ενάντια στις κολοσσιαίες εξοπλιστικές δαπάνες για αεροσκάφη RAFAL και φρεγάτες, στις περιβαλλοντοκτόνες εξορύξεις στις ΑΟΖ και στον εθνικισµό. Στον αντίποδα, διεκδικούµε λεφτά για ΜΕΘ-γιατρούς-νοσοκοµεία, δωρεάν και τακτικά τεστ για όλο τον πληθυσµό, προσλήψεις εκπαιδευτικών, δραστική µείωση του αριθµού µαθητών ανά τµήµα και άµεσα µέτρα υγειονοµικής ασφάλειας στα σχολεία.

 

Τα Αιτήµατα

  • Να σταµατήσουν οι πνιγµοί των ανθρώπων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και οι παράνοµες επαναπροωθήσεις χιλιάδων προσφύγων και µεταναστών-τριών στον Έβρο και στο Αιγαίο.
  • Να κλείσουν τα άθλια hot-spot στα νησιά και να µην κατασκευαστούν νέες υπερδοµές-φυλακές. Να µεταφερθούν οι πρόσφυγες-ισσες από τα νησιά στην ενδοχώρα, µε άσυλο και στέγη σε ανθρώπινες συνθήκες.
  • Νοµιµοποίηση των µεταναστών-τριών που ζουν στη χώρα. Ίσα και πλήρη δικαιώµατα στην ιατροφαρµακευτική κάλυψη και τη νοσηλεία. Ισότιµη πρόσβαση των προσφυγόπουλων σε όλες τις βαθµίδες της εκπαίδευσης. Ίσα δικαιώµατα στην κοινωνική πρόνοια.
  • Γενναία αύξηση των κονδυλίων για σχολεία και νοσοκοµεία µε διορισµούς εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ικανούς να καλύψουν όλους τους κατοίκους της χώρας.
  • Να κλείσουν όλα τα γραφεία της και οι ιστοσελίδες της Χρυσής Αυγής, να αποπεµφθούν οι νεοναζί δηµοτικοί και περιφερειακοί σύµβουλοι, να µην αποφυλακιστούν οι καταδικασµένοι φασίστες µέχρι την δίκη τους σε δεύτερο βαθµό. Καµία µείωση των ποινών στο Εφετείο.
  • Απεµπλοκή της Ελλάδας από τον ιµπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-Αιγύπτου. Κλείσιµο των βάσεων του ΝΑΤΟ στην χώρα και έξοδο από το ΝΑΤΟ. ∆ραστική µείωση των εξοπλιστικών δαπανών µε αντίστοιχη γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Ακύρωση των περιβαλλοντοκτόνων σχεδίων εξόρυξης υδρογονανθράκων από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Κρήτη, καθώς και διέλευσης των αγωγών φυσικού αερίου των πολυεθνικών από το ελληνικό έδαφος.
  • Να σταµατήσει ο πόλεµος στην Ουκρανία. Καµία ελληνική συµµετοχή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.