Kagarlitsky: «Στηρίξτε την ενωτική πρωτοβουλία για την υποστήριξη των πολιτικών κρατουμένων»

image_pdfimage_print

Γράφοντας από μια Ρωσική φυλακή, ο κοινωνιολόγος Boris Kagarlitsky έγραψε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή για να υποστηρίξει μια πλατιά εκστρατεία αλληλεγγύης με τους αριστερούς Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους.

Ο ίδιος ο Kagarlitsky φυλακίστηκε για πέντε χρόνια στις 13 Φεβρουαρίου με την κατασκευασμένη κατηγορία της “δικαιολόγησης της τρομοκρατίας”. Στην πραγματικότητα, το μόνο του έγκλημα ήταν ότι μίλησε ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επιστολή μεταφράστηκε από τον Ρένφρι Κλαρκ από την πρωτότυπη ρωσική έκδοση. Ο Κλαρκ μετέφρασε επίσης το τελευταίο βιβλίο του Καγκαρλίτσκι, The Long Retreat: Strategies to Reverse the Decline of the Left , το οποίο διατίθεται τώρα για προπαραγγελία από την Pluto Press.

 

Αναφερόμενος στην Κρατική Δούμα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν επικαλέστηκε πλήθος στοιχείων που μαρτυρούν την ανάπτυξη της οικονομίας και την αυξημένη ευημερία του πληθυσμού. Δυστυχώς, υπάρχει ένας άλλος δείκτης στη χώρα μας που αυξάνεται σταθερά. Αυτός είναι ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων.

Ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που βρίσκονται φυλακισμένοι για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ανήκουν σε αριστερές οργανώσεις.

Σοσιαλιστές, κομμουνιστές και αναρχικοί, μαζί με αριστερούς δημοκράτες που δεν είναι μέλη κανενός κόμματος ή ομάδας, πέφτουν συνεχώς θύματα των μηχανισμών καταστολής. Κάθε περίπτωση, φυσικά, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, αλλά η συνολική κατάσταση είναι σαφής. Το αριστερό κίνημα μιλάει για τα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στο μιλιταρισμό και τον αυταρχισμό, και πληρώνει το τίμημα.

Ευτυχώς, η υποστήριξη των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα μας γίνεται επίσης ένα μαζικό φαινόμενο. Χιλιάδες άνθρωποι γράφουν σε όσους έχουν συλληφθεί, συγκεντρώνουν δέματα και στέλνουν τρόφιμα και είδη για θέρμανση. Χωρίς αμφιβολία, είναι απαραίτητο να στηρίξουμε όλους εκείνους που, χωρίς να καταφεύγουν στη βία, υπερασπίζονται τις απόψεις τους και ως αποτέλεσμα υφίστανται διώξεις. Πρέπει να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε όλα τα ονόματά τους.

Παρ’ όλα αυτά, οι άνθρωποι της αριστεράς μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα για τους συμπολίτες τους.

Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, συνδυάζοντας τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τους πολιτικούς κρατούμενους, βοηθάμε στην ενίσχυση του κινήματος και οικοδομούμε το συντονισμό μεταξύ ατόμων και ομάδων. Το να δουλεύουμε μαζί για να βοηθήσουμε τους συν-στοχαστές μας που υποφέρουν για τις πεποιθήσεις τους είναι πολύ πιο γόνιμο από το να διεξάγουμε ατελείωτες διαφωνίες για το ποιος είχε δίκιο στις σοβιετικές πολιτικές συζητήσεις της δεκαετίας του 1920, για το πώς πρέπει να βλέπουμε τον Στάλιν και τον Τρότσκι και για το ποιος πρέπει να θεωρείται άψογος μαρξιστής και ποιος ρεφορμιστής, οπορτουνιστής ή, από την άλλη πλευρά, σεχταριστής.

Η πολιτική ενότητα και η πολιτική ωριμότητα επιτυγχάνονται κατά τη διάρκεια της πολιτικής δραστηριότητας. Υπό τις σημερινές συνθήκες, όταν η πολιτική δράση και η αυτοοργάνωση στη χώρα μας έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες, η βοήθεια προς τους φυλακισμένους συνδιανοητές μας δεν είναι απλώς μια ανθρωπιστική δραστηριότητα, αλλά και μια σημαντική πολιτική χειρονομία, μια πράξη έμπρακτης αλληλεγγύης.

Τώρα που αυτή η πρωτοβουλία [για τη στήριξη των αριστερών πολιτικών κρατουμένων] φτάνει επιτέλους στην πρακτική υλοποίηση, πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε- μπορούμε και πρέπει να ενωθούμε γύρω από αυτήν. Μετά το πρώτο βήμα, θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα. Για να γίνει το μέλλον πραγματικότητα, πρέπει να δουλέψουμε τώρα.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

Υπογράψετε στην καμπάνια, εδώ: Ελευθερώστε τον Μπόρις Καγκαρλίτσκι και όλους τους Ρώσους πολιτικούς κρατούμενους

https://www.change.org/p/free-boris-kagarlitsky-and-all-russian-anti-war-political-prisoners

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.