Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα μείνει στα χαρτιά!

image_pdfimage_print

Του Αλέξανδρου Τζαρκά*

Περίπου τρία χρόνια πέρασαν από την κατάργηση του ασύλου και δυόμισι από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ίδρυση της Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), κοινώς της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Εν μέσω lockdown τότε, με τεράστια προβλήματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, αντί να δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο της διασποράς του ιού στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τη σωστή διανομή των συγγραμμάτων (σε πολλούς/ές έφτασαν μετά το τέλος της εξεταστικής), τη σωστή λειτουργία του συστήματος της τηλεκπαίδευσης και κατόπιν την ασφαλή επιστροφή στις αίθουσες, το υπουργείο επέλεξε να θέσει τα πανεπιστήμια στο περιθώριο, με μόνη της μέριμνα τη θέσπιση ειδικού σώματος της αστυνομίας που θα κάνει περιπολίες στους χώρους των πανεπιστημίων με την παράλληλη εφαρμογή του συστήματος εισόδου με κάρτα (τα περιβόητα τουρνικέ), για να αντιμετωπίσει τη δήθεν εγκληματικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Οι εξαγγελίες αυτές δεν έχουν γίνει ακόμη πράξη, με μόνη εξαίρεση το ΑΠΘ, χάρη στους αγώνες των φοιτητ(ρι)ών, με τα μεγαλειώδη πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια το 2020, εν μέσω πρώτου lockdown, και, φυσικά, με την ψήφο τους στις φοιτητικές εκλογές, όπου «μαύρισαν» την κυβερνητική ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ψήφισαν σε ποσοστό 72% δυνάμεις αντίθετες στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε αρχικά τα αποτελέσματα των εκλογών, ωστόσο αργότερα ανακοίνωσε την έλευση της αστυνομίας στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ στις 10/6, πράγμα που τελικά δεν έγινε, καθώς οι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των πυλών της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ και της Πολυτεχνειούπολης του ΕΜΠ και συνέχισαν με πορεία ως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Όσο συνέβαιναν αυτά στην Αθήνα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο ΑΠΘ βίωναν μια άλλη καθημερινότητα, που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε και ως εικόνα από το μέλλον που οραματίζεται η κυβέρνηση για την ανώτατη εκπαίδευση. Κλούβες και αύρες της αστυνομίας ήταν σταθμευμένες στον χώρο της πανεπιστημιούπολης καθημερινά -με τις ευλογίες του πρύτανη, πολιτευτή της ΝΔ πλέον- με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μην μπορούν καν να προσεγγίσουν τα κτήρια του πανεπιστημίου. Η ένταση κορυφώθηκε με τον βαρύ τραυματισμό του Γιάννη Ντουσάκη από ευθεία βολή κρότου λάμψης, ωστόσο το υπουργείο δεν έμεινε εκεί: το ΑΠΘ, στο πλαίσιο της μετατροπής του σε χώρο πειραματισμού για τα μέτρα που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει, είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στο οποίο τοποθετήθηκαν τουρνικέ στις εισόδους.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία αναμένεται να μπει στα πανεπιστήμια «προσεχώς», όμως η υπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Όπως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απέτρεψαν την εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων περί αστυνομίας, ορίων φοίτησης, «ανταγωνιστικότητας» και «διεθνοποίησης» των πανεπιστημίων εδώ και τρία χρόνια, έτσι και τώρα θα κάνουν το ίδιο. Η νεολαία θα συνεχίσει να παλεύει για το πανεπιστήμιο που υπηρετεί την κοινωνία και όχι την αγορά, και ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά.

 

*Ο Αλέξανδρος Τζαρκάς είναι φοιτητής Φιλοσοφικής

το άρθρο γράφτηκε για το φύλλο της εφημερίδας που εκδόθηκε 1/9/22

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.