Η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

image_pdfimage_print

Του Θανάση Κούρκουλα

Ξεκίνησε την Παρασκευή 12 ∆εκέµβρη η αγόρευση της εισαγγελέως Στεφανάτου στην ∆ίκη της Χρυσής Αυγής. Κατά την έναρξη της αγόρευσής της, η εισαγγελέας ανέπτυξε το νοµικό πλαίσιο που ισχύει για τους κατηγορούµενους µετά τις διαδοχικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, τονίζοντας ότι εφαρµόζεται η ευµενέστερη διάταξη τόσο ως προς την επιµέτρηση ποινών όσο και ως προς την υπόσταση του αδικήµατος που αφορά την ένταξη σε εγκληµατική οργάνωση.

Άφησε έτσι ανοιχτό το ενδεχόµενο να ζητήσει επικύρωση των πρωτόδικων ποινών, έως και να προτείνει αύξηση των ποινών για τα ιδρυτικά µέλη της ναζιστικής εγκληµατικής οργάνωσης.

Η εισαγγελική λειτουργός τόνισε εξαρχής πως η Χρυσή Αυγή είναι «µια εγκληµατική οργάνωση που δρούσε για τριάντα χρόνια και µετεξελίχθηκε σε κόµµα. ∆εν είναι µπουλούκι ούτε συµµορία», είπε.  Η Κυριακή Στεφανάτου τόνισε ότι η οργάνωση είναι «γνήσιο τέκνο της ναζιστικής ιδεολογίας και αυτό είναι το κίνητρο των πράξεών τους. Τα µέλη όφειλαν πλήρη υποταγή στην ιεραρχία. Τα πάντα ήταν οργανωµένα και σε γνώση της Κεντρικής ∆ιοίκησης». ∆ίνοντας το στίγµα της εκτίµησής της για την εγκληµατική οργάνωση, Χρυσή Αυγή, η εισαγγελέας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται περί ενός ναζιστικού κόµµατος κατά τα πρότυπα της Εταιρείας της Θούλης, µήτρας του εθνικοσοσιαλισµού κόµµατος της Γερµανίας, το τάγµα της οποίας µε το όνοµα Χρυσή Αυγή είχε ως βασική αρχή ότι “ο χώρος στην Γη δεν φτάνει για όλους”». Σηµείωσε δε πως στο συγκεκριµένο Τάγµα θήτευσε ο Χίτλερ.

«Το γεγονός ότι ο καθένας στο σπίτι του µπορεί να έχει όποια ιδεολογία θέλει, δεν αναιρεί τον αντιρατσιστικό νόµο και τις καταστροφικές για την κοινωνία συνέπειες του εθνικοσοσιαλισµού. Την στοχοποίηση µειονοτήτων, την κοινωνική απαξία που µετατρέπεται σε στίγµα και επιζητείται η εξόντωσή τους» σηµείωσε η κ. Στεφανάτου, υπογραµµίζοντας πως η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής δεν άλλαξε ποτέ. Στη διάρκεια της αγόρευσής της η εισαγγελέας επικαλέστηκε σωρεία δηλώσεων και κείµενα του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων καταδικασµένων πρωτόδικα για την ηγεσία, που αναφέρονται σαφώς στη ναζιστική ιδεολογία. «Ο Μιχαλολιάκος λέει “είµαστε ναζιστές” και σηµειώνει πόσο απεχθάνονται τις εκλογές και την ∆ηµοκρατία» είπε η Εισαγγελέας.

Aναµένεται η τελική πρότασή της επί των προτεινόµενων ποινών των µελών της ναζιστικής οργάνωσης. Το αντιφασιστικό κίνηµα δίνει το παρών µέσα κι έξω από το δικαστήριο, απαιτώντας την παραµονή των φασιστών δολοφόνων στη φυλακή. Όπως αναφέρει ο Αντιφασιστικός Συντονισµός Αθήνας – Πειραιά σε ανακοίνωσή του, «παρά την τεράστια νίκη του αντιφασιστικού κινήµατος 7 Οκτώβρη του 2020, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η Ακροδεξιά ενισχύεται στην Ευρώπη, προσπαθεί να ηγηθεί κυβερνήσεων που προετοιµάζουν τους λαούς για φέρετρα και η κυβέρνηση της Ν∆ αναζητά εφεδρείες και ενσωµατώνει-ειδικά στο µεταναστευτικό- όλη τη δολοφονική µισαλλόδοξη ατζέντα της µε τη βία στα σύνορα, τη συρρίκνωση των δικαιωµάτων και τον αυταρχισµό καθώς και τα εγκλήµατα στο Αιγαίο κατά των προσφύγων. Παράλληλα σε γειτονιές όπως η Πετρούπολη το Μέτωπο Νεολαίας της ΧΑ προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί και να διεκδικήσει δηµόσιο χώρο». Γι’ αυτό, η απόφαση του δευτεροβάθµιου δικαστήριου της δίκης της Χρυσής Αυγής µπορεί και πρέπει να σηµάνει την άµεση ανασύνταξη και την κλιµάκωση της δράσης του αντιφασιστικού κινήµατος. Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση του Εφετείου για την Χρισή Αυγή, είναι υποχρέωση και καθήκον όλων µας για να µην βγει ξανά από το αυγό του το φίδι του φασισµού.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.