1

Η 1η Μάη είναι Απεργία. Είναι οι αγώνες για το Πενθήμερο και Οκτάωρο στην Εργασία.

Η 1η Μάη είναι Απεργία. Είναι οι αγώνες για το Πενθήμερο και Οκτάωρο στην Εργασία.

Μετά τους αγώνες στο Σικάγο, το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα παλεύει να γυρίσει κεκτημένα δεκαετιών όταν και η 6μερη εργασία θεωρείται, επισήμως, πια, γεγονός.

Οι δυνάμεις του εργατικού κινήματος συμμετείχαν στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για Απεργία την 1η Μάη και όχι την ημέρα εορτασμού της Πρωτομαγιάς, μετά το Πάσχα, όπως όρισε η κυβέρνηση. Έδωσαν δυναμικό παρόν για την κατάργηση των νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και την επιστροφή των κεκτημένων στα εργασιακά δικαιώματα, για την ανάκτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για μόνιμους διορισμούς και άρση των νέων νόμων για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις.

Οι συγκεντρωμένοι απαιτήσαμε, όμως και το τέλος του πολέμου στην Παλαιστίνη και την Ουκρανία. Εκτός από “δωρεάν υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό”, ζητήσαμε την δικαίωση των θυμάτων στο έγκλημα των Τεμπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στηρίξαμε τα δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων ζητώντας ανοιχτά σύνορα, χαρτιά, ασφάλιση, αξιοπρεπή ζωή στις γειτονιές και όχι σε στρατόπεδα και ίσα εργασιακά δικαιώματα για όλους.

Η 1η Μάη ήταν, και φέτος, μια “εξέγερση που δεν μπαίνει σε μουσεία”, μια Απεργία, γιατί μόνο έτσι κερδίζονται οι εργατικές κατακτήσεις!