1

Ιδρύθηκε Πανελλαδικό Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Λ.Π.

Η έρευνα αποτελεί έναν από τους πιο επισφαλείς χώρους εργασίας με πολύ ελαστικές και διαφορετικές σχέσεις εργασίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων. Υποτροφίες, συμβάσεις έργου και πολύ συχνά άμισθη εργασία χωρίς τις βασικές παροχές προς τους εργαζόμενους, εξαντλητικά ωράρια, απουσία επιδομάτων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ο εργασιακός εκφοβισμός και η μόνιμη επισφάλεια και ανασφάλεια για το αύριο είναι μόνο ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι ερευνητές/τριες και οι διδάσκοντες σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια.

Η υποχρηματοδότηση της βασικής έρευνας, με το ελληνικό ΑΕΠ να δίνει τα μικρότερα ποσοστά παγκοσμίως, και τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει συνολικά ο κλάδος της έρευνας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γέννησε την ανάγκη για μία συλλογική εκπροσώπηση αυτών των εργαζομένων σε πανελλαδικό επίπεδο. Μετά την πρωτοβουλία ακαδημαϊκών υποτρόφων και εργατικών σχημάτων της έρευνας για τη σύσταση κλαδικού σωματείου στην έρευνα και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες αρκετών μηνών ήρθε η ώρα για τη σύσταση του σωματείου για τους ανθρώπους του αφανούς κλάδου της έρευνας που μέχρι σήμερα δεν έχουν κάποιο συλλογικό φορέα εκπροσώπησης και διεκδικήσεων.

Το εργατικό σχήμα στην έρευνα,Labour, από την ίδρυση του παλεύει για τη συγκρότηση πανελλήνιου κλαδικού σωματείου και ένωσε τις δυνάμεις του μαζί με όλους τους συναδέρφους που ενίσχυσαν αυτή την προσπάθεια.Περισσότεροι/ες από 300 μεταδιδακτορικοί ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδακτικό και τεχνητό ερευνητικό προσωπικό από ιδρύματα έρευνας και διδασκαλίας από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη συμμετείχαν στην καταστατική ιδρυτική συνέλευση του πανελλαδικού σωματείου εργαζομένων στην έρευνα και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με σκοπό να διεκδικήσουν συλλογικά τα εργασιακά τους δικαιώματα για μία δημόσια και κοινωνική έρευνα και εκπαίδευση που θα εξασφαλίσει κοινωνική ειρήνη και πρόοδο.

Οι πραγματικοί ταξικοί άριστοι διεκδικούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας με συλλογικές συμβάσεις εργασίας που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση των ερευνητών και των διδασκόντων σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Επιπλέον στόχος του σωματείου θα είναι να εξαλείψει την άμισθη και ανασφάλιστη εργασία στα συγκεκριμένα ιδρύματα που αποτελεί μια πάγια τακτική με πρόφαση τα μεγάλα χρονικά διαστήματα αναμονής της εκταμίευσης χρηματοδοτήσεων.

Η 15η Μάη ήταν μόνο μία αισιόδοξη εκκίνηση για έναν αγώνα διεκδικήσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας με ανθρώπινες συνθήκες, αξιοπρεπή μισθό για όλους τους εργαζόμενους/ες από ένα συνδικαλιστικό ταξικό και κλαδικό πανελλαδικό σωματείο ώστε να μην μείνει κανένας εργαζόμενος/νη που να μην εκπροσωπείται συλλογικά.