Η ριζοσπαστική Αριστερά μπροστά στο 93ο συνέδριο της ΔΟΕ

image_pdfimage_print

του Ελισσαίου Φάκαρου *

Αυτό το συνέδριο γίνεται όσο εξελίσσεται η μάχη για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και με το υπουργείο παιδείας να ετοιμάζει άλλο ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι . Η ονομασία του είναι “ανοικτό σχολείο “ και περιλαμβάνει την καθιέρωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για μαθητές απομακρυσμένων περιοχών, την κατάργηση του ενιαίου αναλυτικού προγράμματος και το πιο επικίνδυνο την διάλυση της ειδικής εκπαίδευσης μέσω της στρεβλής χρήσης του όρου συμπερίληψη , στόχος να διαλυθούν όλες οι υποστηρικτές δομές στα ειδικά και τα γενικά σχολεία για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Η πιο κομβική μάχη εξακολουθεί να είναι αυτή της αξιολόγησης όπου ένα τεράστιο κομμάτι νεοδιόριστων εκπαιδευτικών να συνεχίζουν την απεργία- αποχή . Το πιο σημαντικό όμως που συνέβη ήταν η ανταρσία της βάσης, όταν τα δικαστήρια έβγαλαν την απεργία αυτή παράνομη, όπου χιλιάδες εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις γενικές συνελεύσεις τους κόντρα στην ηγεσία της ΔΟΕ ( ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, Δίκτυο) που δεν ήθελε να επαναπροκηρύξει απεργία-αποχή αλλά αναγκάστηκε από την γενική συνέλευση των προέδρων που είχε απαρτία πρώτη φορά. Αυτή η εξέλιξη απέδειξε για άλλη μια φορά την την αγωνιστική διάθεση και την αντίθεση του κλάδου στην αξιολόγηση.
Το άλλο ανοιχτό μέτωπο είναι αυτό των αναπληρωτών όπου δίπλα στην χρόνια αδιοριστία και το βασανιστήριο του προσοντολογίου έρχονται τα σχέδια του υπουργείου για ΑΣΕΠ.
Το κυρίαρχο πρόβλημα των εκπαιδευτικών είναι το ίδιο με όλων εργαζομένων , η ακρίβεια και το κόστος ζωής. Όπου δεν απαντιεται ούτε από το 40ευρω της αύξησης , ούτε με παρακάλια των γραφειοκρατών της ομοσπονδίας. Χρειάζεται ο σχεδιασμός ενός απεργιακού αγώνα.
Όλα τα παραπάνω όμως δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίου. Οπότε καθήκον της ριζοσπαστικης αριστεράς είναι να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα ζωντανό συνεδρίο που θα ακουστεί η φωνή των εκπαιδευτικών η φωνή των συνελεύσεων.
Σε αυτό το συνέδριο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ περιμένουν να πάρουν την πρωτιά χωρίς να αλλάξει ο αρνητικός συσχετισμός αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να έχουν την πλειοψηφία. Αυτός είναι και ο λόγος που και το ΠΑΜΕ θα πρέπει να συμπράξει με τις δυνάμεις των Παρεμβάσεων και της Πρωτοβουλίας στο να βγουν αγωνιστικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στον κλάδο να συνεχίσει των αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση με όπλο την απεργία – αποχή θα βουλώσουν όποια στόματα μιλάνε για ΑΣΕΠ και θα οργανώσουν ένα απεργιακό μέτωπο που θα επιβάλει και την μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και τις γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

* εκπαιδευτικός από τον σύλλογο Αριστοτέλη μέλος της Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.